ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şerban (ARIR): Structura economiei arată o puternică polarizare şi o lipsă a clasei de mijloc de companie

27 Februarie 2023   |   Agerpres

Potrivit acesteia, o piaţă ideală este cea care reuşeşte să aloce resursele de la cei care au resurse suplimentare, respectiv de la investitori, către companii.

 
 
Structura economiei arată o puternică polarizare şi o lipsă a clasei de mijloc în rândul companiilor, unde bursa clar îşi poate spune cuvântul, a declarat luni Daniela Şerban, preşedintele Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), la un eveniment de specialitate.

"Structura economiei arată o puternică polarizare şi o lipsă a clasei de mijloc de companie, unde bursa clar îşi poate spune cuvântul - şi ştim că este uşor să deschizi o afacere în România. Noi susţinem că ar trebui să fie mai uşor să şi creşti companii în România. Aşadar, vă lansez provocarea în ziua de astăzi să găsim soluţii pentru a creşte companii româneşti, ca ele să ajungă după aceea la Bursa de Valori Bucureşti", a menţionat Daniela Şerban, la o conferinţă de specialitate. .


Potrivit acesteia, o piaţă ideală este cea care reuşeşte să aloce resursele de la cei care au resurse suplimentare, respectiv de la investitori, către companii.

"Cum arată acest lucru în România? Anul trecut, românii au strâns în depozite 25 de miliarde de euro în plus. Practic, anul trecut am observat o economisire accelerată. 57 de miliarde de euro sunt la sfârşit de ianuarie în depozite bancare. Valoarea tuturor companiilor listate pe piaţa principală a bursei era vineri aproape 44 miliarde de euro, cu 83 de companii listate, iar cele mai valoroase companii vin din sectorul bancar, cel al energiei şi utilităţilor. Aşadar, bani sunt în România, nu asta ar fi o problemă. Am putea crea încă o dată sau a cumpăra încă o dată valoarea tuturor companiilor listate la bursă. Cum stăm pe partea companiilor sau de unde ne putem atrage noi în piaţa de capital mai multe companii? Sunt peste 1,1 milioane de companii active, din care doar 8.000 sunt SA-uri, societăţi pe acţiuni, care sunt, cel puţin în teorie, mai aproape de Bursa de Valori Bucureşti, pentru că trebuie să fie o societate pe acţiuni ca să faci pasul spre bursă. 80% dintre acestea, însă, au maxim trei angajaţi. 80% din cele 8 milioane de companii. De ce am spus această cifră? Pentru că sunt companii foarte mici. Ne uităm şi la cele mai mari companii din economie, cele, să zicem, peste 100 de milioane de euro. Vorbim de 300 de companii. Majoritatea dintre ele sunt multinaţionale, câteva companii din domeniul petrolier care sunt deja listate - şi mult mai jos, în top 10, apar eMag, Altex sau Fildas Trading, proprietarul farmaciilor Catena, printre primele companii româneşti care ar fi potenţial listate la bursă", a adăugat Şerban.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1790 / 8676
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...