
Ivan: Angajamentul din partea Liberty Steel e că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit furnalul de la Galaţi
26 Martie 2025
AgerpresEl a susţinut că s-au demarat negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru a se găsi un mecanism de relaxare pe "tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România".
Combinatul Liberty Steel de la Galaţi a început aprovizionarea şi avem angajamentul din partea acestei companii că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit Furnalul nr. 5, a anunţat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea "Ora Guvernului", din Senat.
"Situaţia de la Galaţi este extrem de importantă. Pe acest subiect vreau să vă spun că în urmă cu trei săptămâni a fost adoptat în cadrul Guvernului un Memorandum prin care s-a oferit o extindere a unui credit de capital de lucru din partea Exim Bank, în valoare de 350 de milioane de euro, care are ca destinaţie exclusivă aducerea de materii prime, de la cocs până la alte materii prime, pentru a reporni acel furnal de la Galaţi. În momentul de faţă, au început aprovizionarea, pentru că vorbim despre un mecanism care presupune plata de sume în avans pentru toţi furnizorii de aceste materii, din care unele vin şi din Australia. Au făcut plăţile în avans. În momentul de faţă, angajamentul din partea acestei companii este că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit acel furnal", a spus Ivan.
"Situaţia de la Galaţi este extrem de importantă. Pe acest subiect vreau să vă spun că în urmă cu trei săptămâni a fost adoptat în cadrul Guvernului un Memorandum prin care s-a oferit o extindere a unui credit de capital de lucru din partea Exim Bank, în valoare de 350 de milioane de euro, care are ca destinaţie exclusivă aducerea de materii prime, de la cocs până la alte materii prime, pentru a reporni acel furnal de la Galaţi. În momentul de faţă, au început aprovizionarea, pentru că vorbim despre un mecanism care presupune plata de sume în avans pentru toţi furnizorii de aceste materii, din care unele vin şi din Australia. Au făcut plăţile în avans. În momentul de faţă, angajamentul din partea acestei companii este că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit acel furnal", a spus Ivan.
De asemenea, el a susţinut că s-au demarat negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru a se găsi un mecanism de relaxare pe "tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România".
"Ceea ce am făcut la nivel decizional, la nivel guvernamental, pe lângă a da această gură de oxigen către ei, am pus în calcul inclusiv negocieri la nivelul Comisiei Europene pe care le-am purtat, atât eu, cât şi cei din partea companiei, tocmai pentru a găsi un mecanism de relaxare pe tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România. Şi când spun asta mă refer şi la oţel (...)", a arătat ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, s-a renegociat Green Industrial Deal şi s-a căzut de acord să se facă o analiză asupra impactului pe care l-ar avea în siderurgie prelungirea mecanismului certificatelor de carbon gratuite din cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care ar trebui eliminate treptat începând cu 2026.
"Din acest punct de vedere, în momentul de faţă, suntem în stadiul în care am renegociat tot ce înseamnă Green Industrial Deal. Împreună cu alte state europene care au istorie şi au relevanţă în domeniul siderurgic, am căzut de acord pe un nou paper prin care analizăm cum vom putea să dăm un boost de energie pe tot ce înseamnă eliminarea certificatelor de carbon şi prelungirea acestui mecanism european care trebuia să se închidă în 2025. Asta înseamnă un cost mediu de aproximativ 13,5% mai mic pentru energia care va fi folosită în industria siderurgică tocmai pentru a face competitivă, atât industria din România, cât şi din alte state membre UE'', a explicat Bogdan Ivan.
În plus, o problemă pentru industrie o reprezintă taxele vamale impuse de SUA la oţel şi aluminiu, a atras atenţia şeful de la Economie.
"Odată cu apariţia noilor taxe în raport cu SUA, suntem într-o nouă paradigmă, iar ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că nu vom fi invadaţi de oţel ieftin de pe alte pieţe extra-europene. Aşa că am activat lucrul ăsta, am discutat cu omologii mei, inclusiv din Franţa, din Germania, din Italia, pentru a găsi un mecanism european de protejare a producătorilor de oţel din toată Uniunea Europeană, şi în special din România, că asta mă interesează cel mai mult", le-a spus el senatorilor.
Combinatul Liberty Steel a intrat în măsură de concordat preventiv, din cauza preţului mare la gaze şi energie, a războiului din Ucraina, dar şi în contextul noilor tarife impuse de SUA la importurile de oţel.
Tribunalul Galaţi a admis, miercuri, 5 martie, cererea Liberty Steel, combinatul siderurgic din Galaţi - fostul Sidex - de a intra în concordat preventiv, iar timp de patru luni a suspendat executările silite din partea creditorilor săi. Până pe 5 mai, conducerea combinatului, împreună cu administratorul concordatar, respectiv consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti, trebuia să elaboreze un plan de restructurare.
"Soluţia pe scurt: Admite cererea. În temeiul art. 23 alin. (5) raportat la art. 17 alin. (1) lit. a) şi art. 16 din Legea nr. 85/2014, deschide procedura de concordat preventiv faţă de debitoare. În temeiul art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014 numeşte administrator concordatar pe consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti. În temeiul art. 25 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, dispune suspendarea executărilor silite împotriva debitoarei pe o perioadă de 4 luni. În termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, respectiv până la data de 05.05.2025, administratorul concordatar va elabora sau, după caz, va asista debitorul în elaborarea planului de restructurare ce urmează a fi depus la dosarul cauzei şi comunicat creditorilor în acord cu disp. art. 24 alin. (1), (8) şi (9) din Legea nr. 85/2014. În temeiul art. 23 alin. (5) din Legea nr.85/2014, încheierea se va comunica, în vederea efectuării menţiunii, Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi. În temeiul art. 17 alin. (2) fixează termen în vederea verificării stadiului procedurii la data de 21.05.2025 ora 11:00. Executorie. Cu drept de a formula apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Galaţi. Pronunţată astăzi, 05.03.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei", se arată pe portal.just.ro.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17 / 9372 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...