ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Litigiile privind custodia copiilor constituie o formă de violenţă, apreciază PE, cerând măsuri de protecţie urgente

06 Octombrie 2021   |   BizLawyer

Atunci când se examinează cazurile de custodie, copilului trebuie să i se ofere, de asemenea, posibilitatea de a fi ascultat şi, în cazurile în care se suspectează violenţa partenerului, audierile trebuie să se desfăşoare într-un mediu favorabil copilului şi trebuie realizate de către profesionişti cu formare corespunzătoare.

 
 
Litigiile privind custodia copiilor constituie o formă de violenţă pe criterii de gen atunci când sunt utilizate de parteneri violenţi pentru a continua să aducă prejudicii victimelor, susţine Parlamentul European, conform unui comunicat de presă publicat miercuri pe site-ul său.

Într-un raport adoptat miercuri cu 510 voturi pentru, 31 împotrivă şi 141 abţineri, eurodeputaţii solicită măsuri urgente pentru a proteja victimele violenţei în cuplu în contextul litigiilor de custodie. Textul evidenţiază creşterea bruscă a violenţei în cuplu în timpul pandemiei şi dificultatea de a avea acces la servicii de sprijin şi la justiţie. De asemenea, raportul reiterează solicitarea Parlamentului de a adăuga "violenţa pe criterii de gen" la domeniile criminalităţii enumerate la articolul 83 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.


Subliniind numărul alarmant de femicide şi infanticide care au loc după ce femeile raportează cazuri de violenţă pe criterii gen, eurodeputaţii solicită ca protecţia femeilor şi a copiilor împotriva violenţei, precum şi interesul superior al copilului, să aibă prioritate faţă de alte criterii atunci când se stabilesc modalităţile de încredinţare şi drepturile de vizitare.

Atunci când se examinează cazurile de custodie, copilului trebuie să i se ofere, de asemenea, posibilitatea de a fi ascultat şi, în cazurile în care se suspectează violenţa partenerului, audierile trebuie să se desfăşoare într-un mediu favorabil copilului şi trebuie realizate de către profesionişti cu formare corespunzătoare.

Potrivit eurodeputaţilor, copiii care au fost martori ai violenţei domestice ar trebui să fie recunoscuţi ca victime ale violenţei pe criterii de gen şi să beneficieze de o protecţie juridică mai bună şi de sprijin psihologic adecvat.

Textul subliniază că existenţa unui venit adecvat şi a independenţei economice sunt factori esenţiali pentru a permite femeilor să părăsească relaţiile abuzive şi violente. Eurodeputaţii solicită statelor membre să protejeze şi să ajute victimele să obţină independenţă financiară prin accesul la locuinţe, servicii de sănătate, transport şi sprijin psihologic. Ar trebui, de asemenea, garantat accesul la o protecţie juridică adecvată, audieri efective, ordine de restricţie, adăposturi, consiliere şi fonduri pentru victime.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2039 / 5415
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...