ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Damov (Coaliţia pentru Economia Circulară): Serviciile municipale continuă să rămână o zonă plină de birocraţie

28 Februarie 2024   |   AGERPRES

Acesta a adăugat că, în privinţa industriei de reciclare din România, una dintre problemele importante este legislaţia subsecventă.

 
 
Serviciile municipale continuă să rămână o zonă plină de birocraţie, iar în curând o să trecem la trirocraţie şi o să ajungem să fim sătui de raportări, a declarat, miercuri, Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Circulară şi al Green Group, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

"E greu să decolezi când ai foarte mult balast. Serviciile municipale continuă să rămână o zonă care este plină de birocraţie. Vă spun că o să trecem de la birocraţie la trirocraţie, adică o să fie şi mai multă şi o să ajungem să fim sătui de raportări. Avem, astăzi, o Strategie naţională pentru implementarea economiei circulare, care este transversală la toate ministerele. Avem şi noua Directivă de implementare a rapoartelor de sustenabilitate pe care nu le guvernează nimeni. Ele sunt, de fapt, rapoarte nefinanciare pe care le depunem la o instituţie financiară (...) Din păcate, toate aceste Directive trebuie traduse. Avem o viteză mult prea mică de reacţie nu numai la tarife, dar la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi riscăm să fim depăşiţi de evenimente. Astăzi, cine calculează amprenta de carbon, cine calculează impactul de mediu în aceste rapoarte foarte importante nu se ştie. Ministerul Finanţelor a luat-o puţin înainte şi dat un Ordin de ministru prin care contabilii vor face treaba aceasta. Ferească Dumnezeu! Dacă ne-am mai închide odată într-o cameră să stabilim care sunt direcţiile de activitate, o să vedeţi că aici ne lipsesc auditori pe piaţa aceasta, care ar trebui autorizaţi de Ministerul Finanţelor, de Ministerul Mediului. Fără aceste raportări n-o să mai putem să fim lanţul de aprovizionare al companiilor mari, iar toţi cei mici, dacă nu sunt auditaţi, nu vor mai putea livra. Intrăm într-un joc periculos şi birocraţia devine imensă, raportarea imensă şi în spate avem o lipsă de guvernare", a afirmat Damov.


Acesta a adăugat că, în privinţa industriei de reciclare din România, una dintre problemele importante este legislaţia subsecventă.

"Industria de reciclare este o consecinţă a colectării. Avem o colectare bună, putem să avem o industrie de reciclare la fel de bună. Nu avem colectare bună, nu avem materiale de calitate, cantităţi, industria de reciclare este o consecinţă şi atunci, într-adevăr, trebuie foarte mare atenţie în zona aceasta de colectare (...) Problema la noi este legislaţia subsecventă, pentru că nu găsim drumul şi încercăm întotdeauna să rezolvăm probleme mici care sunt ba într-un judeţ, ba la o firmă, ba la un om şi cred că de asta nici nu e perfectă. Probabil că va trebui să modificăm din nou aceste legislaţii, că normele şi ordinele de ministru pot să se succeadă. SGR-ul este absolut o revoluţie, aşa cum privim noi lucrurile. Responsabilitatea producătorului este la producător şi aceasta este o instituţie în Uniunea Europeană. Răspunderea extinsă a producătorului, organizaţiile de transfer de responsabilitate sunt o instituţie care la noi nu a fost respectată. S-a mutat responsabilitatea de la producător la OIREP, de la OIREP la colector şi am ajuns de la răspunderea extinsă la răspunderea "e stinsă" şi cred că trebuie să analizăm şi să ducem în zona de simplicitate toată această complicaţie pe care ne-am făcut-o în legislaţie", a explicat specialistul.

În viziunea lui Damov, "Europa a ridicat foarte mult ambiţia de a recicla" într-un mod "puţin dezechilibrat".

"Pe de altă parte, vreau să spun că se anunţă nori negri şi în zona de reciclare. Şi aici n-avem nimic de spus în România, dar Europa a ridicat foarte mult ambiţia de a recicla şi este şi puţin dezechilibrat. Dacă vă uitaţi, avem 70-80% colectare - reciclare. Peste acest fenomen, apare importul din lumea întreagă. Europa nu şi-a dat seama că intră într-o competiţie globală, iar în competiţia globală, astăzi, vedem foarte multe materiale reciclate care vin din India, din China, din Indonezia, din Egipt, din Turcia. Sunt o grămadă de locuri în care nu se respectă condiţiile de mediu, apa spălată se dă în oceane. Noi aici suntem controlaţi, să vedem dacă are calitatea de lacrimi de prinţesă. Am văzut locuri în care 90% din plasticul reciclat s-a adus din afara Uniunii Europene, iar acesta nu mai este o problemă a noastră, ci e o problemă europeană", a menţionat Constantin Damov.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 470 / 16889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...