ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Memorandumul privind susţinerea marilor companii din industria energointensivă ar putea fi aprobat miercuri de Guvern

31 Mai 2023   |   Agerpres

Memorandumul cu tema "Mandatarea Ministerului Economiei, autoritate publică naţională cu atribuţii în domeniul politicilor industriale, pentru identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie" se află printre actele normative incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 31 mai 2023.

 
 
Memorandumul privind identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă ar putea fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"În ultimul an şi jumătate, din momentul în care am devenit ministru, am avut foarte multe întâlniri cu marea industrie, care pe zi ce trecea începea să-şi piardă din competitivitate, nu numai datorită preţurilor la energie şi gaz, ci şi din cauza scăderii solvabilităţii. Tocmai de aceea am propus această măsură care sper că azi va fi adoptată prin memorandum, de susţinere a acestor companii mari, pentru a le readuce la un nivel sustenabil, aşa cum şi celelalte ţări au făcut-o. Ştiţi foarte bine că ţări precum Germania, Spania, Italia au venit cu aceste măsuri pe cadrul temporar de criză. Acest cadru temporar de criză, care permite ţărilor să utilizeze o parte din bani, să redirecţioneze o parte din bani, pentru susţinerea companiilor mari. În industrie, industria grea angajează între 8 şi 10 alte locuri de muncă. Deci sunt poli economici şi sociali importanţi în economia românească", a declarat Florin Spătaru, la conferinţa "Reindustrializarea României 2023".


Memorandumul cu tema "Mandatarea Ministerului Economiei, autoritate publică naţională cu atribuţii în domeniul politicilor industriale, pentru identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie" se află printre actele normative incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 31 mai 2023.

"Vorbim de o valoare de 1,7 miliarde de euro, sumă maximă care ar putea fi folosită de companiile care sunt încadrate în categoria consumatorilor energointensivi. Şi aici avem companii din domeniul metalurgiei, companii din domeniul materialelor de construcţii şi acei producători de carton şi sticlă. Cu ajutorul acestui instrument vom putea să creştem solvabilitatea acestor companii pentru a se putea dezvolta în viitor, pentru a veni cu proiecte de investiţii corespunzătoare, pentru că au nevoie de retehnologizare, utilizarea hidrogenului în producţiile industriale şi de carbonare într-un timp cât mai scurt", a explicat Florin Spătaru.

Ministrul a afirmat că potrivit cadrului temporar de criză adoptat la nivelul Comisiei Europene, aceste companii pot beneficia de un grant de până la 50 de milioane de euro, dar va reprezenta un procent din costul energiei şi gazului suplimentar pe care l-au plătit în anul 2022.

Întrebat despre sursa de finanţare, Florin Spătaru a declarat că a propus ca sursă de finanţare utilizarea unui procent din valorificarea certificatelor de CO2 de către Ministerul Finanţelor şi utilizarea fondurilor neconsumate din exerciţiul financiar 2014-2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 501 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...