ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum să alegi soluțiile de legal tech potrivite pentru firma ta. Ce avantaje oferă instrumentele tehnologice firmelor de avocatură și cum trebuie selectat furnizorul

02 Februarie 2020   |   SoftVenture, partener BizLawyer

Dacă marile companii de avocatură, cu birouri internaționale și echipe de mii de avocați au adoptat deja instrumente bazate pe AI, tehnologii de timp blockchain și încurajează inițiativele de transformare digitală, care să ajute nu doar clienții corporate, ci și persoanele fizice, și firmele medii și mici au început să ia în considerare aceste instrumente inovative.

George Bărcun, General Manager SoftVenture, compania care a creat solutia KeyVisionPRO

 
 
Alegerea unor soluții legal tech potrivite pentru firma ta de avocatură este un proces care ține cont de mai multe criterii, aspecte necesare pentru bunul mers al companiei și evoluției acesteia. Care sunt întrebările pe care trebuie să le aveți în vedere în interiorul echipei și cum este indicat să abordezi procesul de selecție a unor soluții de legal tech potrivite pentru viitorul firmei tale? Află câteva răspunsuri în cele ce urmează. . .

De ce să cauți soluții legal tech pentru firma ta

Din ce în ce mai multe firme la nivel mondial integrează modelul “new law”, în care instrumentele tehnologice au un rol preponderent. Dacă marile companii de avocatură, cu birouri internaționale și echipe de mii de avocați au adoptat deja instrumente bazate pe AI, tehnologii de timp blockchain și încurajează inițiativele de transformare digitală, care să ajute nu doar clienții corporate, ci și persoanele fizice, și firmele medii și mici au început să ia în considerare aceste instrumente inovative. 


Probabil cea mai importantă întrebare care se află în ultimii ani pe buzele avocaților și partenerilor din firmele de avocatură din țara noastră este “de ce ar trebui firma mea de avocatură să folosească soluții de legal tech?”. 

Răspunsurile oferite de specialiștii din zona de legal, dar și de tehnologie, sunt multiple, însă dintre acestea cel mai des întâlnite sunt: 
 
• pentru că înlătură foarte multe dintre procesele repetitive care îngreunează activitatea și scad astfel nivelul de frustrare din interiorul firmei
 • pentru că ajută la îmbunătățirea relației cu clienții, prin creșterea focusului pe aceștia și pe o bună comunicare cu aceștia
 • pentru că îmbunătățesc procesele zilnice, făcându-le mai eficiente
 • nu în ultimul rând, pentru că și clienții sunt din ce în ce mai digitalizați și solicită la rândul furnizorilor un nivel similar de tehnologizare.

Care sunt etapele pentru alegerea unor soluții legal tech pentru firma ta


Probabil cea mai importantă etapă pentru alegerea unor soluții de digitalizare pentru firma ta de avocatură este cea legată de nevoile pe care aceste soluții trebuie să le acopere. 

Definirea acestor nevoi începe cu câteva întrebări legate de modul de funcționare a firmei și echipei:

 • Putem îmbunătăți modul de urmărire a termenelor de instanță?
 • Cum arată procesul de facturare? Ce putem face pentru a-l îmbunătăți?
 • Cum arată procesul de încasare a plăților?
 • Cum măsor eficiența avocaților?
 • Care sunt procesele repetitive, cine și cum le face?
 • Ce încărcare au avocații și cât de eficienți sunt?
 • Cât de profitabili sau eficienți sunt clienții și proiectele derulate?
 • Cum atragem și cum răspundem noilor clienți?

După ce ai răspuns la aceste întrebări și ai stabilit principalele nevoi ale firmei tale, poți începe căutarea soluțiilor legal tech care să te ajute să bifezi cât mai multe astfel de nevoi. Ideal ar fi să cauți soluții integrate pentru rezolvarea acestor nevoi, însă poți opta și pentru mai multe astfel de softuri. 

 Ar trebui să știi că există mai multe tipuri de soluții legal tech:
 
• Dedicate pentru facturare 
 • Dedicate înregistrării timpilor pe proiecte
 • Pentru managementul termenelor de instanță
 • Pentru procesele de marketing și vânzări
 • Pentru managementul proiectelor și clienților (CRM-Customer Relationship Management)
 • Management de documente / Automatizarea documentelor

După ce ai ales tipul de soluții potrivite pentru firma ta, poți începe testarea unor soluții și discuții cu furnizorii acestora. 

Întrebări pentru furnizorii de soluții legal tech

Furnizorii de soluții legal tech sunt fie naționali, fie internaționali. Atunci când ai început procesul de selecție a soluțiilor potrivite, ar fi indicat să ții cont de câteva întrebări pe care să le adresezi în procesul de selecție:
 
• Unde sunt stocate datele mele?
 • Cine mai are acces la datele mele?
 • Cum sunt protejate datele mele?
 • Dacă voi crește, poate soluția pe care o oferiți să ne ajute, poată să țină pasul cu această creștere?
 • Atunci când am nevoie de suport, cum voi putea solicita sprijin și cum îmi va fi acordat? Este suportul soluției pe același fus orar cu firma mea? În cât timp se răspunde – care este timpul asumat pentru răspuns? Dacă acest timp este depășit, ce se întâmplă? 
 • Atunci când am nevoie de o funcționalitate în plus, poate fi personalizată pentru mine, puteți dezvolta intern sau nu există această posibilitate?

Odată cu primirea raspunsurillor pentru aceste întrebări, procesul de selecție devine mult mai rapid. 
 Nu în ultimul rând, bugetul este un element sensibil care trebuie luat în calcul. Acesta poate fi definitoriu pentru mulți decidenți, dar nu ar trebui să fie singurul factor. De cele mai multe ori, un buget foarte mic implică o aplicație limitată din punct de vedere al funcționalităților sau lipsă unui suport activ și bine dimensionat. Iar acestea, în cele din urmă, vor duce la nemulțumiri și o scădere a încrederii în furnizorul soluției.
 
Aceste informații v-au fost oferite de specialiștii SoftVenture, furnizorul de soluții de legal technology adaptate nevoilor pieței românești de avocatură. În 2019, SoftVenture a lansat KeyVision PRO, platformă integrată care îi ajută pe profesioniștii din domeniul legal să își managerieze și dezvolte compania cu ajutorul tehnologiei.


O poveste de succes


După mai bine de 10 ani în care s-a implicat în dezvoltarea unor aplicații de tip enterprise și raportări financiare destinate instituțiilor financiare din Germania, Italia sau Grecia, George Bărcun, fondator al firmei SoftVenture, a identificat o nișă pe piața software-ului pentru firme de avocatură. A lansat KeyVision, un instrument de business intelligence folosit astăzi de peste 2500 de utilizatori, și a investit sume mari în cercetare/dezvoltare, scopul final fiind acela de a îngloba cât mai mult know-how într-un singur produs și de a dezvolta proactiv noi functionalități, care să răspundă nevoilor firmelor de avocatură.

”Împreună cu partenerii noștri am identificat cele mai mari provocări din activitatea de zi cu zi a avocaților și ne-am adaptat produsele acestor nevoi. Astfel că, în acest moment, oferim un produs complet din acest punct de vedere, adaptat cerințelor actuale și pregătit să alinieze avocatura românească la trendurile mondiale de digitalizare și măsurare a performanțelor”, a declarat George Bărcun într-un interviu acordat  publicației noastre.

KeyVision are în spate atât o echipă de programatori care asigură dezvoltarea aplicației, mentenanța soluțiilor curente și monitorizarea serverelor, cât și o echipă de suport, care asigură helpdesk și răspunde solicitărilor clienților în ceea ce privește buna utilizare a KeyVision. Efortul covârșitor de dezvoltare se concentrează pe research & development și dezvoltare de noi functionalități pentru a veni în sprijinul utilizatorilor – firme de avocați mari sau mici, departamente de Legal din companii, dar și alte entități din economie, cum ar fi bănci sau IFN-uri.

”Abordarea noastră inovativă și creativă ne-a ajutat să devenim trend-setteri pe piața din România și avem de gând să menținem această poziție investind în continuare masiv în R&D. (...) Avem planuri mari de investiții și dezvoltare - în ultimii doi ani aproape ne-am dublat echipa și vom include în KeyVision functionalități și integrări la nivel european”, a nuanțat George Bărcun.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1420 / 1765
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
    Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
    Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
    Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
    Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
    RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
    RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
    Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
    Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...