ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCIB: Peste 280 de firme cu capital sud-corean erau înregistrate în România, în septembrie

01 Noiembrie 2023   |   Agerpres

La eveniment a participat Rareş-Ştefan Burlacu, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE), Viorel Marin, preşedintele ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie), Florin Vrejoiu, director general ATIC (Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii), reprezentanţi ai mediului de afaceri, antreprenori şi investitori.

 
 
Un număr de 287 de firme cu capital sud-corean erau înregistrate în România, la 30 septembrie, cu un capital investit de 123,6 milioane de dolari, informează miercuri Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
 
Astfel, Republica Coreea ocupă locul 30 în Topul ţărilor investitoare în România.
 
Miercuri, preşedinţii CCIB şi KOTRI (Korea Trade Intelligence) au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea economică între cele două instituţii, cu ocazia unui seminar economic organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), împreună cu Biroul de Promovare Comercial Economică (BPCE) Seoul, în marja vizitei în România a delegaţiei asociaţiei coreene KOTRI, formată din 10 persoane, condusă de preşedintele Kwang-Hee Hong şi însoţită de Sorin Toader, ministru consilier la Ambasada ţării noastre din Republica Coreea.
 
La eveniment a participat Rareş-Ştefan Burlacu, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE), Viorel Marin, preşedintele ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie), Florin Vrejoiu, director general ATIC (Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii), reprezentanţi ai mediului de afaceri, antreprenori şi investitori.
 
Preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei, în structură şi dinamică, şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind orientarea către dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara spaţiului comunitar.
 
"Relaţiile de cooperare cu Republica Coreea constituie o componentă importantă în preocupările Camerei bucureştene, având la bază existenţa de 15 ani a parteneriatul strategic dintre ţările noastre, precum şi interesul mediului de afaceri local, inclusiv ai membrilor noştrii, de a fi cât mai activi şi prezenţi pe această piaţă, de a avea acces la tehnologiile avansate folosite în diversele domenii în cadrul unor angajamente de cooperare economică, inclusiv prin atragerea de investiţii ale companiilor şi firmelor sud-coreene în România şi implicit în Bucureşti", a afirmat preşedintele CCIB.
 
La rândul său, Rareş-Ştefan Burlacu, preşedintele ARICE, a prezentat stadiul relaţiilor comercial economice dintre România şi Republica Coreea şi a perspectivelor acestora. Totodată, el a precizat că Republica Coreea este unul dintre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre între statele din Asia (a 3-a ţară de destinaţie la export şi a doua de origine la import), iar acţiunile de cooperare antamate în ultimul an cu prilejul întâlnirilor la nivelul primilor miniştrii, ai conducătorilor ministerelor economice din cele două ţări oferă perspective de transformare a acestora în noi contracte reciproc avantajoase pentru companiile şi firmele din cele două ţări.
 
Potrivit sursei citate, ARICE va sprijini permanent dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, atât din centrală cât şi prin reprezentanţa sa - BPCE Seoul.
 
Preşedintele KOTRI, Kwang-Hee Hong a semnalat că membrii delegaţiei care îl însoţeşte sunt interesaţi în identificarea unor oportunităţi de afaceri, în primul rând importuri, din domeniile: industria metalurgică, industria auto, IT&C, energie, textile şi confecţii, cereale, produse alimentare şi vinuri, precum şi de exportul unor produse cosmetice coreene bine cunoscute pe plan internaţional.
 
Un alt domeniu de interes este cooperarea în domeniul turismului, preşedintele Hong exprimându-şi intenţia de se implica în promovarea României ca destinaţie turistică în rândul coreenilor.
 
Totodată, preşedintele KOTRI, care este şi proprietar al companiei New Korea Trading Corporation, a anunţat demararea proiectului înfiinţării unei Asociaţii bilaterale de afaceri româno-coreene, lansarea acesteia fiind preconizată pentru finele acestui an, după primirea tuturor avizelor de la autorităţile coreene.
 
Astfel, preşedintele Hong va asigura sediul acestei asociaţiei şi va pune la dispoziţia membrilor o sală în care se va organiza o expoziţie permanentă de produse româneşti.
 
"A urmat o sesiune B2B în care participanţii români la eveniment au intrat în contact direct cu membrii misiunii economice KOTRI făcându-se schimb de informaţii, propuneri comerciale şi de cooperare economică", se menţionează în comunicat.
 
În marja Seminarului, preşedinţii Iuliu Stocklosa şi Kwang-Hee Hong au semnat un MoU (Memorandum of Understanding) privind colaborarea între CCIB şi KOTRI. Astfel, s-a convenit ca în prima parte a trimestrului II 2024, o misiune economică organizată de CCIB să se deplaseze în R. Coreea la invitaţia conducerii KOTRI.
 
La sfârşitul lunii august 2023, volumul schimburilor comerciale dintre România şi Republica Coreea a fost de de 855 milioane dolari, cu 2% peste nivelul perioadei similare din 2022.
 
La export, Republica Coreea a fost a 12-a piaţă de destinaţie extracomunitară şi a 3-a din Asia (după Japonia şi China) cu un volum de 405 milioane dolari (+30,4%) şi o pondere de 2,2% din exportul în afara UE, iar la import a 11-a piaţă de provenienţă a mărfurilor intrate în ţara noastră din spaţiul non-UE (a doua din Asia, după China), cu un volum de 450 milioane dolari (-14,8%) şi o pondere de 1,9% în importul românesc necomunitar. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2434 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...