ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja:PNRR este cel mai greu test pe care administratia romaneasca trebuie să îi treacă,după ’89

30 Septembrie 2021   |   Agerpres

Acesta a menţionat, totodată, că PNRR este "o replică europeană a unui model pe care l-am întâlnit în anii în care am lucrat la Banca Mondială, la Washington".

 
 
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este cel mai greu test pe care administraţia românească trebuie să îi treacă, după '89, a declarat, joi, Sebastian Burduja, vicepreşedintele Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, în cadrul unui webinar de specialitate.
 
"(Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.) Trebuie să fie prioritatea zero nu doar a ministerelor şi Guvernului, ci şi a autorităţilor locale şi a Consiliilor judeţene. Este diferit de cadrul financiar multianual. Vorbim de un plan naţional care include nu doar proiecte, ci şi reforme. Dacă nu vom reuşi să facem reforme, evident nu vom trage aceşti bani (...) PNRR nu trebuie să fie un subiect politizat, de partizanat politic. Este realmente un efort naţional de a absorbi aceşti bani, 30 de miliarde de euro, în paralel cu închiderea ciclului 2014 - 2020, apoi "n" plus până în 2023, şi cu ciclul financiar multianual 2021 - 2027. Cred că este cel mai greu test pe care administraţia românească trebuie să îi treacă, după '89. Soluţia este în efort de coeziune între partide, între autorităţi centrale şi locale pentru a putea îndeplini aceste reforme asumate şi pentru a putea avea acces la aceste fonduri pentru dezvoltare", a spus Burduja.
 
Acesta a menţionat, totodată, că PNRR este "o replică europeană a unui model pe care l-am întâlnit în anii în care am lucrat la Banca Mondială, la Washington".
 
"Acest Program for results e un instrument care s-a folosit în statele în curs de dezvoltare şi logica este foarte simplă: dacă îndeplineşti anumite borne, anumite reforme asumate, primeşti bani, dacă nu, nu primeşti bani. Într-un fel este o reeditare pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană, la NATO, când România a fost recompensată pentru anumite reforme pe care şi le-a asumat prin accederea în aceste cluburi selecte. Pentru România, din punctul meu de vedere, modelul a funcţionat în bună măsură, pentru că erau reforme complicate, uneori dureroase. Faptul că s-a reuşit o coeziune naţională transpartinică, atunci, a dus la realizarea acelor reforme", a afirmat deputatul.
 
Conform acestuia, la momentul propunerii din partea Comisiei Europene a instrumentului financiar NextGenerationEU nu era sigur că Uniunea Europeană se poate aşeza la masă şi că va putea găsi un acord pentru alocarea sumei totale de 750 de miliarde de euro.
 
"Despre PNRR s-au spus şi se spun multe, dar lucrurile fundamentale uneori sunt trecute cu vederea. În primul rând, PNRR a fost soluţia Uniunii Europene, a Comisiei Europene iniţial, pentru a da Uniunii un imbold în această perioadă de pandemie prin recuperarea şi relansarea economiilor naţionale. Am fost, anul trecut, secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi acolo am participat, de la Bucureşti, la negocierile care au dus în final la acest instrument financiar temporar NextGenerationEU din care face parte acest pilon al Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, cu planurile naţionale pentru fiecare stat în parte. Nu era deloc clar la momentul respectiv că Uniunea Europeană se poate aşeza la masă şi va putea găsi un acord pentru această sumă imensă de 750 de miliarde la nivelul Uniunii, care implică şi împrumuturi ale Uniunii Europene la costuri foarte reduse. A fost o întreagă dezbatere între statele conservatoare, zgârcite cum li s-a spus la momentul respectiv, şi cele care şi-au dorit dintotdeauna o Uniunea mai integrată şi un sprijin consistent, din Estul Europei. România a fost acolo prin vocea preşedintelui Iohannis şi iată am ajuns să avem acest PNRR care a primit undă verde", a subliniat Sebastian Burduja.
 
Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC) organizează, joi, webinar-ul cu tema "Impactul PNRR asupra dezvoltării comunităţilor locale".
 
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României a primit 10 calificative A din 11, cu un singur calificativ B pentru capitolul de "costing", aşa cum au avut şi celelalte 19 planuri aprobate până în prezent, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
 
Potrivit sursei citate, finanţarea va sprijini implementarea măsurilor esenţiale în materie de investiţii şi reforme cuprinse în PNRR şi va contribui în mod crucial la ieşirea României mai puternică din pandemia de COVID-19.
 
Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR) este instrumentul principal al iniţiativei NextGenerationEU (Următoarea Generaţie UE), care va furniza până la 800 de miliarde euro (în preţuri curente) pentru a sprijini investiţiile şi reformele în întreaga UE. Planul României face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza provocată de pandemia de COVID-19, menit să abordeze provocările europene comune prin adoptarea tranziţiei verzi şi a celei digitale, precum şi să consolideze rezilienţa economică şi socială şi coeziunea pieţei unice, subliniază MIPE.
 
Comisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investiţiile şi reformele cuprinse în plan sprijină tranziţia verde şi cea digitală, contribuie la soluţionarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială a României.
 
Comisia Europeană a adoptat o evaluare pozitivă a PNRR, care va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în cuantum de 14,9 miliarde euro în cadrul MRR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5934 / 9754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...