ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocatul Poporului recomandă ministrului Transporturilor reintroducerea unor prevederi din OUG 78|2000 privind înregistrarea vehiculelor în România

27 Februarie 2020   |   AGERPRES

Recomandarea AP vizează reintroducerea prevederilor articolului 13, alineatul 2, litera c din OUG nr 78/2000.

 
 
Avocatul Poporului (AP) recomandă ministrului Transporturilor reintroducerea unor prevederi din OUG nr. 78/2000 privind înregistrarea vehiculelor în România, în sensul verificării autoturismelor în bazele de date de interes poliţienesc la care reprezentanţele RAR să aibă acces cu ocazia prezentării autoturismelor în vederea emiterii certificatului de autenticitate şi a cărţii de identitate a vehiculelor.

Recomandarea AP vizează reintroducerea prevederilor articolului 13, alineatul 2, litera c din OUG nr 78/2000.

"Astfel, prin acordarea unui acces pentru reprezentanţele Registrului Auto Român şi la baza de date S.I.S, s-ar asigura verificarea pertinentă a unui autoturism ce urmează a fi indigenizat. Prin acest mod de lucru, s-ar elimina posibilitatea falsificării cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de autenticitate, între momentul emiterii acestora şi prezentarea documentelor la Serviciile de înmatriculări", arată recomandarea postată pe site-ul AP.


De asemenea, se mai recomandă reintroducerea prevederilor articolului 13, alineatul 4, litera b din OUG nr. 78/2000. "Prin această măsură, orice autoturism, înainte de înmatriculare, ar urma să fie verificat fizic de către un inginer RAR care să ateste autenticitatea elementelor de identificare ale acestuia. Măsura ar urma să diminueze posibilitatea existenţei autovehiculelor donate prin modalitatea înlocuirii numărului de identificare al unui autovehicul furat cu cel al unui autovehicul înmatriculat, dar declarat daună totală", potrivit recomandării.

AP s-a sesizat din oficiu în legătură cu verificarea vehiculelor importate care se află la prima înmatriculare în România sau a vehiculelor deja înmatriculate în ţara noastră pentru care se intenţionează schimbarea proprietarului. AP a solicitat informaţii RAR şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

RAR a transmis că prin OUG 41/2016 au fost modificate prevederi din OUG 78/2000. Astfel, activitatea de certificare a autenticităţii vehiculelor se efectuează numai pentru cele utilizate, provenite din alte state, în vederea înmatriculării în România, iar prin aceasta nu se mai atestă faptul că vehiculul nu figurează ca dat în urmărire pe plan intern sau internaţional.

RAR a încheiat protocoale cu IGPR privind verificarea în bazele de date cu vehicule urmărite. La efectuarea oricărei activităţi specifice RAR, vehiculul e verificat în baza de date Furt Auto a Poliţiei Române. În plus, la efectuarea certificării autenticităţii vehiculelor şi a ITP pentru vehiculele înmatriculate în alte state acestea sunt verificate şi în baza de date eASF INTERPOL. Se precizează că sunt cazuri în care unele vehicule sunt înregistrate în bazele de date cu vehicule urmărite ulterior prestării activităţilor specifice RAR.

Potrivit Legii 141/2010 privind funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, republicată, RAR nu are acces la baza de date SIS/SINS. Există situaţii în care vehiculele urmărite sunt înregistrate în baza de date SIS/SINS, fără ca acestea să fie implementate şi în bazele de date Furt Auto şi eASF Interpol.

Potrivit recomandării, RAR a întreprins demersurile necesare pentru ca vehiculele prezentate la RAR să fie verificate în baza de date SIS/SINS, transmiţând adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Interne, însă acest fapt nu a condus la acordarea accesului RAR.

Urmare a răspunsurilor primite de la RAR şi IGPF, a reieşit că dreptul de proprietate asupra acestor vehicule poate fi afectat din cauza unor lacune legislative, se arată în recomandarea AP.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3720 / 5198
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...