ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom:Cererea naţională de gaze naturale a scăzut cu aproape 17% în trimestrul 3, pe fondul preţurilor mari la facturi

28 Octombrie 2022   |   Agerpres

Preţul mediu pentru cantităţile livrate pe parcursul trimestrului a fost 558 lei/MWh, comparativ cu 112 lei/MWh în perioada similară a anului trecut.

 
 
Cererea naţională de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 17% în trimestrul al treilea din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, consumul clienţilor finali fiind afectat sever de preţurile în creştere, conform estimărilor OMV Petrom.
 
Pe pieţele centralizate din România, preţul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacţiile cu produse standard pe termen mediu şi lung încheiate în T3/22, indiferent de perioada de livrare (0,3 TWh) a fost de 917 lei/MWh de aproape patru ori mai mare decât cel din T3/21 (217 lei/MWh), potrivit raportului ce conţine rezultatele financiare neauditate pentru ianuarie - septembrie şi trimestrul 3, publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
 
Preţul mediu pentru cantităţile livrate pe parcursul trimestrului a fost 558 lei/MWh, comparativ cu 112 lei/MWh în perioada similară a anului trecut.
 
În ceea ce priveşte livrările pe termen scurt, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de BRM, preţul mediu în T3/22 a fost de 848 lei/MWh, faţă de 221 lei/MWh în trimestrul 3 din 2021.
 
În T3/22, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost cu 11% mai mici, de 9,8 TWh. Producţia proprie relativ stabilă de gaze naturale a fost completată cu volume puţin mai mari achiziţionate de la terţe părţi, într-un context în care sursele de aprovizionare sunt în continuare limitate.
 
De asemenea, volumele vândute de OMV Petrom terţilor au fost cu 15% mai mici comparativ cu T3/21, ca urmare a reducerii consumului clienţilor finali şi en-gros.
 
Volumele de gaze vândute în România au fost de 8,5 TWh, din care aproximativ 74% din producţie proprie, iar restul de la terţi.
 
Potrivit OMV Petrom, volumele de gaze naturale din înmagazinare au crescut pe parcursul perioadei şi au ajuns la 3,6 TWh la sfârşitul lui T3/22, mai mari decât la sfârşitul perioadei similare din 2021, de 2,1 TWh.
 
Pe pieţele centralizate, OMV Petrom a vândut în perioada menţionată 3 GWh de gaze naturale prin produsele standard, indiferent de perioada de livrare, în contextul unei lichidităţi foarte reduse pentru tranzacţiile pe termen mediu şi lung, la un preţ mediu comparabil cu preţul pieţei.
 
Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul naţional de electricitate a scăzut cu 8% în trimestrul 3, comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2021, în timp ce producţia naţională s-a redus cu 4%.
 
"România a fost importator net de energie electrică în T3/22, la fel ca în T3/21", atrage atenţia OMV Petrom.
 
În T3 din 2022, centrala electrică Brazi a generat o producţie netă de electricitate de 1,4 TWh, cel mai mare nivel pentru un al treilea trimestru de la punerea în funcţiune în 2012 şi cu 4% mai mare faţă de cel din T3/21, reprezentând 11% din producţia de energie electrică a României.
 
Investiţiile în segmentul de Gaze&Energie au fost în valoare de 1 milion de lei, similare cu cele de anul trecut în aceeaşi perioadă, reflectând proiecte legate de activitatea curentă.
 
Ca perspective pentru 2022, compania estimează vânzări totale de gaze naturale mai mici faţă de 2021, când au fost de 49 TWh, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, în timp ce producţia totală netă de energie electrică e prognozată să fie mai mare faţă de 2021, când s-a situat la 4,8 TWh.
 
De asemenea, OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia vor investi în producţia de energie fotovoltaică. Astfel, OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în 110 staţii de alimentare OMV şi Petrom din România şi vizează extinderea la 150 de unităţi până la finalul lui 2022.
 
Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 1,267 miliarde lei în T3/22 (T3/21: 95 milioane lei) pe segmentul de Gaze&Energie, o valoare record, fiind construit pe o performanţă puternică atât în activitatea de gaze naturale, cât şi în cea de energie electrică.
 
Rezultatul din exploatare raportat, de 2,570 miliarde lei, a reflectat elemente speciale nete de natura veniturilor în valoare de 1,303 miliarde lei, în principal legate de câştiguri temporare nete aferente contractelor forward de energie electrică.
 
"Rezultatul excelent al activităţii de gaze naturale a fost generat în principal de tranzacţiile cu gaze naturale de la terţe părţi, în mare parte din volumele cumpărate şi vândute în afara României, în linie cu direcţia noastră strategică de a dezvolta operaţiuni în ţările vecine. În plus, în timpul trimestrului am beneficiat de volume achiziţionate în perioadele anterioare la preţuri mai scăzute. În activitatea de energie electrică, rezultatul foarte bun a fost susţinut de producţia mai mare a centralei electrice Brazi şi de contextul de piaţă favorabil, efecte contrabalansate parţial de impactul OUG 27 şi OUG 119, ambele emise în 2022, ce au dus la suprataxare pentru energia electrică cu o sumă în jur de 600 milioane lei", se mai spune în raport.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2434 / 8843
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (S1 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primul semestru și a înregistrat creșteri de 17% la nivel global și de 33% pe piețele emergente. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick, lider pe piața de sisteme de siguranță și de securitate pentru clădiri, în vânzarea către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...