ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţie: Capacitatea depozitelor de gaze din România, sub media europeană, dar nu ridică îngrijorări la nivel de consumator

27 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, dacă în Europa securitatea este mai importantă în detrimentul preţului mare, în România atingerea unor preţuri mai mici la gaze este mai importantă decât securitatea ridicată în domeniul energiei.

 
 
Depozitele de gaze din România deţin 68,3% din capacitatea lor de înmagazinare, o cantitate mai mică decât media europeană (de 74,8%), însă nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz, susţin reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă, într-un comunicat de presă.

În aceste condiţii, "scăderea temperaturii prognozate probabil va aduce o creştere a consumului din România, până la un nivel maxim de circa 53 milioane mc/zi care poate să fie satisfăcut în condiţii normale", precizează sursa citată.

"În zilele următoare se anunţă o scădere a temperaturii aerului, aspect care va determina o creştere a consumului de gaze în România. Chiar dacă s-au extras importante cantităţi de gaze din depozite în ultimele 3 luni, nivelul temperaturilor prognozate nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz. România are cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de înmagazinare din UE în această iarnă (Ungaria are o viteză mai mare de golire a depozitelor comerciale, dar Ungaria este singura ţară din UE care are un depozit de înmagazinare strategic din care nu se extrag gaze de cât în condiţii excepţionale). În Europa multe ţări au considerat că perioada caldă din această iarnă şi preţurile mici ale gazelor de pe bursele de profil reprezintă o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru a se pregăti pentru iarna următoare. În România furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozit care au preţ ridicat şi care dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare aduc costuri suplimentare şi preţuri mai mari la gazele vândute", se menţionează în comunicat.


Potrivit sursei citate, dacă în Europa securitatea este mai importantă în detrimentul preţului mare, în România atingerea unor preţuri mai mici la gaze este mai importantă decât securitatea ridicată în domeniul energiei.

În ceea ce priveşte asigurarea zilnică cu gaze în România, datele zilnice privind producţia şi consumul de gaze arată că, în data de 25 ianuarie 2023, sursele din România acopereau consumul şi permiteau exportul a circa 2,2 milioane mc/zi, echivalentul 4,5% din sursele de gaze zilnice ale României.

Conform Graficului de extracţie a gazelor din depozitele de înmagazinare din România, citat de asociaţia profesională, există în prezent o capacitate de extracţie a gazelor din depozit de 24-25 milioane mc/zi.

De asemenea, datele de pe platforma Transgaz relevă că furnizorii au rezervat o capacitate de transport pe punctele de intrare din import prin Negru Vodă de 4,6 milioane mc/zi şi în punctele de ieşire din SNT de 49,3 milioane mc/zi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5081 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...