ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sancţiunile pentru Sistemul RO e-Transport se vor aplica de la 1 ianuarie 2023 (consultanţi)

05 Octombrie 2022   |   Agerpres

Potrivit consultanţilor, transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat înseamnă orice transport care începe şi se finalizează pe teritoriul naţional, orice tranzacţie transfrontalieră care începe în România (de exemplu: export, livrare intracomunitară) ori se finalizează în România (de exemplu: import, achiziţie intracomunitară) sau orice transport intracomunitar aflat în tranzit şi depozitate temporar pe teritoriul României, deoarece şi în acest caz, o parte din transport are loc pe teritoriul României.

 
 
Amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor eTransport pot ajunge la 100.000 lei şi se vor aplica de la 1 ianuarie 2023, potrivit reprezentanţilor unei companii de consultanţă.

"Perioada de graţie de trei luni le dă posibilitatea companiilor să identifice cele mai bune soluţii pentru o raportare mai simplă, mai rapidă şi cu risc minim de apariţie a erorilor. Având în vedere că nerespectarea prevederilor va atrage amenzi de până de până la 100.000 lei pentru persoanele juridice şi chiar confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate, conformarea cu noua cerinţă legală necesită demersuri riguroase", au arătat Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC România, şi Rareş Stănescu, Director PwC România, într-un comunicat transmis miercuri.
 
Sistemul RO e-transport va fi interconectat cu diverse sisteme de monitorizare: camere de luat vederi, instrumente sau dispozitive pentru determinarea cantităţilor de produse transportate, precum şi orice alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier. Astfel, prin aceste măsuri de digitalizare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să crească gradul de colectare a impozitelor şi a taxelor datorate bugetului de stat, precum şi să prevină şi să combată comerţul ilicit de bunuri, precizează sursa citată.
 
Potrivit consultanţilor, transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat înseamnă orice transport care începe şi se finalizează pe teritoriul naţional, orice tranzacţie transfrontalieră care începe în România (de exemplu: export, livrare intracomunitară) ori se finalizează în România (de exemplu: import, achiziţie intracomunitară) sau orice transport intracomunitar aflat în tranzit şi depozitate temporar pe teritoriul României, deoarece şi în acest caz, o parte din transport are loc pe teritoriul României.
 
"Obligaţia declarării datelor în sistemul RO e-Transport revine, printre altele, destinatarului înscris în DVI, respectiv expeditorului înscris în DVE, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operaţiunilor de import sau export, după caz; beneficiarului din România în cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat; furnizorului din România în cazul tranzacţiilor interne sau a livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz; depozitarului în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât şi pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul naţional din una sau mai multe partide de bunuri; beneficiarului sau furnizorului din România, după caz, pentru operaţiunile comerciale reprezentând un nontransfer sau stocuri la dispoziţia clientului", se mai precizează în comunicat.
 
Orice transport înscris în RO e-Transport va fi identificat printr-un cod unic UIT, generat de sistem. Deţinerea codului UIT este obligatorie pe tot timpul transportului de către operatorul de transport rutier, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoţeşte transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.
 
Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor pune la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, modulele informatice de gestiune a transporturilor de bunuri necesare în vederea obţinerii codului UIT.
 
Prin acest sistem sunt urmărite datele referitoare la expeditor şi beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare şi descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum şi codul UIT generat.
 
Consultanţii precizează şi care este valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor eTransport. Astfel, sancţiunile variază între: 20.000 şi 100.000 lei, precum şi confiscarea bunurilor pentru nedeclarare, nerespectarea termenului de valabilitate a codului UIT şi declararea unor cantităţi diferite de cele care fac obiectul transportului; între 20.000 - 100.000 lei pentru nepunerea la dispoziţia operatorului de transport a codului UIT sau pentru modificarea datelor înregistrate în sistemul e-Transport RO după prezentarea la intrarea în România sau la locul de import, respectiv după punerea efectivă în funcţiune a mijloacelor de transport, dar şi pentru nedeclararea tuturor mărfurilor transportate (inclusiv a celor care nu sunt incluse cu risc fiscal ridicat); între 5.000 - 10.000 lei pentru neprezentarea de către conducătorul mijlocului de transport a documentelor de însoţire a transportului de mărfuri cu risc fiscal ridicat.
 
"Cu ajutorul platformei preconfigurată e-Transport, dezvoltată de PwC România, conformarea cu obligaţiile legale devine mult mai rapidă şi mai simplă. Soluţia e-Transport automatizează procesele de afaceri necesare pentru raportarea RO e-Transport, fiind integrată cu soluţiile de business ale companiilor şi direct conectată la sistemul informatic al ANAF. Practic, aplicaţia reduce semnificativ durata necesară raportării în platforma RO e-Transport şi elimină riscul de apariţie a erorilor. Mai mult, oferă funcţionalităţi variate de raportare, integrare şi modificare de date, putând fi instalată pe orice dispozitiv şi utilizată de oriunde", informează PwC. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8362 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...