ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de Real Estate evoluează constant și se adaptează extrem de repede, spun avocații NNDKP din această arie de practică, evidențiată în ‘ Tier 1’ de ghidurile juridice internaționale | Noile tendințe din industrie, analizate de Vlad Tănase, Partener: Chiar dacă băncile au devenit mai selective, există o multitudine de surse de finanțare. Rata de neocupare a birourilor nu este atât de mare pe cât se vehiculează. Interes mare pentru proiectele din sectorul regenerabilelor și agricultură

22 Martie 2023   |   Ștefania Enache

O analiză a evoluției practicii de Real Estate & Construction din cadrul NNDKP oferă o imagine elocvență a acestei industrii, firma de avocatură fiind implicată în proiecte care țin de toate zonele acestui sector complex.

Vlad Tănase, Partener NNDKP

 
 
Sectorul imobiliar din România nu a dat semne de îngrijorare. Totuși, se observă o abordare mai precaută și o analiză mai atentă a proiectelor pentru care se va începe dezvoltarea și o încetinire a proiectelor așa-zis speculative, cele pentru care nu este luat în calcul un client final. Vlad Tănase, Partener Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), menționează că pe piață se remarcă și investitori care privesc cu scepticism blocajul existent în procedurile de autorizare la nivelul Capitalei și care pare că se extinde și la alte orașe.„Schimbarea condițiilor de construire față de momentul achiziției duce la o șubrezire a încrederii mult mai accentuate decât la o dificultate de finanțare pentru care de obicei se găsesc soluții”, atrage atenția avocatul.


O analiză a evoluției practicii de Real Estate & Construction din cadrul NNDKP oferă o imagine elocvență a acestei industrii, firma de avocatură fiind implicată în proiecte care țin de toate zonele acestui sector complex.

Vlad Tănase arată faptul că piața real estate evoluează constant și se adaptează extrem de repede. Din acest motiv, se poate observa din ce în ce mai mult un mix de surse de finanțare (emisiuni de bond-uri, inclusiv green bonds, în combinație cu finanțări, combinări de portofolii pentru a face finanțări mai atractive – cash generating assests împreună cu asset-uri mai puțin performante etc.). „Există o multitudine de surse de finanțare, iar băncile probabil au devenit puțin mai selective cu proiectele finanțate sau refinanțate, dar asset-urile cu o poziționare bună și un grad de ocupare adecvat nu ar trebui să întâmpine probleme majore la finanțare/refinanțare”, explică avocatul.

Piața de office continuă să fie activă

În ceea ce privește piața de office, în mod tradițional, echipa NNDKP a asistat, în ultimele 12 luni, foarte mulți jucători activi în acest domeniu. Avocații au fost alături de ei pe parcursul tuturor etapelor unei tranzacții, de la dezvoltare de  proiect (due diligence, achiziție teren, închiriere) până la exit, activitatea consultanților continuând în aceleași linii în funcție de stadiul efectiv al proiectului.

Vlad Tănase amintește faptul că piața de închirieri de office a fost efervescentă și spațiile bine poziționate cu specificații tehnice corespunzătoare au fost și vor rămâne la mare căutare.

„Rata de neocupare a birourilor nu este atât de mare pe cât se vehiculează, fiind corelată cu orașul, clădirile de birouri și zona în care acestea se află. Proiectele situate în zone foarte bune sunt în continuare căutate și au un grad foarte mare de ocupare, în timp ce proiectele în zone mai greu accesibile sau care nu au specificații de top întâmpină uneori dificultăți. E important de menționat însă că sunt încă orașe în care există în continuare o nevoie acută de spații noi de birouri, iar construirea de birouri noi a încetinit astfel încât estimăm că vom avea o creștere a cererii pentru spațiile existente. Dacă au existat amânări, acestea s-au manifestat mai degrabă la începutul pandemiei când exista un grad mare de incertitudine, dar nu credem că mai este cazul în momentul actual”, detaliază specialistul.




Noile tendințe în industrie

De asemenea, firma de avocatură a mizat pe proiecte de logistică/industriale încă de dinaintea dezvoltării efervescente din ultimii ani, echipa axată pe tranzacții imobiliare având în portofoliu mandate de amploare încă de la începutul anilor 2000.

Anul trecut, avocații NNDKP au fost implicați preponderent pe buy-side, clienții firmei achiziționând proiecte operaționale sau terenuri pentru dezvoltări industriale. „În egală măsură, am continuat să acordăm asistență în mod activ  în proiecte de industrial/logistic sale and lease back și am adăugat în portofoliu clienți noi, sprijinindu-i în numeroase turn key projects (în special în zona de producție) dezvoltate în parcuri industriale”, completează Partenerul NNDKP.

Interlocutorul BizLawyer este de părere că piața de retail în România și în regiune, în special în orașele secundare, se va concentra din ce în ce mai mult pe retail park-uri și strip mall-uri, acestea fiind conceptele la mare căutare în special pentru că presupun costuri de dezvoltare mai mici și un număr mai redus de retaileri cu care se negociază închirierea spațiilor dezvoltate. „Orice proiect de retail crește interesul pentru clădirile rezidențiale din proximitate din motive lesne de înțeles și încă este un mix neexploatat la maximum cu potențial mare de creștere în viitor”, apreciază avocatul.

Având în vedere vasta experiență pe care NNDKP o are pe piața locală și regională, avocații firmei s-au implicat încă din anii 2000 în proiecte care vizau sectorul regenerabilelor.

În momentul actual, în practica de zi cu zi, se evidențiază revirimentul acestui segment datorită politicilor implementate la nivelul Uniunii Europene. Astfel că specialiștii NNDKP sunt implicați în numeroase proiecte eoliene, solare și de hidrogen. „Am putea spune că proiectele de energie eoliană și solară au ponderea majoritară cu mențiunea că durează mult mai mult procedura de autorizare, construcție și punere în funcțiune a unui proiect eolian față de unul solar”, precizează Vlad Tănase.

Un alt sector de interes pentru investitori este cel care vizează achiziția sau arendarea de terenuri cu scopul de a dezvolta proiecte în Energie sau Agricultură.

Legislația în acest domeniu a suferit destul de multe schimbări, fapt ce a generat o cerere crescută pentru servicii juridice și creșterea în complexitate a tranzacțiilor în care echipa NNDKP și-a asistat clienții. „Din ce în ce mai mulți dintre aceștia aleg o abordare mixtă între agricultură și energie regenerabilă (spre exemplu conceptele de agri-solar). Am fost alături de clienții noștri, în special de aceia care sunt susținuți de fonduri de investiții pentru a face o evaluarea juridică practică (beneficiind de experiența noastră de business) și validarea deciziilor de business din punct de vedere juridic”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

Majoritatea proiectelor de real estate în care avocații NNDKP acordă asistență juridică au componenta de permitting, de la cele de office, industriale și de retail până la energie regenerabilă. „Complexitatea permitting-ului este dată de legislația complexă și deseori necorelată și de interpretările autorităților centrale sau locale chemate să le aplice. Noi suntem alături de clienții noștri și îi sprijinim în toate demersurile ce presupun înțelegerea legislației și a practicilor autorităților și venim în întâmpinarea lor cu soluții concrete, aplicate, pentru evitarea riscurilor din punct de vedere juridic”, punctează Vlad Tănase.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



NNDKP, ”market-leading firm” în directoarele internaționale de profil


Practica de Real Estate a firmei NNDKP este evidențiată în prima bandă a performanței profesionale de către directoarele juridice internaționale. Chambers & Partners notează în ediția europeană că Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este lider de piață în acest sector și se ocupă de un spectru larg de mandate imobiliare interne și internaționale. ”Firma de avocatură demonstrează o forță notabilă în consilierea unor proiecte de dezvoltare imobiliară, procese complexe de due diligence în achiziția de proprietăți și cesionarea activelor imobiliare. Firma asistă clienți multinaționali care doresc să se stabilească în România”, se arată în ultima ediție a Chambers Europe.

Unul dintre clienții intervievați de echipa de research a afirmat că ‘Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este cea mai bună firmă de avocatură din România’ și a apreciat că ‘resursele și serviciile sunt uimitoare’. 

Ghidul juridic îl evidențiază și pe partenerul Vlad Tănase, despre care un client a spus că ”are bune abilități de analiză și cântărește toate aspectele unei probleme pentru a oferi soluții constructive. Cu el alături, suntem încrezători că interesele noastre sunt cel mai bine reprezentate”.

NNDKP este in prima linie și în ultima ediție a ghidului juridic Legal 500, care susține că firma are o practică imobiliară multidisciplinară „remarcabilă” cu o „înțelegere profesională profundă a problemelor juridice cu care se confruntă”.

Ghidul juridic notează că echipa are un pedigree bun în mai multe clase cheie de active, inclusiv birouri, rezidențial, retail, industrial, logistică și ospitalitate, care include consiliere tranzacțională și de reglementare pentru dezvoltatori, locatori și investitori.

Ioana Niculeasa conduce echipa care este lider de piață și îl include pe partenerul Vlad Tanase. Acesta nu este doar un consultant excelent, ci și un litigator de excepție”, mai arată Legal 500.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 355 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...