ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sindicaliştii de la Alro spun că fabrica riscă să se închidă în august din cauza costurilor cu certificatele verzi

06 Martie 2020   |   AGERPRES

În luna ianuarie, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, după o vizită la Alro Slatina, că această companie va primi anual circa 40 de milioane de euro prin schema de ajutor pentru sprijinirea consumatorilor industriali prin intermediul certificatelor de emisii de CO2, de această schemă de ajutor urmând să beneficieze şi alte unităţi industriale din ţară.

 
 
Preşedintele Sindicatului "Aluministul" din cadrul Alro Slatina, Constantin Popescu, a susţinut vineri, într-o conferinţă de presă, că fabrica este în pericol de a fi închisă în vara acestui an în principal din cauza costurilor cu energia, în preţul căreia sunt incluse şi certificatele verzi.

Popescu a menţionat că dificultăţile sunt determinate şi de scăderea cotaţiei aluminiului la bursa din Londra, de scăderea vânzărilor în contextul internaţional al apariţiei noului coronavirus, precum şi unor măsuri impuse de SUA şi China pentru importurile de aluminiu.

"Alro trece prin momente foarte grele, ne aflăm în situaţia unui colaps datorat mai multor elemente. Unul dintre cele mai importante este că, în ultimii trei ani, preţul la energie a crescut cu 50% peste preţul energiei din Germania, din Franţa, din alte state care au întreprinderi similare. În afară de asta, scăderea preţului LME - ului (cotaţia aluminiului la bursă), care parcă e dictat de cineva, coronavirusul care a dus la scăderea vânzărilor, măsurile impuse de către China şi SUA statelor europene în ceea ce priveşte importurile de aluminiu, au dus ca Alro sa ajungă în această situaţie", a arătat Popescu.


Liderul sindical a afirmat că de Alro Slatina depind în mod direct 5.000 de angajaţi şi în mod indirect alte 20.000 de persoane.

"Situaţia este disperată şi, după cum ştiţi, la Alro sunt 5.000 de oameni care depind direct de Alro, iar 20.000 de oameni în amonte şi în aval care trăiesc din existenţa acestei întreprinderi şi fac afaceri cu întreprinderea. Ce ar însemna ca Alro să se închidă: 5.000 de oameni trimişi în şomaj, în sărăcie", a susţinut Constantin Popescu.

Sindicalistul a mai spus că Alro nu solicită ajutor de stat, ci sumele plătite pentru certificatele verzi.

"Noi nu solicităm un ajutor de stat, noi solicităm să ni se acorde ceea ce am plătit noi către statul român şi către Uniunea Europeană. Cu toate că, din toţi aceşti bani pe care i-am plătit ni se returnează decât 75% din suma totală, iar aceşti bani, de fapt, includ compensarea costurilor certificatelor cu CO2. Marii producători de energie neregenerabilă au incluse în preţul lor şi certificatele verzi. Certificatele verzi, în ultima vreme, au crescut de la 5 până la 29 de dolari, făcând practic insuportabilă susţinerea lor de către întreprindere. Ceea ce solicităm noi astăzi este ceea ce alte state, 11 state din Uniunea Europeană, aplică această compensare din 2012. Este vorba despre Slovacia, Grecia, Polonia, Franţa, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Belgia, Lituania, Luxemburg, Norvegia şi Marea Britanie. Este vorba despre păstrarea competitivităţii, nu faţă de statele din afara UE, ci faţă de celelalte state din UE cu industrie energointensivă. Adică este vorba despre marii consumatori de energie care, în afară de faptul că consumă energia statului şi plătesc taxe şi impozite, statului român Uniunea Europeană îi conferă nişte certificate pe care aceştia le vând. Iar din banii obţinuţi, 50% merg la Fondul de Mediu, 29% merg la bugetul de stat, 6% se face venit pentru fond de mediu pentru proiecte viitoare şi doar 15% constituie banii care se dau către marii consumatori", a detaliat Constantin Popescu.

Liderul sindicatului "Aluministul" a spus că în viitor ar putea avea loc proteste la Slatina şi la Bucureşti dacă situaţia nu va fi rezolvată.

"Povestea este în felul următor: dacă Guvernul României şi celelalte entităţi ale statului răspunzătoare de soarta industriei, de soarta cetăţenilor, nu iau măsurile urgente şi cele corecte faţă de o politică normală a industriei româneşti, noi în luna august ne vom închide (...) Dacă problemele nu se vor rezolva, vom demara acţiuni de protest atât aici, cât şi la Bucureşti şi dacă situaţia o impune, vom opri activitatea total în unitatea economică ca să închidem noi uzina şi nu a fi închişi de interesele perfide ale unei politici economice deficitare", a adăugat Popescu.

În luna ianuarie, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, după o vizită la Alro Slatina, că această companie va primi anual circa 40 de milioane de euro prin schema de ajutor pentru sprijinirea consumatorilor industriali prin intermediul certificatelor de emisii de CO2, de această schemă de ajutor urmând să beneficieze şi alte unităţi industriale din ţară.

"Domnul ministru al Mediului a făcut o chestiune declarativ-politică prin care a spus că vrea. (...) Ştiu că nu au luat măsurile pe care au declarat că le vor lua. Ştiu că vor să-şi deroge competenţele şi să împingă o lege în Parlament şi nu să dea o ordonanţă de urgenţă. Să împingă o lege în Parlament prin care să amâne şi mai mult acordarea acestor compensaţii ca să ne ducem de tot", a mai spus liderul sindicatului 'Aluministul'.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15861 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...