ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană vrea ca decontarea pe pieţele financiare din UE să fie mai sigură şi mai eficientă

16 Martie 2022   |   Agerpres

Depozitarii centrali de titluri de valoare gestionează infrastructura care permite decontarea titlurilor de valoare (cum ar fi acţiunile sau obligaţiunile) pe pieţele financiare. Decontarea înseamnă livrarea de titluri de valoare către un cumpărător în schimbul plăţii în numerar către un vânzător şi poate dura până la două zile lucrătoare, timp în care pot apărea atât riscuri de credit, cât şi riscuri juridice. Pentru sistemul financiar al UE este deci esenţial să se asigure faptul că aceste tranzacţii sunt decontate în mod sigur şi eficient.

 
 
Comisia Europeană a propus, miercuri, modificarea Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare pentru a spori eficienţa pieţelor de decontare din UE şi a menţine, în acelaşi timp, stabilitatea financiară, informează un comunicat al Executivului comunitar.
 
Depozitarii centrali de titluri de valoare gestionează infrastructura care permite decontarea titlurilor de valoare (cum ar fi acţiunile sau obligaţiunile) pe pieţele financiare. Decontarea înseamnă livrarea de titluri de valoare către un cumpărător în schimbul plăţii în numerar către un vânzător şi poate dura până la două zile lucrătoare, timp în care pot apărea atât riscuri de credit, cât şi riscuri juridice. Pentru sistemul financiar al UE este deci esenţial să se asigure faptul că aceste tranzacţii sunt decontate în mod sigur şi eficient.
 
Depozitarii centrali de titluri de valoare joacă un rol fundamental pe pieţele de capital şi în sistemul financiar al UE. De exemplu, tranzacţiile decontate de depozitarii centrali de titluri de valoare din UE se ridicau în 2019 la aproximativ 1.120 de mii de miliarde euro. Rolul esenţial al acestora s-a evidenţiat şi recent, în contextul sancţiunilor impuse de UE împotriva Rusiei. La 25 februarie 2022, UE a convenit să interzică depozitarilor centrali de titluri de valoare din UE să deţină conturi ale clienţilor ruşi, demonstrându-se rolul fundamental al depozitarilor centrali de titluri de valoare în sistemul financiar al UE.
 
Obiectivul general al propunerii este ca decontarea titlurilor de valoare în UE să fie mai sigură şi mai eficientă, pentru a îmbunătăţi astfel atractivitatea pieţelor de capital ale UE şi, în cele din urmă, a contribui la finanţarea economiei noastre. Având în vedere sumele mari de bani care trec prin depozitarii centrali de titluri de valoare, este esenţial pentru sistemul financiar ca aceştia să funcţioneze în mod adecvat, se arată în comunicatul citat.
 
Propunerea prevede norme mai bine proporţionate şi mai eficace pentru a reduce costurile de asigurare a conformităţii şi obligaţiile în materie de reglementare pe care le au depozitarii centrali de titluri de valoare. De asemenea, aceasta vizează facilitarea capacităţii depozitarilor centrali de titluri de valoare de a oferi o gamă mai largă de servicii transfrontaliere şi îmbunătăţirea supravegherii transfrontaliere a acestora.
 
"Pieţele de capital ale Europei sunt esenţiale pentru finanţarea economiei noastre, inclusiv a tranziţiei verzi şi a celei digitale, dar există încă obstacole în calea deblocării întregului lor potenţial. Intenţia este ca depozitarii centrali de titluri de valoare să fie mai eficienţi şi mai competitivi, menţinând în acelaşi timp stabilitatea financiară. Este exact ceea ce face revizuirea de astăzi: prin reducerea birocraţiei pentru depozitarii centrali de titluri de valoare care doresc să îşi extindă activităţile la nivel transfrontalier, creăm o piaţă cu adevărat unică pentru decontarea titlurilor de valoare în UE şi promovăm concurenţa pe piaţă. Acest lucru contribuie la obiectivul nostru final de dezvoltare a uniunii pieţelor de capital", a declarat comisara pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.
 
Concret, propunerea aduce următoarele îmbunătăţiri esenţiale ale Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare: se simplifică regimul paşapoartelor pentru depozitarii centrali de titluri de valoare, aceştia putând să îşi desfăşoare activitatea în întreaga UE cu o singură licenţă; este îmbunătăţită cooperarea între autorităţile de supraveghere, impunându-se înfiinţarea de colegii pentru anumiţi depozitari centrali de titluri de valoare; sunt îmbunătăţite serviciile auxiliare de tip bancar, prin ajustarea condiţiilor în care depozitarii centrali de titluri de valoare pot avea acces la servicii bancare, permiţându-li-se să ofere servicii de decontare într-o gamă largă de monede şi oferindu-se întreprinderilor posibilitatea de a obţine finanţare de la un grup mai mare de investitori, inclusiv de la nivel transfrontalier; se îmbunătăţeşte disciplina în materie de decontare, schimbându-se procesul în cadrul căruia ar putea deveni aplicabile cumpărările impuse şi anumite aspecte tehnice ale regimului disciplinei în materie de decontare, pentru a-l face mai eficace şi mai adecvat din punct de vedere al proporţionalităţii; se îmbunătăţeşte supravegherea depozitarilor centrali de titluri de valoare din ţări terţe, asigurând o mai bună informare a autorităţilor de supraveghere cu privire la activităţile depozitarilor centrali de titluri de valoare din ţări terţe în UE.
 
Propunerea urmează în prezent să fie înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10868 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...