ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANAF a publicat ghidul RO e-Transport; amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor (analiză)

08 Mai 2024   |   Agerpres

Potrivit cercetării, un element cheie al RO e-Transport este generarea anticipată de coduri unice fiecărui transport (UIT). Această funcţionalitate oferă posibilitatea de a urmări fiecare transport în mod individual, asigurând o monitorizare eficientă şi precisă a activităţilor comerciale legate de transportul rutier de bunuri.

 
 
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat ghidul RO e-Transport, amenzile ridicându-se la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor, arată o analiză realizată de compania de consultanţă Mazars.

"Lansat ca parte a unui plan strategic extins, acest sistem este fundamental pentru modernizarea şi eficientizarea proceselor fiscale în România. Prin implementarea sistemului RO e-Transport, principalul obiectiv al ANAF este de a reduce decalajul fiscal de TVA, prin monitorizarea în timp real a mişcărilor de mărfuri pe drumurile naţionale. Astfel, identificând şi investigând potenţialele cazuri de nereguli sau de fraudă fiscală. Spre deosebire de raportarea în sistemul RO e-Factura, care are la bază un standard european de raportare, RO e-Transport este un sistem dezvoltat local", se arată în analiza citată.


Potrivit cercetării, un element cheie al RO e-Transport este generarea anticipată de coduri unice fiecărui transport (UIT). Această funcţionalitate oferă posibilitatea de a urmări fiecare transport în mod individual, asigurând o monitorizare eficientă şi precisă a activităţilor comerciale legate de transportul rutier de bunuri.

"Implementarea sistemului a început la 1 iulie 2022, iniţial adresându-se transporturilor de mărfuri considerate cu un risc fiscal ridicat. Începând cu 5 decembrie 2023, sfera de acoperire a sistemului a fost extinsă pentru a include toate categoriile de mărfuri destinate transportului rutier internaţional. Întrucât au existat mai multe discuţii între mediul de afaceri şi autorităţile fiscale privind clarificarea raportărilor în cadrul sistemului, în data de 26 aprilie, ANAF şi Ministerul Finanţelor au publicat Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport", a menţionat Mihaela Hampu, Senior Tax Manager, Mazars în România, în comunicatul companiei.

La nivel naţional, obligaţiile declarării datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin furnizorului din România, în cazul tranzacţiilor interne, sau operatorului economic care transportă, încarcă şi descarcă pe teritoriul României bunuri cu risc fiscal ridicat.

"La nivel internaţional, obligaţiile declarării datelor cu privire la transportul bunurilor revin: destinatarului înscris în declaraţia vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declaraţia vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operaţiunilor de export. În cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri, această obligaţie revine beneficiarului din România, şi furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri. Depozitarul trebuie să obţină codul UIT, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit", a menţionat Daniel Damian, Tax Assistant Manager, Mazars în România.

În cazul persoanelor juridice, se sancţionează cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum şi cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate următoarele fapte: nerespectarea prevederilor referitoare la obligaţia utilizatorilor de a declara în sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri ce intră sub incidenţa acestuia, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT; utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia; descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepţia celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri; declararea în sistemul RO e-Transport a unor cantităţi diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 138 / 16976
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP și Kinstellar, în tranzacția de 175 mil. € prin care CTP a achiziționat întregul portofoliu logistic deținut integral de Globalworth. Ce avocați au lucrat în tranzacție
LegiTeam | Mitel & Asociatii recruteaza avocati definitivi (Corporate & Commercial)
Trei firme de avocați în tranzacția prin care un vehicul de investiții intenționează să preia Telekom România Mobile Communications. Grupul Digi lucrează cu Filip & Company, Clever Media a apelat la avocații Schoenherr, iar grecii și-au păstrat consultanții din tranzacția cu Orange, de acum trei ani
Filip & Company asistă Banca Transilvania în achiziția BRD Pensii. Echipa de avocați, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener)
Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei
Who’s Who Legal by Lexology: Dr. Cosmin Vasile, managing partner ZRVP, considerat Thought Leader în Litigii Comerciale. El este apreciat ca fiind “un avocat de litigii de top pe piața românească”
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații au în derulare în jur de zece proiecte de achiziții, aflate în diferite stadii ale procesului și gestionează în prezent cinci mandate de fuziuni și divizări, incluzând o fuziune transfrontalieră. Laura Toncescu, (Managing Partner): Se observă în ultimul timp o concentrare a cererilor de consultanță pentru tranzacții de M&A din partea celor care au deja experiență pe piața din Europa, spre deosebire de anii trecuți când apetitul pentru risc era mai mare și, prin urmare, clienții proveneau și din alte regiuni
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...