Propuneri pentru corelarea salarizării personalului care gestionează fonduri europene cu complexitatea activităţii (ministru)
16 Mai 2024
AgerpresMinistrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a menţionat că se va continua dialogul pentru aşezarea legislaţiei astfel încât să răspundă nevoilor de remunerare corectă a performanţelor şi responsabilităţilor ce revin personalului MIPE fără a afecta stabilitatea macroeconomică şi a bugetului de stat.
Nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ocupaţională "Administraţie", din Legea 153/2017, însă aplicarea mai mult sau mai puţin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizării unitare a creat inechităţi între salariaţii din diverse instituţii, consideră ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu.
"Trebuie menţionat faptul că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ocupaţională "Administraţie", din Legea 153/2017. Aplicarea însă, mai mult sau mai puţin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizării unitare, de-a lungul timpului, de către unele din instituţiile din administraţia centrală, a făcut ca, pe anumite segmente, să existe diferenţe de salarizare între instituţii care nu neapărat s-au regăsit şi într-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanţă, ceea ce creeaza inechităţi între salariaţii din diverse instituţii. Tocmai de aceea, rezolvarea trebuie să fie una structurală şi nu una ad-hoc, iar toată administraţia centrală trebuie reaşezată pe principii de echitate, responsabilitate şi eficienţă", a scris joi ministrul pe pagina sa de Facebook.
"Trebuie menţionat faptul că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ocupaţională "Administraţie", din Legea 153/2017. Aplicarea însă, mai mult sau mai puţin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizării unitare, de-a lungul timpului, de către unele din instituţiile din administraţia centrală, a făcut ca, pe anumite segmente, să existe diferenţe de salarizare între instituţii care nu neapărat s-au regăsit şi într-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanţă, ceea ce creeaza inechităţi între salariaţii din diverse instituţii. Tocmai de aceea, rezolvarea trebuie să fie una structurală şi nu una ad-hoc, iar toată administraţia centrală trebuie reaşezată pe principii de echitate, responsabilitate şi eficienţă", a scris joi ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat, totodată, că au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinse în noua lege a salarizării unitare - jalon PNRR, având în vedere faptul că documentul este în elaborare la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
"Am avut discuţii aplicate cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate în vederea găsirii unor direcţii de acţiune pentru soluţionarea cererilor venite din partea sindicatului. Păstrarea resursei umane profesioniste din minister şi creşterea gradului de mulţumire la locul de muncă sunt obiective tratate cu seriozitate la nivelul conducerii MIPE şi la nivelul meu, ca ministru. În acest sens, având în vedere faptul că noua lege a salarizării unitare în sectorul public este în elaborare la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsă în noua lege a salarizării unitare - jalon PNRR cu solicitarea corelării salarizării personalului în raport cu complexitatea activităţii desfăşurate şi eliminarea inechităţilor salariale existente prin modificarea Legii-Cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare", a precizat Adrian Câciu.
Ministrul a menţionat că se va continua dialogul pentru aşezarea legislaţiei astfel încât să răspundă nevoilor de remunerare corectă a performanţelor şi responsabilităţilor ce revin personalului MIPE fără a afecta stabilitatea macroeconomică şi a bugetului de stat.
"Nu protestele rezolvă aceste probleme ci dialogul social aşa cum este el prevăzut de Legea 367/2022 a dialogului social, cu modificările şi completările ulterioare. Aşa cum am reuşit, împreună, prin dialog şi eficienţă, să transformăm eşecul trecutului în materie de fonduri europene într-un succes al prezentului şi o normalitate a viitorului, aşa vom reuşi şi în continuare să găsim cele mai bune soluţii pentru ca performanţa să fie corect remunerată. Dar abordarea trebuie să fie una serioasă, unitară, responsabilă şi în contextul prevăzut de reformele în derulare prin care România trece, inclusiv în zona administraţiei dar şi a salarizării din sistemul public", a mai scris ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene.
Sindicatul "MIPE Normalitate", al salariaţilor din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a anunţat că va organiza, joi şi vineri, un miting de protest în faţa instituţiei, cerând salarizare la nivelul maxim existent în cadrul categoriei profesionale şi acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile.
"Având în vedere complexitatea muncii personalului care gestionează fonduri europene, gradul de încărcare care a crescut în 2023 comparativ cu anul 2019 de 6 ori, migrarea personalului din cauza volumului mare de muncă, complexitatea muncii, multiplele sarcini care exced fişei postului, (ex.: lungile discuţii purtate cu beneficiarii proiectelor pentru a soluţiona problemele şi a continua fluxul în vederea atragerii fondurilor europene), pentru a putea păstra personalul pregătit în MIPE, personal care a reuşit să obţină o absorbţie istorică de 96%, rezultat foarte important pentru întreaga ţară, solicităm soluţionarea urgentă a următoarelor revendicări: stabilirea nivelului de salarizare în funcţie de nivelul maxim de salarizare existent în cadrul categoriei profesionale, respectiv Familia Ocupaţională de Funcţii Bugetare 'Administraţie', aşa cum a solicitat Comisia Europeană în repetate rânduri, reglementarea privind acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile şi desfăşoară activităţi cu caracter complex şi special în cadrul MIPE şi rezolvarea solicitărilor existente privind condiţiile deficitare în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii MIPE, inclusiv în teritoriu", se menţionează într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical.
BNS subliniază că salariile angajaţilor MIPE sunt susţinute majoritar din sursă externă, "printr-un efort al Comisiei Europene de a păstra personalul bine-pregătit în sistem".
Protestul va avea loc joi, 16 mai 2024, între orele 15:00 şi 17:00, şi vineri, 17 mai 2024, între orele 12:00 şi 14:30.
Sindicatul "MIPE Normalitate" este afiliat la Federaţia Publisind şi BNS.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 316 / 8994 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
IAM Global Leaders 2025 | 12 români, printre care Ana-Maria Baciu (Baciu Partners), Sorina Olaru și Florina Firaru (NNDKP), Alina Tugearu (ZRVP) și Răzvan Dincă (RD&A) au intrat în liga celor mai apreciați specialiști în domeniul brevetelor, la nivel global. Prin ce s-au remarcat aceștia și cum îi văd clienții
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul unei proceduri de achiziție publică de produse militare
Schoenherr a asistat Trans-Oil Group în tranzacția de preluare a Terminalului Frial | Echipa, coordonată de Mădălina Neagu (partner)
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2024. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Filip & Company a asistat Teilor Holding în cel mai mare plasament privat pentru obligaţiuni corporative din 2024. Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Bondoc și Asociații asistă un consorțiu de bănci cu privire la finanțarea cu 291 de milioane de euro a construcției parcului eolian VIFOR de 461 MW din România
Comitetul ad-hoc format din trei arbitri care va analiza cererea de anulare depusă de Gabriel Resources în arbitrajul ICSID pentru Roșia Montană a fost constituit. Reclamanții au acuzat doi arbitri ai Tribunalului care a dat câștig României în luna martie că au avut relații ascunse cu partea română
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...