ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Electrica a trecut pe pierderi de peste o jumătate de miliard de lei anul trecut

01 Martie 2022   |   Agerpres

Totodată, Electrica SA, compania din grup care este listată la bursă, a obţinut un profit net individual de 321,8 milioane lei, în creştere cu 7,8% faţă de nivelul aferent anului 2020,

 
 
Grupul Electrica a încheiat anul trecut cu pierderi de 553 de milioane de lei, comparativ cu profitul de 388 milioane lei realizat în 2020, se arată într-un comunicat al companiei, remis, marţi, AGERPRES.
 
Scăderea a fost generată, în principal, de evoluţia în creştere accelerată a costurilor cu achiziţia de energie electrică.
 
Totodată, Electrica SA, compania din grup care este listată la bursă, a obţinut un profit net individual de 321,8 milioane lei, în creştere cu 7,8% faţă de nivelul aferent anului 2020,
 
Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2021 înregistrat de Electrica SA este în valoare de 0,45 lei/acţiune. Valoarea totală brută a dividendelor este de 152,8 milioane lei, corespunzător unui procent de 50% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situaţiilor financiare individuale auditate ale Electrica SA pentru anul 2021.
 
În anul 2021, EBITDA consolidată a înregistrat o scădere cu 1.081 de milioane de lei, faţă de valoarea din 2020, ajungând la valoarea negativă de 128 milioane lei. Evoluţia EBITDA consolidată a fost generată, în principal, de performanţa segmentului de furnizare, influenţată semnificativ de majorarea abruptă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, la care se adaugă creşterea costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reţele pe segmentul de distribuţie.
 
Veniturile Grupului Electrica, în 2021, s-au ridicat la valoarea de 7,179 miliarde lei, reprezentând o creştere de 10,4% faţă de anul precedent.
 
Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 15,1%, în contextul evoluţiei preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul de +12,5%, a majorării cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul cu 1%, dar şi a creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.
 
În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 0,7% mai mici, în principal ca urmare a scăderii veniturilor aferente serviciilor construcţiei reţelelor electrice din acordurile de concesiune, impact negativ anulat de creşterea tarifelor de distribuţie, cât şi a volumelor de energie electrică distribuită, cu 5,7%.
 
Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 45,8%, la 5,695 miliarde lei, în anul 2021.
 
Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică şi gazele naturale achiziţionate au înregistrat o creştere de 1,451 miliarde lei, sau 36,7%, comparativ cu 2020. Această variaţie reprezintă efectul creşterii semnificative din anul 2021 a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, majorare ce s-a produs atât pe segmentul concurenţial, cât şi pe cel de serviciu universal şi furnizor de ultimă instanţă (FUI), care în 2020 era segment reglementat şi a fost influenţat de recuperarea, sub formă de corecţii pozitive, a unor pierderi din achiziţie din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub preţul efectiv de achiziţie a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat.
 
Pe segmentul de distribuţie, costurile cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reţele (CPT) au crescut cu 393 milioane lei, sau 58,7%, tot ca urmare a majorării semnificative a preţurilor de achiziţie a energiei electrice. Efectul creşterii preţurilor de achiziţie a energiei electrice pentru CPT s-a resimţit cu precădere în trimestrele III şi IV, când creşterea preţurilor a fost de 36%, respectiv 167% comparativ cu perioada similară din 2020.
 
"Întreaga piaţă de energie se confruntă cu provocări cruciale atât la nivel naţional, cât şi european. Creşterea accelerată a preţurilor de achiziţie de energie înregistrată în partea a doua a anului 2021, dar şi incertitudinile generate de schimbările cadrului legislativ au avut ca şi consecinţă deteriorarea semnificativă a situaţiei financiare a operatorilor de distribuţie, dar mai ales a companiilor de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale. Măsurile dispuse de autorităţi în această perioadă dificilă au condus la costuri suplimentare pentru companiile din domeniu, expuse la preţurile extrem de mari de pe piaţă, cu impact direct asupra fluxului de numerar operaţional, ceea ce periclitează viabilitatea financiară a acestora", a afirmat Corina Popescu, director general Electrica SA.
 
Ea a arătat că, în pofida dificultăţilor întâmpinate în procesul de recuperare, în timp util, a costului real cu achiziţia de energie, furnizorii de energie au prefinanţat, încă din luna noiembrie, schema complexă de compensare a facturilor şi de plafonare a preţurilor pentru clienţi.
 
"Efectul imediat a fost o creştere semnificativă a necesarului de finanţare a capitalului de lucru pentru companiile operaţionale din Grup. În acest context de piaţă, am adoptat o serie de măsuri care să pregătească Grupul Electrica să acţioneze agil într-o perioadă marcată de volatilitate şi incertitudine, pentru a face faţă provocărilor din mediul intern şi extern", a mai spus Popescu.
 
Grupul Electrica a distribuit, în 2021, aproximativ 18,5 TWh (în creştere cu 6% faţă de 2020) unui număr de aproximativ 3,83 milioane de utilizatori.
 
În anul 2021, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 9,4 TWh (în creştere cu 1,34% faţă de 2020) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.
 
Electrica Furnizare a fost lider de piaţă, cu o cotă de piaţă de 18,39%; a fost lider şi pe piaţa FUI, cu o cotă de piaţă de 30,67%, pe piaţa concurenţială având o cota de 12,58% (conform datelor din raportul ANRE aferent lunii noiembrie 2021).
 
Grupul a achiziţionat patru companii de proiect care deţin un portofoliu de proiecte de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu o capacitate instalată proiectată de 284 MW, din care 163 MW în trei proiecte fotovoltaice şi 121 MW într-un proiect eolian care va include şi o capacitate de stocare de 60 MWh. Compania urmăreşte în continuare potenţiale noi oportunităţi în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile.
 
Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
 
Din iulie 2014, Electrica SA este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9169 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...