ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

WWF România: Sperăm ca amenzile pe piaţa lemnului să descurajeze practicile anticoncurenţiale

20 Ianuarie 2021   |   Agerpres

Aceştia atrag, însă, atenţia că ancheta autorităţilor se referă la perioada 2011-2016 şi se întreabă dacă nu cumva au fost încălcate regulile de concurenţă şi după această perioadă, şi prin alte mecanisme.

 
 
Apreciem efortul Consiliului Concurenţei de a combate ilegalităţile din pădurile României şi sperăm ca amenzile pe care le-a aplicat marilor procesatori să descurajeze practicile anticoncurenţiale din domeniu, arată, într-un comunicat, reprezentanţii WWF România.
 
Aceştia atrag, însă, atenţia că ancheta autorităţilor se referă la perioada 2011-2016 şi se întreabă dacă nu cumva au fost încălcate regulile de concurenţă şi după această perioadă, şi prin alte mecanisme.
 
"Ancheta autorităţilor a demonstrat că marii procesatori eliminau concurenţa în cadrul licitaţiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preţ posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puţini bani. Astfel de practici subminează concurenţa locală prin eliminarea treptată de pe piaţă a operatorilor mici şi mijlocii, în timp ce firmele de exploatare mai mari sunt constrânse să se transforme în "servanţi". Aceasta este una dintre cauzele care alimentează fenomenul tăierilor ilegale. Ne punem deci întrebarea: câte milioane de metri cubi au fost recoltate ilegal din România ca urmare a acestor practici?", se arată în documentul citat.
 
Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, modul de valorificare a lemnului dictează cum sunt gospodărite pădurile.
 
"Dacă un grup de procesatori care poate să consume anual peste 5 milioane de metri cubi de lemn reuşeşte să formeze un cartel, atunci "grupul" obţine o poziţie dominantă pe piaţă şi poate să influenţeze cererea. Mai mult, dacă companiile din grup procesează doar primar lemnul, atunci nu au nevoie de materie primă de bună calitate. Prin urmare, pentru a satisface cererea de pe piaţă, silvicultura din România riscă să se orienteze către cicluri scurte de producţie (mai profitabile în ceea ce priveşte producţia de lemn) de 60-80 de ani, faţă de 100-140 de ani, cât sunt în prezent. Legalizarea unor intervenţii intensive şi, într-un final, transformarea ecosistemelor forestiere în culturi intensive de lemn, riscă să conducă la reducerea devastatoare a biodiversităţii. Deoarece nu am mai avea păduri vii, ci livezi de lemn", subliniază comunicatul.
 
În aceste condiţii, Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri la WWF România, consideră că România trebuie să susţină o piaţă a lemnului etică, concurenţială şi competitivă şi să promoveze o economie circulară prin valorificarea şi prelucrarea superioară a lemnului, pentru a-i creşte valoarea adăugată pe plan local.
 
"România nu are nevoie de acest model de afaceri susţinute de practici ilegale. Trebuie să susţină o piaţă a lemnului etică, concurenţială şi competitivă. Trebuie să promoveze o economie circulară prin valorificarea şi prelucrarea superioară a lemnului, pentru a-i creşte valoarea adăugată pe plan local şi a crea noi locuri de muncă. Numai în acest fel poate fi redusă în mod durabil presiunea asupra ecosistemelor forestiere şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale. Sperăm ca autorităţile să continue lupta împotriva abuzurilor din păduri prin crearea unui cadru legislativ coerent, pe care să se asigure că îl pun în practică prin aplicarea unor controale eficiente, susţinute de sancţiuni pe măsură", a precizat Radu Vlad, citat în comunicat.
 
Consiliul Concurenţei a anunţat marţi că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 129,6 milioane de lei (aproximativ 26,6 milioane de euro) 31 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa comercializării masei lemnoase din România.
 
În cadrul acestei investigaţii, autoritatea de concurenţă a analizat mai multe licitaţii organizate de diverşi administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011 - 2016 şi a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurenţă prin realizarea unor înţelegeri şi/sau practici concertate pentru împărţirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7140 / 8912
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...