ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Manolescu (Camera Consultanţilor Fiscali): A avea peste 90% dintre firme în regim de microîntreprindere era o aberaţie

22 Martie 2024   |   Agerpres

În ceea ce priveşte taxarea muncii, Manolescu a susţinut că în 2018 toate taxele au fost trecute la angajat, dar angajaţii sunt interesaţi de valoarea netă a salariilor şi nu de cea brută.

 
 
Regimul fiscal de microîntreprindere se pretează pentru afaceri mici, simple, la început de drum, dar când peste 90% dintre firmele din economie sunt microîntreprinderi este o aberaţie, a afirmat Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), la conferinţa "Tendinţe Economice 2024", organizată de Patronatul European al Femeilor de Afaceri.

"Dacă ne uităm cum a evoluat cota de impozit pe profit şi pe dividende, când am început eu să mă ocup de fiscalitate era 38% impozit pe profit cu 10% impozit pe dividende. Şi să trăia şi erau 48%. Şi a venit după aia o reducere la 25% impozit pe profit şi ne-am bucurat cu toţii, că era mult mai bine, de la 48% la 35%. Şi a venit după aceea în 2005 cota unică: 16% cu 16%, 32%. Era mai bine decât 35% înainte...După aceea a venit extinderea de regim de micro la toată lumea....E clar că după astfel de reduceri constante semnificative vine o perioadă în care ne uităm că toate încasările ca pondere în PIB sunt tot pe la 26 - 25%. Ne mirăm că de ce sunt atât de puţine. Ba că e evaziune, ba că diverse motive. E şi un motiv extrem de obiectiv apropo de cât colectează statul din sistemul actual de taxare. Faptul că ne spune Comisia că trebuie să facem ordine ştim şi noi, dar nu ne place să acceptăm ideea asta. Că în realitate a avea 90 şi ceva la sută dintre firme în regim de microîntreprindere, cât aveam până acum un an de zile, era clar că era o aberaţie, că nu are sens, că sistemul acesta de microîntreprindere are logică pentru business-uri mici, simple, la început de drum. Când ai 90 şi ceva la sută din economie într-un astfel de sistem ceva nu e în regulă", a declarat Dan Manolescu.


El a spus că o analiză obiectivă, precum este aceea a Comisiei, va arăta că trebuie luate măsuri. Dan Manolescu susţine că în acest caz România s-a "ambiţionat", în ceea ce priveşte plafonul până la care o firmă poate fi considerată microîntreprindere.

"Iar ne-am ambiţionat. În loc să acceptăm ideea că trebuie cumva plafonul să-l coborâm în mod constant, ca să ajungem undeva unde ne spunea Comisia că trebuie să ajungem, ne-am ambiţionat ca anul acesta să ţinem un plafon de 500.000 de euro şi în acelaşi timp să încercăm să găsim soluţii. Şi am ajuns de fapt la nevoia guvernanţilor de a veni cu nişte soluţii cu diverse referiri la întreprinderile legate, la fel de fel de alte condiţii care să reducă numărul de microîntreprinderi, care în final conduceau la situaţia în care tot antreprenorul risca să vină Fiscul în 2 - 3 ani de zile şi să spună: 'te-ai gândit tu că de fapt de califici, dar nu te califici'. Şi aşa am ajuns la situaţia actuală în care avem o ordonanţă pe site-ul Ministerului de Finanţe de săptămâna trecută, care probabil se va adopta săptămâna asta, cu nişte clarificări binevenite, zic eu. Şi noi, la Camera Consultanţilor Fiscali, am insistat în această direcţie, în a veni cu nişte lămuriri", a precizat Manolescu.

Şeful CCF a subliniat că în prezent ne aflăm într-un proces în care lucrurile se tot schimbă. În ceea ce priveşte taxarea muncii, Manolescu a susţinut că în 2018 toate taxele au fost trecute la angajat, dar angajaţii sunt interesaţi de valoarea netă a salariilor şi nu de cea brută.

"Ei înjură în continuare angajatorul că îi dă bani puţini, angajatorul se vaită că de fapt statul ia taxe multe, dar în realitate nu face nimeni nimic", a atras acesta atenţia.

Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali susţine că în acest context "fiecare îşi apără teritoriul lui, dar nu putem merge în acest fel mai departe şi aşteptând să existe bani la buget pentru diverse programe".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 119 / 8676
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...