ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chisăliţă (AEI): România este singura ţară din UE care nu are niciun proiect pe hidrogen în derulare

08 Februarie 2024   |   AGERPRES

Pentru România, anul 2024 poate fi denumit "Anul gazelor naturale", fiind anul care reuneşte cele mai multe aniversări rotunde din istoria gazelor naturale, dintre care 4 se pot încadra ca premiere europene.

 
 
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are în prezent nici un proiect pe hidrogen în derulare, deşi este prima din Europa care a dezvoltat o industrie de gaze, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

"La fel cum gazele naturale au reprezentat un pas revoluţionar în urmă cu peste 100 de ani, astăzi Gazele Viitorului (biogaz, hidrogen şi CO2) încep să prindă contur şi tot mai multe conducte (în diferite stadii: proiectare, execuţie, exploatare) încep să apară la orizont. Urmărind lista proiectelor de conducte din UE - https://single-market-economy.ec.europa.eu/industry/strategy/industrial-alliances/european-clean-hydrogen-alliance/project-pipeline_en - singura ţară care nu are prezentat niciun proiect este România. Este trist că o ţară care a dat atât de multe premiere europene în domeniul gazelor naturale, astăzi să nu se găsească într-o listă de viitoare proiecte pentru Gazele Viitorului. Tristeţea este cu atât mai mare cu cât, suntem singura ţară din UE, care are o Lege a Hidrogenului dar nu doar că nu o aplicăm, nici măcar nu ne pasă că există", menţionează preşedintele AEI.


Potrivit unui comunicat al AEI, transmis joi AGERPRES, în urmă cu exact 110 ani, în premieră europeană, demara pe actualul teritoriu al României începuturile industriei de gaze. Gazele descoperite întâmplător la Sărmăşel au fost transportate în Turda pentru a fi folosite la iluminat public şi pentru fabrica de gips şi ciment din Turda. În urmă cu exact 102 ani, la Târnăveni, în România, producerea amoniacului la Fabrica de Nitrogen prin tratarea cianamidei de calciu cu apă la presiune ridicată şi mediu alcalin, după care s-a trecut la procedeul de sinteză direct din elemente cu azot separat prin distilarea fracţionată a aerului lichid şi din hidrogen obţinut prin hidroliza apei. În paralel s-a aplicat cracarea metanului pentru obţinerea gazului de sinteză, din care se separa hidrogenul cu modernizări prin procedeul Fauser-Montecatini.

"Pentru România, anul 2024 poate fi denumit "Anul gazelor naturale", fiind anul care reuneşte cele mai multe aniversări rotunde din istoria gazelor naturale, dintre care 4 se pot încadra ca premiere europene", spune Chisăliţă în comunicat.

Potrivit sursei citate, anul acesta se împlinesc 165 de ani de la iniţierea construirii distribuţiei de gaze manufacturiale în Bucureşti (1 octombrie 1859), 120 de ani de la primele teste de utilizare a gazelor asociate în scopuri industriale în Romania şi Europa (6 mai 1904), 115 de ani de la finalizarea forajului la prima sondă de gaze din Romania şi Europa (22 aprilie 1909), 110 de ani de la finalizarea primei conducte de transport a gazelor naturale din Europa (4 aprilie 1914), 65 de ani de la primul export al gazelor din Romania, care poate fi considerat şi primul export din Europa a gazelor naturale (10 octombrie 1959), 50 de Ani de tranzit internaţional în România şi Balcani (25 iulie 1974), 45 de ani de la amenajarea primului depozit modern de inmagazinare subterană a gazelor la Urziceni (15 octombrie 1979).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 260 / 8681
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...