ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană se uită spre achiziţiile comune de materii prime critice

15 Mai 2024   |   AGERPRES

La data de 23 mai urmează să intre în vigoare Actul privind materiile prime critice, destinat să garanteze aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cupru şi alte minereuri care sunt cruciale pentru tranziţia verde şi digitală, în ideea de a permite UE să producă propriile sale automobile electrice sau turbine eoliene şi să îşi reducă dependenţa de China.

 
 
Comisia Europeană va lansa în zilele următoare un apel de proiecte pentru a îmbunătăţi aprovizionarea UE cu materii prime critice şi speră să înceapă, în curând, achiziţiile comune de astfel de materii prime, într-un mod similar cu schema actuală de achiziţii comune de gaze, a declarat miercuri pentru Reuters un înalt oficial comunitar.

La data de 23 mai urmează să intre în vigoare Actul privind materiile prime critice, destinat să garanteze aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cupru şi alte minereuri care sunt cruciale pentru tranziţia verde şi digitală, în ideea de a permite UE să producă propriile sale automobile electrice sau turbine eoliene şi să îşi reducă dependenţa de China.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a anunţat că Executivul comunitar va convoca o primă reuniune a board-lui care supervizează Actul privind materiile prime critice. "La câteva zile după aceea am dori să lansăm primul apel pentru proiecte strategice", a spus miercuri Sefcovic cu ocazia unei conferinţe organizată la Bruxelles.

Procesarea, reciclarea sau proiectele miniere considerate de importantă strategică ar trebui să poată obţine aprobările necesare în 15-27 de luni, mai repede decât de obicei.

Sefcovic a mai spus că Executivul comunitar a început să pună la punct planuri pentru achiziţii comune de până la 30 de materii prime, profitând de experienţa acumulată cu achiziţiile comune de gaze. Comisia Europeană ar urma să acţioneze ca intermediar între furnizorii globali şi cumpărătorii din UE. Sefcovic a apreciat că noua schemă ar trebui să fie lansată "cât mai curând", recunoscând însă că va fi nevoie ca unele state membre să fie convinse de avantajele achiziţiilor comune, lucru care a durat ceva timp în cazul achiziţiilor de gaze.

Oficialul comunitar a estimat că platforma utilizată pentru achiziţiile de gaze ar putea servi drept schiţă, chiar dacă a recunoscut că achiziţionarea de diferite materii prime critice va fi un proces mult mai complex. De asemenea, sistemul ar putea fi utilizat pentru a obţine o imagine mai exactă cu privire la cererea viitoare.

Sefcovic a spus că Executivul comunitar analizează posibilitatea stocării anumitor materii prime critice, insiprându-se după modelul japonez al stocării de minereuri rare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 804 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...