ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociația Română de Dreptul Concurenței demarează discuțiile privind noul cadru legislativ în materia acordurilor de distribuție. Anca Buta Mușat (președinta ARCON): Noile reglementări vor afecta toți jucătorii din teren

27 Mai 2022   |   BizLawyer

Regulamentul de exceptare pe categorii acoperă toate tipurile de distribuție, inclusiv distribuția exclusivă, distribuția selectivă, distribuția liberă, acordurile de agenție și franciză.

 
 
Asociația Română de Dreptul Concurenței (ARCON) și-a demarat activitatea cu un prim eveniment având ca temă noile modificări legislative privind contractele de distribuție, agenție și franciză care vor intra în vigoare la 1 iunie 2022, notează portalul de Concurență. La eveniment au fost prezenți atât reprezentanți ai mediului privat, cât și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Tema în discuție a aprofundat eventualele schimbări ale modelelor de comercializare de bunuri și/sau servicii din perspectiva noului Regulament al Uniunii Europene privind exceptarea pe categorii a unor înțelegeri verticale și a punctat aspecte cheie ale modului în care aceste schimbări vor fi acomodate de practica autorității române de concurență.


“Noile reglementări vor afecta toți jucătorii din teren, indiferent de nivelul de producție sau distribuție la care operează. Aceste noi reguli se vor aplica pentru toate companiile online sau offline cât și pentru furnizorii, clienții, distribuitorii și concurenții acestora și vor avea un efect direct asupra oricărei companii care se folosește de acorduri de distribuție”, a menționat Anca Buta Mușat, președinta ARCON.  

Regulamentul de exceptare pe categorii acoperă toate tipurile de distribuție, inclusiv distribuția exclusivă, distribuția selectivă, distribuția liberă, acordurile de agenție și franciză. Conține de asemenea reguli privind comerțul electronic și adresează și restricții specifice precum fixarea prețurilor, exclusivitatea, restricțiile teritoriale, clauzele de localizare, restricțiile privind clienții, obligațiile de neconcurență și alte aspecte similare. Orientările privind acordurile verticale sunt îndrumări elaborate de către Comisia Europeană în considerarea prevederilor Regulamentului, menite a ghida companiile pe parcursul procesului de evaluare a compatibilității acordurilor verticale la care sunt parte cu noile cerințe legislative.

Asociația ARCON a fost înființată pentru a acționa ca un hub/incubator unde membrii pot studia și dezbate evoluțiile legislative și practicile comerciale naționale, europene și internaționale în domeniul dreptului concurenței, inclusiv în ceea ce privește intersecția acestuia cu dreptul concurenței neloiale și cu dreptul proprietății intelectuale. Prin promovarea schimbului de idei și experiențe între toți profesioniștii interesați de acest domeniu de drept, asociația dorește să creeze un forum imparțial de dezbatere și să creeze cunoștințe valoroase pe orice subiect de interes pentru domeniu, pentru a promova o aplicare și o interpretare echitabilă și echilibrată a dreptului concurenței care să servească interesele consumatorilor, ale mediului de afaceri și ale publicului larg.

Pot adera la ARCON persoanele interesate  dintr-o gamă variată de medii profesionale: magistrați, avocați, consilieri juridici, funcționari publici, cadre universitare, consilieri în proprietate industrială, economiști, experți în comerț, studenți.

ARCON este, de asemenea, afiliată Ligii Internaționale de Drept al Concurenței (LIDC), o asociație internațională fondată în 1930, axată pe studiul dreptului concurenței, dreptului proprietății intelectuale și dreptului concurenței neloiale. În această calitate, membrii asociați ai ARCON devin și membri ai Ligii Internaționale de Drept al Concurenței, calitate în care pot participa la evenimentele organizate de Ligă sau celelalte grupuri naționale afiliate acesteia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 31 / 99
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...