
ANCOM a amendat cu aproape 1,6 milioane de lei comercianţi ce vindeau echipamente radio şi aparate fără marcajul CE
26 Iunie 2025
AgerpresÎn urma celor 720 de controale au fost întocmite 683 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, au fost completate 658 de avertismente şi au fost aplicate 511 amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1.598.500 lei.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aplicat amenzi în valoare de aproape 1,6 milioane de lei unor operatori economici care comercializau echipamente radio şi aparate neconforme, produse în ţările asiatice.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis joi AGERPRES, campania de control s-a desfăşurat la nivel naţional, în perioada 19 martie - 11 aprilie 2025, şi a vizat, în principal, magazinele mici care comercializează preponderent echipamente radio şi aparate produse în ţările asiatice, urmărindu-se identificarea şi eliminarea echipamentelor neconforme de pe piaţă, precum şi intrarea în legalitate a comercianţilor care nu respectă cerinţele legale.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis joi AGERPRES, campania de control s-a desfăşurat la nivel naţional, în perioada 19 martie - 11 aprilie 2025, şi a vizat, în principal, magazinele mici care comercializează preponderent echipamente radio şi aparate produse în ţările asiatice, urmărindu-se identificarea şi eliminarea echipamentelor neconforme de pe piaţă, precum şi intrarea în legalitate a comercianţilor care nu respectă cerinţele legale.
În urma celor 720 de controale au fost întocmite 683 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, au fost completate 658 de avertismente şi au fost aplicate 511 amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1.598.500 lei.
Printre echipamentele neconforme identificate de echipele ANCOM au fost: boxe wireless cu receptor radio, căşti wireless, modulatoare FM, sonerii wireless, radioreceptoare, kit-uri tastatură şi mouse wireless.
"Campania de control s-a axat pe verificarea respectării de către distribuitori a obligaţiilor legale, în special în ceea ce priveşte faptul că, înainte de punerea pe piaţă, echipamentele radio poartă marcajul CE, sunt însoţite de Declaraţia UE de conformitate şi de Manualul de utilizare în limba română (documentaţie prevăzută de HG nr. 740/2016) şi că producătorii şi importatorii respectivelor echipamente au respectat obligaţiile legale. Independent de sancţiunile aplicate, cu ocazia acţiunilor de control desfăşurate, personalul de control de specialitate al ANCOM a efectuat şi o campanie de conştientizare, informând persoanele controlate cu privire la dispoziţiile legale aplicabile echipamentelor radio şi aparatelor, campania având ca scop prevenirea săvârşirii pe viitor a unor fapte contravenţionale similare", se arată în comunicat.
Conform specialiştilor, un echipament radio este considerat neconform atunci când nu îndeplineşte cerinţe esenţiale, precum: protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului şi a oricărei alte persoane; protecţia privind compatibilitatea electromagnetică, respectiv capacitatea echipamentelor de a funcţiona fără a produce perturbaţii pentru alte echipamente care funcţionează în apropiere; utilizarea eficientă a spectrului radio, pentru a se evita interferenţele prejudiciabile, respectiv interferenţe care afectează, obstrucţionează sau întrerup în mod grav şi repetat un serviciu de radiocomunicaţii.
Ca exemple de echipamente pe care este obligatoriu să se regăsească marcajul CE se află echipamente radio (telefoane mobile, desktop PC, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video etc.) şi echipamente non-radio (corpuri de iluminat, întrerupătoare automate, echipamente electrocasnice, telecomenzi cu infraroşu etc.)
ANCOM recomandă utilizatorilor ca, pentru a achiziţiona numai echipamente care sunt conforme, să verifice existenţa marcajului pe aparatul dorit, să apeleze la operatori economici de încredere şi să citească toate avertismentele şi instrucţiunile înainte de utilizare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 27 / 4752 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...