
Consiliul de Administraţie al Electrica propune un dividend brut pe acţiune de 0,1767 lei, în creştere cu 50%
28 Martie 2025
AgerpresPotrivit unui comunicat transmis Bursei de la Bucureşti, dividendul brut pe acţiune aferent anului 2024 este în creştere cu 50% faţă de dividendul aferent anului anterior (0,1178 lei).
Consiliul de Administraţie al Electrica propune Adunării Generale a Acţionarilor companiei distribuirea sub formă de dividende a sumei de 59,999 milioane de lei din profitul aferent anului trecut, ceea ce reprezintă un dividend brut pe acţiune de 0,1767 lei.
Potrivit unui comunicat transmis Bursei de la Bucureşti, dividendul brut pe acţiune aferent anului 2024 este în creştere cu 50% faţă de dividendul aferent anului anterior (0,1178 lei).
"Data de înregistrare propusă pentru identificarea acţionarilor care vor beneficia de dividende este 4 iunie 2025, ex-date aferentă este 3 iunie 2025, iar data de începere a plăţii propusă este 27 iunie 2025", se precizează în documentul citat.
Potrivit unui comunicat transmis Bursei de la Bucureşti, dividendul brut pe acţiune aferent anului 2024 este în creştere cu 50% faţă de dividendul aferent anului anterior (0,1178 lei).
"Data de înregistrare propusă pentru identificarea acţionarilor care vor beneficia de dividende este 4 iunie 2025, ex-date aferentă este 3 iunie 2025, iar data de începere a plăţii propusă este 27 iunie 2025", se precizează în documentul citat.
Potrivit rezultatelor financiare, Electrica a realizat un profit net de 376,5 milioane de lei în 2024, în scădere cu 39,3% comparativ cu 2023, şi un EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări, n.r.) de 1,55 miliarde de lei, de asemenea în scădere cu 10,5%.
Veniturile operaţionale ale companiei au totalizat 10,874 miliarde de lei, în scădere cu 18,4%.
Comparativ cu anul 2023, pe segmentul de distribuţie de energie electrică, veniturile au înregistrat o creştere de aproximativ 298,2 milioane de lei, respectiv 6,8%, ajungând la valoarea de 4,709 miliarde de lei. Această creştere a fost determinată, în principal, de efectul generat de majorarea tarifelor de distribuţie cu 6,8% faţă de ultimele tarife ajustate începând cu aprilie 2023, precum şi creşterea volumelor de energie electrică distribuită cu 4,2%, susţine compania.
În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au înregistrat o scădere de aproximativ 954,7 milioane de lei, respectiv 13,1%, ajungând la valoarea de 6,326 miliarde de lei. Această variaţie a fost determinată, în principal, de scăderea cantităţii de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul cu aproximativ 2,6%, precum şi de reducerea costului de achiziţie (cu 36% la energie electrică), care are impact implicit şi asupra veniturilor din vânzare, respectiv scăderea venitului din plafonare, ca efect al modificărilor recente ale OUG 27/2022.
La 31 decembrie 2024, suma estimată pentru subvenţii era în valoare de aproape 1,977 miliarde de lei, în scădere faţă de 2,615 miliarde de lei la 31 decembrie 2023. Din valoarea subvenţiilor de încasat, suma de 1,305 miliarde de lei reprezintă cereri neîncasate şi depuse la autorităţile statului şi 652 milioane de lei cereri care nu au fost încă depuse la autorităţile statului până la 31 decembrie 2024.
Volumul de energie electrică distribuită, 17,77 TWh, a fost în creştere cu 4,2% faţă de anul 2023. DEER deserveşte aproximativ 3,98 milioane utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafaţa României.
Volumul de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul, 7,6 TWh, a fost în scădere cu 2,6% comparativ cu anul 2023, pe fondul tendinţei generale de scădere a consumului de energie electrică. Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 3,5 milioane locuri de consum atât pe piaţa concurenţială, cât şi în regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă.
Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori (primul în prima jumătate a anului şi pe locul doi din iulie 2024), cu o cotă totală de piaţă de 15,48% şi de 10,36% în regim concurenţial, conform ultimului raport ANRE disponibil, respectiv cel din decembrie 2024.
"Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având în acest moment proiecte în diferite faze de execuţie cu o capacitate de aproximativ 300 MW", se mai arată în comunicat.
Operatorul Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) a realizat şi pus în funcţiune, în 2024, investiţii în valoare de 808 milioane de lei, reprezentând 112,5% din valoarea anuală a programului de puneri în funcţiune planificat pentru 2024.
"Rezultatele financiare pentru anul 2024 confirmă capacitatea Grupului Electrica de a livra performanţe superioare obiectivelor asumate, în ciuda unui context de piaţă marcat de provocări. Depăşirea semnificativă cu 42,1% a profitului net consolidat conform bugetului şi depăşirea obiectivelor investiţionale reflectă eficienţa strategiei şi determinarea echipei noastre de a consolida poziţia companiei în sectorul energetic", a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, citat în comunicatul companiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 23 / 18791 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...