ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC CEO Survey 2023: Încrederea în creșterea economiei globale, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. În România, percepția este mai puțin pesimistă

17 Ianuarie 2023   |   BizLawyer

Ca răspuns la provocările economice pe termen scurt, executivii spun că iau măsuri pentru a stimula creșterea veniturilor și a reduce costurile.

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România

 
 
Marea majoritate (73%) a directorilor generali din companii se așteaptă la o scădere a economiei globale în 2023, potrivit celei de-a 26-a ediții a PwC CEO Survey. Răspunsul reflectă cea mai pesimistă perspectivă din ultimii 12 ani, de când întrebarea a fost inclusă în sondaj. Mai mult, percepția s-a inversat față de 2021 și 2022 când 76%, respectiv 77% dintre respondenți estimau că economia își va îmbunătăți rata de creștere.

”Ultimii ani au supus întreaga societate unui test de rezistență: pandemie, război, criză energetică, inflație record, dobânzi tot mai mari, astfel că pesimismul exprimat în actualul sondaj nu este surprinzător. Totuși directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluția economiei naționale decât în cea a economiei globale, având în vedere că 62% dintre aceștia  estimează încetinirea pe plan local față de 75% care anticipează declinul la nivel global. Deși percepția față de situația macroeconomică s-a înrăutățit, liderii din țara noastră sunt mai optimiști în privința companiilor pe care le conduc, mai mult de jumătate anticipând creșterea afacerilor în următorul an, ceea ce înseamnă că și-au construit strategiile luând în calcul o potențială scădere a economiei”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.


Creșterea economică pentru România, în 2023, este estimată la 2,6% de Banca Mondială , la 3,1% de Fondul Monetar Internațional (FMI) și la 1,8% de Comisia Europeană care prognozează creșteri mai lente pentru întreaga UE (de 0,3%) sau pentru statele din regiune: Bulgaria (1,1%), Ungaria (0,1%) și Polonia (0,7%).

Conform sondajului, economii dezvoltate precum Franța, Germania și Marea Britanie au așteptări mai pesimiste pentru perspectivele de creștere internă decât ale economiei globale, comparativ cu Statele Unite, Brazilia, India și China.

40% dintre executivi cred că organizațiile lor nu vor mai fi viabile economic peste 10 ani dacă se mențin condițiile actuale

Această tendință a fost punctată în special de respondenții din sectoarele telecomunicații (46%), producție (43%), sănătate (42%) și tehnologie (41%).

Prin comparație, 27% dintre directorii generali din România au această părere despre firmele pe care le conduc, deși prevăd la rândul lor multiple provocări, în următorii 10 ani, pentru profitabilitatea industriilor din care fac parte.

În ceea ce privește perspectiva de creștere a afacerilor în următorul an, procentul directorilor generali foarte încrezători în dezvoltarea afacerilor la nivel global s-a situat la 42%, reprezentând cea mai mare scădere de la criza financiară din 2008-2009.

Top trei preocupări: inflația, volatilitatea macroeconomică și conflictele geopolitice

Dacă în urmă cu un an, riscurile cibernetice și pentru sănătate erau principalele preocupări, în 2023, impactul inflației (40%) și volatilitatea macroeconomică (31%) atât pe termen scurt, cât și în următorii cinci ani, reprezintă cele mai mari îngrijorări.

La rândul lor, directorii din România percep inflația ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor (48%), urmat de conflictul geopolitic (42%) și volatilitatea macroeconomică (38%).

Directorii executivi reduc costurile, dar evită concedierile sau diminuarea salariilor

Ca răspuns la provocările economice pe termen scurt, executivii spun că iau măsuri pentru a stimula creșterea veniturilor și a reduce costurile. Este interesant că, deși 52% dintre respondenți au început să reducă costurile, doar 19% au înghețat angajările și 16% au redus numărul de angajați, în timp ce 60% nu intenționează să reducă personalul în următoarele 12 luni. Această abordare contrastează puternic cu cea din criza financiară din 2008 când aproximativ de două ori mai mulți anticipau reduceri de personal pe termen scurt. În același timp, 80% nu intenționează să reducă salariile, pentru a putea păstra talentele și a reduce plecările. Datele sondajului sugerează că directorii executivi evită să facă concedieri și din cauza experienței recente cu fenomenul "marea demisie".

CEO Survey 2023 explorează opiniile a peste 4.400 de directori din întreaga lume, inclusiv din România. Raportul integral al CEO Survey 2023 pentru România va fi public în luna martie.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4365 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...