ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC Top 100 Companii listate din lume: Valoarea de piață a înregistrat prima scădere semnificativă din ultimii 14 ani, de 11%

09 Mai 2023   |   BizLawyer

În pofida unei reveniri surprinzătoare în primul trimestru din 2023, la nivel global, sectorul de tehnologie a scăzut cu 8% în anul încheiat la 31 martie, primul declin înregistrat în ultimii zece ani.

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România

 
 
Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a scăzut cu 11% în perioada aprilie 2022 - martie 2023, la 30,86 trilioane dolari, fiind prima scădere semnificativă din 2009, reiese din analiza globală PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piață”. În intervalul aprilie 2021 - martie 2022 valoarea de piață atinsese un record de 34,7 trilioane dolari.

”Evoluția reflectă contextul dificil pentru acțiuni din cauza înăspririi continue a politicii fiscale și a inflației record, la care se adaugă incertitudinea din sectorul bancar american și european. Pe piața de capital din România, topul primelor cinci companii în funcție de valoarea de piață este dominat de sectorul energetic și cel bancar, majoritatea companiilor înregistrând o scădere a capitalizării în 2022, față de 2021. Clasamentul ar putea suferi modificări anul acesta, o dată cu listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică verde din România. Listarea Hidroelectrica ar putea marca cea mai mare ofertă publică inițială din România, și posibil din Europa de Est, generând un nivel ridicat de interes din partea investitorilor instituționali străini”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.


În pofida unei reveniri surprinzătoare în primul trimestru din 2023, la nivel global, sectorul de tehnologie a scăzut cu 8% în anul încheiat la 31 martie, primul declin înregistrat în ultimii zece ani.

Companiile din sectorul financiar și cel al bunurilor de consum discreționar au fost cele mai afectate, reducerile înregistrate de acestea reprezentând 56% din scăderea totală a capitalizării de piață, determinată exituri și de performanțe mai slabe.

Sectorul industrial a înregistrat o performanță bună, cu o creștere a capitalizării de piață de 45%, în principal datorită celor patru noi intrări în Top 100.

Energia a scăzut cu 12%, cu performanțe diferite în rândul celor șapte companii energetice prezente în top.
În ciuda unui context macroeconomic volatil, Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creștere anuală, de 9,5%, ceea ce o plasează pe locul al doilea în lista regională. Acest lucru s-a datorat celor patru noi intrări și unor performanțe foarte bune în Danemarca (+40%), Germania (+18%) și Franța (+17%).
SUA a înregistrat o scădere cu 12% a valorii de piață a companiilor, dar și-a păstrat locul întâi în topul pe regiuni, cu cele mai multe companii incluse în clasament.

Valoarea de piață a companiilor din China și regiunile sale a scăzut cu 7%, în ciuda faptului că a avut un nou participant în Top 100.

Restul lumii s-a confruntat cu un an dificil, cu trei ieșiri din Top 100 și cu o scădere a capitalizării de piață a unei companii din domeniul energiei, cu sediul în Arabia Saudită.

Câștigători versus pierzători

Primele cinci locuri rămân neschimbate: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet și Amazon, însă acestea au contribuit la 50% din scăderea capitalizării totale a pieței. Toate cele cinci companii au scăzut față de anul trecut, cu cea mai mare scădere, de 36%, pentru Amazon, urmată de 28% pentru Alphabet.
În pofida încetinirii generale pentru sectorul de tehnologie, Microsoft și-a menținut poziția a doua poziție în listă, iar Apple a înregistrat scădere pentru prima dată din 2016.  Saudi Aramco a înregistrat o scădere semnificativă de 18%.

La 31 martie 2023, topul primelor zece companii era completat de NVIDIA, Berkshire Hathaway, Tesla, Meta Platforms și Visa Inc.

Cele mai mari creșteri ale capitalizării de piață au fost înregistrate de Novo Nordisk (Danemarca), Merck & Co (SUA) și Deutsche Telekom (Germania), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Tesla, Amazon.com și Intel

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3051 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...