
nextE a finalizat investiţia într-o centrală fotovoltaică pentru RAAL
20 Noiembrie 2023
AgerpresProiectul reflectă viziunea nextE asupra energiei ca serviciu - Energy as a Service (EaaS), fiind cel mai lung contract PPA (Power Purchase Agreement) de tip on-site pentru un client corporate din România. Prin soluţiile EaaS, companiile pot avea acces la energie regenerabilă din surse regenerabile, cu zero cost de investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale.
Compania de energie regenerabilă nextE anunţă finalizarea unei investiţii de 4,8 milioane de euro într-o centrală de energie fotovoltaică al cărei beneficiar este RAAL - producător de sisteme de răcire şi schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu şi oţel inoxidabil.
Proiectul reflectă viziunea nextE asupra energiei ca serviciu - Energy as a Service (EaaS), fiind cel mai lung contract PPA (Power Purchase Agreement) de tip on-site pentru un client corporate din România. Prin soluţiile EaaS, companiile pot avea acces la energie regenerabilă din surse regenerabile, cu zero cost de investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale.
Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, nextE a investit 4,8 milioane euro în proiectul de la RAAL, din care 70% au fost obţinuţi printr-un credit de investiţii acordat de Pro Credit Bank pentru 15 ani, ceea ce marchează o premieră pentru piaţa de finanţări a proiectelor verzi din România. În baza contractului de tip PPA, compania va livra către RAAL 5.825 MWh/an de la începutul lui 2024, excesul de energie regenerabilă produsă de centrala fotovoltaică fiind comercializat pe piaţa de energie de către nextE. Producţia totală anuală de energie verde este estimată la 7.263,9 MWh/an, care va compensa o emisie de CO2 de aproximativ 1.043 t CO2/an.
Daniel Husaru, cofondator şi co-CEO al nextE, a declarat că obiectivul companiei este de a extinde modelul de afaceri Energy as a Service (EaaS), cu scopul de a atinge o capacitate de 500 MWp până la sfârşitul anului 2027.
"Ne concentrăm pe segmentul C&I, deoarece maximizarea capacităţilor de producere a energiei regenerabile în vecinătatea consumatorilor industriali are un impact imediat în decarbonizarea acestora, aducând în acelaşi timp un avantaj competitiv major tuturor companiilor care decid să facă acest pas împreună cu noi. În prezent, suntem implicaţi în mod activ în cinci proiecte de generare de energie din surse fotovoltaice însumând aproximativ 160 MWp, aflate în diferite stadii de implementare care cuprind dezvoltarea, proiectarea şi achiziţiile, negocierile pentru acordurile de achiziţie de energie (PPA), autorizarea, aprobarea şi certificarea de către autorităţi. Dezvoltarea şi implementarea centralei electrice fotovoltaice nextE Alpha Prundu Bârgăului a ridicat o serie de provocări tehnice şi de reglementare, prin prisma amplasării centralei şi racordării pentru a livra energia direct consumatorului final - RAAL. Alături de partenerii noştri de la RAAL, cu sprijinul autorităţilor locale din judeţul Bistriţa-Năsăud, a operatorului de reţea DEER SA, a ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n. r.), ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - n. r.) şi BCPI Bistriţa am identificat modalităţile de aplicare corespunzătoare a cadrului de reglementare existent, reuşind în acelaşi timp să iniţiem modificări legislative utile întregii industrii", a spus Husaru.
Prin acest proiect, RAAL va utiliza energia regenerabilă produsă pentru consumul propriu, nefiind necesară încheierea unui contract de furnizare cu NextE, iar tarifele de reţea şi contribuţia de cogenerare nu îi sunt aplicabile, întrucât livrarea energiei se va face fără implicarea reţelelor publice. Centrala electrică fotovoltaică va acoperi peste 25% din necesarul anual de energie al RAAL, optimizând astfel costurile cu utilităţile cu peste 15% pe an.
Procesul de proiectare, construcţie şi racordare a durat aproximativ 12 luni, iar, după punerea în funcţiune, nextE rămâne deţinătorul şi administratorul centralei.
nextE este compania care oferă acces la energie regenerabilă din capacităţi de generare din sursă solară fotovoltaică cu zero cost investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale, on-site şi off-site, cu structuri contractuale inovatoare de până la 25 de ani. Opţiunea de implementare EaaS (Energy as a Service) presupune producţia energiei electrice într-o centrală fotovoltaică construită, finanţată, deţinută şi utilizată de către nextE în locaţiile de consum ale clientului sau în locaţii externe faţă de locaţiile de consum ale clientului. Acest model de business asigură beneficiul maxim de consum al clienţilor din surse regenerabile, la cel mai bun cost de producţie a energiei electrice.
Producţia de energie electrică generată este livrată către clientul final asigurând companiilor următoarele beneficii : independenţă energetică, stabilitate pe termen lung, reducerea costului cu energia electrică şi scăderea amprentei de CO2.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1167 / 8811 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...