ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

JLL Romania | Cererea și livările de spații industriale își mențin trendul ascendent

02 Februarie 2023   |   BizLawyer

În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii industriale a însumat 370.000 m², în scădere cu 23,5% față de T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 310.000 m², de asemenea în scădere, cu 7,3% față de T4 2021.

 
 
Piața industrială din România traversează o perioadă de creștere și dezvoltare semnificative. Cu volume record și o tendință ascendentă constantă, piața atrage investitori din întreaga lume și prezintă oportunități atractive de expansiune, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță imobiliară JLL Romania, transmis redacției.

În 2022, cererea totală pentru spații industriale în România a depășit cu 15,6% recordul stabilit în anul precedent, ajungând la aproape 1,17 milioane m² închiriați. În același interval, cererea netă a crescut cu 28,7%, până la aproape 935.500 m².

“Traversăm o perioada foarte activă din punctul de vedere al cererilor de spații industriale noi. Semnalul cel mai important considerăm că este creșterea semnificativă a cererilor de noi spații de producție, care vor aduce locuri de muncă noi. Aceste locuri de muncă în spații de producție sunt cu atât mai importante cu cât complexitatea produselor care urmează a fi fabricate acolo tinde să fie foarte ridicată, rezultând cerere nouă de forță de muncă specializată. Cererea de spații logistice continuă să aibă cea mai mare pondere în cererea totală pentru spații industriale, această bazându-se pe consumul care se păstrează la cote ridicate”, a declarat Ionuț Grigoraș, Senior Consultant Industrial în cadrul JLL Romania.


În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii industriale a însumat 370.000 m², în scădere cu 23,5% față de T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 310.000 m², de asemenea în scădere, cu 7,3% față de T4 2021.

Cererea de spații industriale a venit în 2022 în principal dinspre sectorul de retail (21,5% din total), logistică (13,4%), distribuția de bunuri de larg consum (7,2%) și comerț electronic/e-commerce (6,2%).

Livrările de spații industriale au atins și ele un nivel record în 2022, ajungând la aproape 875.000 m², cu 58% mai mult comparativ cu 2021. Numai în T4 au fost finalizați aproape 270.000 m².

“Dezvoltatorii de spații industriale moderne își păstrează încrederea în potențialul de creștere al pieței pe fondul cererii care se menține la nivel ridicat. Diversificarea cererii prin creșterea numărului de solicitări pentru spații de producție, spații cu temperatura controlată sau data centers alimentează optimismul în rândul investitorilor”, a mai declarat Ionuț Grigoraș, Senior Consultant Industrial în cadrul JLL Romania.

Livrările de spații industriale se vor menține la un nivel destul de ridicat și în 2023, dezvoltatorii având în plan cel puțin 510.000 m².
 
Pe fondul volumului record de livrări, rata de neocupare a crescut la nivelul țării de la 3,6% în T3, la 4,4% în T4, iar în regiunea Bucureștiului de la 4,2% în T3, la 5,3% în T4, dar rămânând așadar în continuare la un nivel redus.

Chiriile s-au menținut în trimestrul 4 la același nivel cu trimestrul precedent, chiria prime (pentru cele mai bune spații din piață), rămânând la 4,25 Euro pe m² pe lună. Sunt posibile creșteri de chirii în 2023, pe fondul inflației ridicate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4219 / 16873
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...