ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pedepse reduse la jumătate sau cu suspendare şi fapte prescrise în dosarul fraudelor bancare de la Sinteşti

18 Noiembrie 2020   |   Agerpres

După aproape 7 ani de procese, magistraţii de la Instanţa supremă au aplicat pedepse mai blânde faţă de cele date de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2019.

 
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dat miercuri sentinţa definitivă în dosarul în care zeci de persoane, printre care şi locuitori din Sinteşti, judeţul Ilfov, au fost trimise în judecată în anul 2013, sub acuzaţia că au obţinut credite de la bănci cu documente false, prejudiciul fiind de peste 15 milioane euro.
 
După aproape 7 ani de procese, magistraţii de la Instanţa supremă au aplicat pedepse mai blânde faţă de cele date de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2019.
 
Astfel, unul dintre liderii acestei grupări, Daniel Ruse, a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 5 ani şi 2 luni închisoare cu executare, mai puţin de jumătate faţă de cei 12 ani şi 6 luni închisoare primiţi la prima instanţă - Curtea de Apel Bucureşti.
 
În cazul unui alt lider al grupării, Mihai Stan, zis "Toma lui Mariţa", Instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor. La instanţa de fond, el primise 5 ani închisoare.
 
Alte pedepse reduse cu mai mult de jumătate de Instanţa supremă: Florian Răsuceanu - 4 ani şi 7 luni (12 ani la prima instanţă), Gabriel Fănel Moga - 4 ani şi 6 luni închisoare (11 ani la instanţa de fond), Mihai Duca - 4 ani închisoare (de la 10 ani la fond), Mihai Florica zisă "Talia" - 2 ani şi 4 luni închisoare (de la 7 ani la fond), Mihai Puia zis "Puiu Pătatu" - 3 ani şi 8 luni închisoare (8 ani şi 4 luni la CAB), Mihai Niţă zis "Puiu Nebunu" - 2 ani şi 4 luni închisoare (8 ani şi 4 luni la instanţa de fond), Radu Pom zis "Brăduţ" - 2 ani şi 4 luni închisoare (de la 8 ani şi 4 luni la fond), Tomiţă Marin - 4 ani şi 8 luni închisoare (de la 11 ani închisoare în primă instanţă), Radu G. Ion zis "Primaru" - 3 ani şi 8 luni închisoare (de la 9 ani închisoare la instanţa fond), Ruse Adrian - 3 ani şi 6 luni închisoare (8 ani la CAB).
 
O parte dintre aceştia nu vor intra efectiv în penitenciar sau mai au de executat câteva luni de închisoare, deoarece li se va scădea perioada în care au stat în arest preventiv.
 
Alţi zeci de inculpaţi au primit pedepse cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, după ce Curtea de Apel Bucureşti le aplicase închisoare cu executare.
 
Este cazul lui Victor Fotache care a fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare şi efectuarea a 60 de zile muncă în folosul comunităţii la Arhiepiscopia Bucureştilor, cu mult mai puţin faţă de cei 5 ani închisoare cu executare primiţi la Curtea de Apel Bucureşti.
 
De asemenea, în cazul altor inculpaţi a fost încetat procesul penal, ca urmare a prescrierii faptelor.
 
Un exemplu este Radu George, în cazul căruia a fost încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptelor. El avea o condamnare la instanţa de fond de peste 11 ani închisoare.
 
Procurorii susţin că, începând cu anul 2004, mai mulţi membri ai acestei grupări au achiziţionat prin credite bancare imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi 'cosmetizare', la obţinerea creditelor bancare frauduloase.
 
Liderii acestei grupări erau Mihai Stan şi Ruse Daniel, activitatea lor fiind sprijinită şi de un număr însemnat de locuitori din Sinteşti.
 
"Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase", potrivit Poliţiei Române.
 
Principala bancă fraudată de această grupare a fost BRD.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2348 / 4518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...