ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”

24 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Alexandru Dinuță a avut „câteva experiențe memorabile cu companii foarte mari din România și din străinătate”, iar din aceste experiențe a învățat că o negociere, oricât de lungă, nu se termină până în momentul în care contractul s-a semnat, că detaliile cele mai mici pot avea o importanță covârșitoare și că cel mai bun contract este acela care nu este scos niciodată din dulap pentru simplul motiv că a fost negociat atât de bine încât părțile știu exact ce și-au dorit și că nu vor să ajungă să încerce reinterpretarea și răstălmăcirea clauzelor acestuia.

 
 
Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy, a fost atras încă din copilărie de posibilitatea de a urma o carieră juridică.  Pentru că a fost fascinat dintotdeauna de istorie a ajuns să-i placă și domeniul juridic, „atât ca filozofie a Dreptului cu principiile statuate încă din cele mai vechi timpuri cât și ca utilitate pentru avantajul dat de cunoașterea regulilor după care ne desfășurăm viața de zi cu zi”.  Debutul său în profesie nu a fost însă unul lin, fiind nevoit să parcurgă anumite etape „ocolitoare” pentru a ajunge acolo unde și-a dorit. Nu regretă niciuna dintre experiențele trăite, fiind conștient de faptul că l-au ajutat să se formeze și să ajungă la nivelul pe care îl are astăzi.  „Deși este limpede că au fost momente cu suișuri și coborâșuri, așa cum este normal în viață, aș alege să nu schimb nimic deoarece am încercat să învăț, să evoluez și să păstrez o atitudine optimistă în urma tuturor experiențelor avute până acum. Până la urmă, fiecare dintre noi este suma experiențelor avute, a modului în care și le-a însușit și mai ales a învățămintelor trase în urma acestora”, punctează interlocutorul BizLawyer.


Alexandru Dinuță povestește că, după terminarea facultății, în anul 2003, era hotărât să urmeze drumul unei cariere juridice, doar că în orice anunț de angajare apărea și condiția minimală de doi ani de experiență. „După câteva luni de căutări în care m-am tot lovit de bariera celor „doi ani experiență”, m-am angajat ca agent marketing și am continuat să citesc anunțurile din ziarele locale (Ploiești). Am mers la un interviu unde nu apărea această condiție și mi-au explicat că nu se cere experiență deoarece se oferă salariul minim pe economie, dar că lucrând acolo voi avea ocazia să acumulez în scurt timp foarte multă experiență – și așa a fost. Acesta este si începutul, în octombrie 2003, al aventurii mele de consilier juridic la Transport Auto Ploiești 1 S.A. ”, își amintește juristul.

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy.

* * * * * *




Odată început acest traseu profesional, au tot venit experiențe noi pe care le-a trăit din plin și din care a învățat foarte multe. „Ca să fiu foarte scurt și concis, au urmat Termoelectrica Ploiești S.A. începând cu noiembrie 2005 (unde am învățat despre hațișurile lucrului într-o companie mică de stat), Cardinal Motors SRL, Sucursala Ploiesti, începând cu iulie 2007 (unde am învățat cât de important este clientul), iar din februarie 2009 sunt la Amromco Energy SRL (unde am învățat cât de important este domeniul în care lucrezi, stabilitatea și evoluția profesională). Tot acest timp a mai fost presărat cu diverse colaborări relativ scurte, dintre care cea mai importantă este cu Garda Naționala de Mediu - Comisariatul Județean Prahova (2008). Pe planul dezvoltării personale și profesionale, au urmat un masterat în științe penale (2007), promovarea examenului de avocat definitiv în baroul Prahova (2009), mediator (2013), de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă CCI Prahova (2017), de  expert tehnic al Federației Patronale de Petrol și Gaze (2021) și alte diverse cursuri si specializări”, detaliază interlocutorul BizLawyer.

„În viață este bine să faci ceea ce este corect”

Parcurgând toate aceste experiențe, a învățat că, în viața de zi cu zi, este bine să ai un set de principii clare, iar pe cele ale Dreptului le vede ca fiind cele mai bune. „În carieră sunt hotărât și dedicat să ofer consiliere cu mare atenție la detalii cu privire la toate aspectele și indiferent de importanța acestora – am învățat că pentru fiecare persoană problema pentru care cere ajutor este cea mai importantă, indiferent cât de mică mi se pare mie în acel moment. Urmăresc să mă asigur că sfatul meu este practic, clar și inteligibil, pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor în cel mai eficient mod. Încerc mereu să fiu prietenos, optimist, dar realist și de încredere și încă mai am dorința de a mă îmbunătăți și de a mă dezvolta în mod constant”, susține Alexandru Dinuță.

Le poartă o mare recunoștință părinților săi, care, deși nu au avut nicio legătură cu domeniul juridic, l-au învătat de mic că regulile trebuie respectate și în viață este bine să faci ceea ce este corect.
În cariera sa profesională de până acum a întâlnit mulți oameni de la care a avut de învățat. „Am aflat multe povești frumoase, dar pe care nu cred că le-aș putea povesti aici din rațiuni de timp și spațiu. Pot însă să confirm că am învățat și incerc să învăț în continuare din toate experiențele”, mai spune avocatul.

De asemenea, a avut „câteva experiențe memorabile cu companii foarte mari din România și din străinătate”, iar din aceste experiențe a învățat că o negociere, oricât de lungă, nu se termină până în momentul în care contractul s-a semnat, că detaliile cele mai mici pot avea o importanță covârșitoare și că cel mai bun contract este acela care nu este scos niciodată din dulap pentru simplul motiv că a fost negociat atât de bine încât părțile știu exact ce și-au dorit și că nu vor să ajungă să încerce reinterpretarea și răstălmăcirea clauzelor acestuia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Profesioniștii din domeniul juridic ar trebui să aibă un rol mai important în societate

În opinia sa, rolul profesioniștilor în domeniul dreptului în societate este foarte mult diminuat de faptul că, în general, nu se profită de cunoștințele acestora decât la locul de muncă și poate, în familie. Interlocutorul BizLawyer este de părere că ar trebui să aibă un rol mult mai important în societate deoarece aceștia cunosc practic problemele cu care se confruntă zi de zi și an de an în domeniile în care lucrează și ar putea consilia autoritățile cu punctul de vedere practic din interiorul ramurei industriale în care își desfășoară activitatea. „Astfel, mare parte din reglementările emise de stat ar putea să se potrivească mult mai bine scopului în care au fost emise prin punerea în practică mult mai facilă”, nuanțează avocatul.

De asemenea, subliniază faptul că, având în vedere evoluția aproape amețitoare în toate domeniile, viitorul acestei profesii pare asigurat. „Despre următoarele etape ale evoluției din comunitatea acestui grup profesional aș putea să spun doar că, în opinia mea, pare că îi lipsește o unitate mai bună. Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”, adaugă Alexandru Dinuță.

În ceea ce privește provocările cu care se confruntă profesiile din domeniul juridic, în România o mare provocare este reprezentată de schimbarea continuă a legislației. „Am explicat, acum câțiva ani buni, unui investitor străin care vroia să facă un plan cu previzibilitate pe termen lung și foarte lung că, în România, legislația se schimbă atât de des încât orice soluție ai încerca și orice cale ai alege, s-ar putea să fii primul care urmează acea cale și să nu nu găsești deloc doctrina și jurisprudența care să fie aplicabilă în noile condiții. În ceea ce priveste noua provocare a „artificial intelligence”, o să vedem în anii care vin ce va reprezenta și dacă această inteligență ar putea cu adevărat să înlocuiască omul în acest domeniu ce are neapărată nevoie de interpretarea fiecărei situații particulare nu doar în ceea ce privește „litera legii”, ci mai ales în „spiritul legii”  ”, mai spune interlocutorul BizLawyer.

Includerea sa în galeria Legal 500 / GC Powerlist – 2023 îl onorează și îl responsabilizează în același timp. „Privind spre viitor și fiind un optimist convins vreau să cred că acesta sună bine, dar partea mea realistă mă face să încerc să mă pregătesc cât de bine pot pentru orice provocare, oricum ar arăta aceasta”, încheie Alexandru Dinuță.

Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14 / 1710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...