ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE va dispune de un instrument de descurajare a şantajelor economice

06 Iunie 2023   |   Agerpres

Acordul la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul include un cadru juridic prin care UE poate îi poate solicita ţării terţe să repare prejudiciul cauzat de constrângerile sale economice.

 
 
Uniunea Europeană a aprobat marţi crearea unui instrument de contracarare a acţiunilor coercitive care va permite blocului comunitar să reacţioneze la constrângerile economice şi, prin urmare, să îşi apere mai bine propriile interesele şi pe cele ale statelor sale membre pe scena mondială, transmite AFP.

"Acest acord final cu privire la noul nostru instrument de contracarare a acţiunilor coercitive reprezintă cu adevărat un important pas înainte pentru UE. El transmite un semnal clar partenerilor noştri mondiali că respingem toate formele de constrângere economică din partea ţărilor terţe şi ne va permite să fim mai fermi în apărarea drepturilor şi a intereselor noastre legitime. Instrumentul de contracarare a acţiunilor coercitive reprezintă un element important pentru securitatea economică a UE şi a statelor sale membre. El va fi utilizat numai în cazul în care va fi necesar să ne asigurăm că deciziile noastre de politică nu sunt afectate de interferenţe din partea unor ţări terţe", a declarat comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis.


Instrumentul de contracarare a acţiunilor coercitive este conceput, în primul rând, pentru a descuraja orice constrângeri economice potenţiale. Dacă apar totuşi astfel de constrângeri, instrumentul oferă o structură menită să determine ţara terţă în cauză să pună capăt măsurilor coercitive, prin dialog şi cooperare. Însă, în cazul în care dialogul eşuează, el pune, de asemenea, la dispoziţia Uniunii o gamă largă de contramăsuri posibile împotriva ţării respective. Printre aceste contramăsuri se numără instituirea de tarife şi impunerea de restricţii privind comerţul cu servicii şi accesul la investiţiile străine directe sau la achiziţiile publice.

Acordul la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul include un cadru juridic prin care UE poate îi poate solicita ţării terţe să repare prejudiciul cauzat de constrângerile sale economice. Acordul vizează, de asemenea, mecanismele decizionale, definind în special rolul Consiliului în a stabili dacă UE sau un stat membru este ţinta unor constrângeri economice, precum şi termenele pentru acţiunea UE în cadrul instrumentului.

Parlamentul European şi Consiliul vor trebui să finalizeze procedurile de aprobare a noului regulament înainte ca acesta să poată intra în vigoare. Intrarea în vigoare este prevăzută pentru toamna acestui an.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 503 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...