ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană se uită spre achiziţiile comune de materii prime critice

15 Mai 2024   |   AGERPRES

La data de 23 mai urmează să intre în vigoare Actul privind materiile prime critice, destinat să garanteze aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cupru şi alte minereuri care sunt cruciale pentru tranziţia verde şi digitală, în ideea de a permite UE să producă propriile sale automobile electrice sau turbine eoliene şi să îşi reducă dependenţa de China.

 
 
Comisia Europeană va lansa în zilele următoare un apel de proiecte pentru a îmbunătăţi aprovizionarea UE cu materii prime critice şi speră să înceapă, în curând, achiziţiile comune de astfel de materii prime, într-un mod similar cu schema actuală de achiziţii comune de gaze, a declarat miercuri pentru Reuters un înalt oficial comunitar.

La data de 23 mai urmează să intre în vigoare Actul privind materiile prime critice, destinat să garanteze aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cupru şi alte minereuri care sunt cruciale pentru tranziţia verde şi digitală, în ideea de a permite UE să producă propriile sale automobile electrice sau turbine eoliene şi să îşi reducă dependenţa de China.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a anunţat că Executivul comunitar va convoca o primă reuniune a board-lui care supervizează Actul privind materiile prime critice. "La câteva zile după aceea am dori să lansăm primul apel pentru proiecte strategice", a spus miercuri Sefcovic cu ocazia unei conferinţe organizată la Bruxelles.

Procesarea, reciclarea sau proiectele miniere considerate de importantă strategică ar trebui să poată obţine aprobările necesare în 15-27 de luni, mai repede decât de obicei.

Sefcovic a mai spus că Executivul comunitar a început să pună la punct planuri pentru achiziţii comune de până la 30 de materii prime, profitând de experienţa acumulată cu achiziţiile comune de gaze. Comisia Europeană ar urma să acţioneze ca intermediar între furnizorii globali şi cumpărătorii din UE. Sefcovic a apreciat că noua schemă ar trebui să fie lansată "cât mai curând", recunoscând însă că va fi nevoie ca unele state membre să fie convinse de avantajele achiziţiilor comune, lucru care a durat ceva timp în cazul achiziţiilor de gaze.

Oficialul comunitar a estimat că platforma utilizată pentru achiziţiile de gaze ar putea servi drept schiţă, chiar dacă a recunoscut că achiziţionarea de diferite materii prime critice va fi un proces mult mai complex. De asemenea, sistemul ar putea fi utilizat pentru a obţine o imagine mai exactă cu privire la cererea viitoare.

Sefcovic a spus că Executivul comunitar analizează posibilitatea stocării anumitor materii prime critice, insiprându-se după modelul japonez al stocării de minereuri rare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 18 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...