ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”

08 Martie 2023   |   Ștefania Enache

După atâția ani petrecuți în România, Markus este în continuare fascinat de Munții Carpați, despre care susține că sunt prima destinație pe care ar recomanda-o oricui, indiferent că vorbim despre a locui în România sau doar de a o vizita.

 
 
Markus Piuk, unul dintre cei mai experimentați avocați de fuziuni și achiziții din regiune, face parte din echipa Schoenherr din anul 1998, moment în care și-a început stagiatura în profesie.Astăzi are statut de equity partner în structura Schoenherr la nivel internațional, împărțindu-și activitatea între birourile din Viena și București ale firmei.Cunoaște foarte bine realitățile din țara noastră, mare parte din viața sa derulându-se în România.Se implică în tranzacții complexe, de cele mai multe ori multi-jurisdicționale, având un rol marcant în dezvoltarea firmei de avocatură Schoenherr.

„Am norocul ca, în cei 24 de ani de când fac parte din echipa Schoenherr, să fi numărat multe reușite. Și nici provocările nu au fost puține. Dar, de departe, cea mai mare realizare profesională și sursă de mândrie pentru mine este nivelul practicii noastre de M&A din București: faptul că lucrez în București alături de două echipe puternice de fuziuni și achiziții, coordonate de Mădălina Neagu și Monica Cojocaru, care sunt implicate în tranzacții de anvergură nu doar la nivel local, ci și regional”, punctează avocatul.


Totul a început cu o excursie la Costinești

Primul contact pe care Markus Piuk l-a avut cu România se întâmpla în vara anului 1995, atunci când, student fiind, a venit împreună cu un grup de prieteni într-o excursie, iar câteva nopți petrecute la Costinești l-au convins că românii știu să petreacă.

Trei ani mai târziu, în 1998, a revenit în țara noastră, de data aceasta ca avocat stagiar. „Iar de atunci (cu unele întreruperi, întrucât am stat câțiva ani și în SUA și Spania) drumurile Viena-București și retur au fost o constantă pentru mine”, subliniază avocatul.




După atâția ani petrecuți în România, Markus este în continuare fascinat de Munții Carpați, despre care susține că sunt prima destinație pe care ar recomanda-o oricui, indiferent că vorbim despre a locui în România sau doar de a o vizita.

De altfel, pasiunea pentru natură face parte din AND-ul avocatului, acesta fiind un împătimit silvicultor, atât în România, cât și în Austria. „Timpul petrecut în pădure sau cu sapa la plantat puieți îmi oferă relaxare maximă și energie fără limite”, spune Markus.

De asemenea, iubește sportul pe care îl practică regulat, „de fapt zilnic, dis-de-dimineață”.

Regimul acesta de viață ar putea avea legătură și cu prima opțiune pe care Markus Piuk a avut-o la început de drum. Puțini sunt cei care știu că avocatul strălucit de astăzi, născut în sudul Austriei, la granița cu Slovenia și Italia, a optat inițial pentru o carieră militară.

În urmă cu mai mulți ani, atunci când am realizat un alt articol despre traseul parcurs pe Markus Piuk, l-am întrebat de ce a renunțat la Academia Militară și de ce a optat pentru Drept. A răspuns că a dat într-o parte cariera militară la îndemnul părinților, dar a mărturisit că nu poate spune de ce s-a îndreptat către Drept. „Am ales Dreptul. Mi-a plăcut și mi-am urmat drumul. A devenit pasiunea mea ”, a nuanțat avocatul.


Având în vedere cariera profesională pe care avocatul și-a construit-o din 1998 și până astăzi, este evident faptul că alegerea domeniului juridic trebuia să se întâmple, Markus Piuk fiind astăzi pe un traseu care îi aduce success după succes atât lui, cât și firmei din care face parte.

Întrebat ce îl entuziasmează în cariera sa, spune că răspunsul este simplu și nu s-a schimbat în aproape un sfert de veac de când profesează: „Să atrag un mandat sau un client nou și să asist la finalizarea unei tranzacții. Cred că mi-am păstrat acel ‘Zug zum Tor’ și o doză sănătoasă de competitivitate.”



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Piața avocaturii din România este matură și foarte competitivă

Timpul îndelungat petrecut în țara noastră îi permite să ofere o imagine clară a modului în care avocatura din România a evoluat. „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Aș spune că acest avans nu a intervenit în ultimii zece ani, ci era o realitate deja sedimentată înaintea crizei din 2008. Este o piață deosebit de competitivă, o piață matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”, precizează Markus Piuk.

În ceea ce privește firma din care face parte, el amintește faptul că a fost lansată în România ca firmă specializată în tranzacții, iar Schoenherr este în prezent o firmă de avocatură de afaceri full-service.

„Ultimii 10-15 ani au fost determinanți în acest sens: am lansat practici noi (spre exemplu, consultanță fiscală, white-collar crime, protecția datelor cu caracter personal, venture capital, tehnologie și digitalizare etc.) și am sprijinit dezvoltarea unor practici cheie, precum financiar-bancar, piața de capital, real estate, dispute resolution, dreptul UE și al concurenței, dreptul muncii – dacă este să numesc doar câteva. Desigur că, eu fiind în mod fundamental specializat în tranzacții, mă bucur să văd că ADN-ul Schoenherr păstrează o componentă puternică din acest profil al avocatului de tranzacții. Acest lucru înseamnă că echipa noastră are o abordare pragmatică, orientată spre rezultat – în germană aș zice ‘einen Zug zum Tor’ (n.b. din limbaj de fotbal, atacantul care caută cu dribling de tempo drumul cel mai rapid către gol) și un nivel ridicat de conștientizare a nevoii de afaceri a clientului, indiferent de aria de practică în care suntem specializați”, a explicat interlocutorul BizLawyer.

La ora actuală, Schoenherr și Asociații SCA este al doilea birou ca mărime din rețeaua Schoenherr, după cel din Viena. „Fiind și prima prezență a firmei în afara Austriei, biroul din România a reprezentat dintotdeauna un reper pentru ‘surorile’ sale mai tinere. Entitatea din București este o forță în cadrul firmei. Dar îndrăznesc să spun că este mai mult: dincolo de apartenența la rețea, Schoenherr și Asociații SCA s-a definit ca o firmă puternică la nivel local. De fapt, multe birouri internaționale au luat naștere cu ajutorul echipei din România, cum ar fi, de exemplu, biroul nostru de la Chișinău, sau cel din Istanbul. Client first și think outside the box sunt unele dintre principiile cheie care ne definesc. S-a investit mult, la nivel global, în soluții de legal tech, iar noi avem avantajul de a avea acces la primă mână la astfel de instrumente. Acestea sunt benefice pentru eficientizarea muncii avocaților și, implicit, clientului. Dar nu la orice problemă juridică poți găsi un template într-o bază de date. Ce cred că ne diferențiază este faptul că, chiar în condițiile unui acces extins la astfel de soluții, păstrăm în centrul atenției nevoia specifică a clientului. Punem accentul, în continuare – și în primul rând – pe a personaliza soluțiile pe care le oferim”, arată Markus Piuk.

---------------------------------------------------------------------------------

Pe aceeași temă | Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici:

→   Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi

→   Nicholas S. Hammond (Hammond & Associates), avocatul care a venit în țara noastră imediat după căderea regimului comunist: România a fost și este o țară care are de toate. Autoritățile n-ar trebui să uite că fără afaceri private nu ar exista venituri, iar salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc

→   Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe

---------------------------------------------------------------------------------

Schoenherr
a intrat pe piața locală în anul 1996. România a fost prima țară în care firma de avocatură înființată în 1950 în Viena a decis să deschidă un birou în afara Austriei. Între timp, Schoenherr a ajuns să fie activă în 14 jurisdicții din regiunea Europei Centrale și de Est, respectiv Sud-Est, unde operează 15 birouri și 4 country desks.

Entitatea din România, Schoenherr și Asociații SCA, numără în prezent 60 de avocați și acoperă toate domeniile avocaturii de afaceri, precum și servicii de consultanță fiscală.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 518 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...