ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Procesul de selecţie a amplasamentului Doiceşti pentru implementarea SMR în România este conform standardelor de securitate AIEA (Nuclearelectrica)

09 Aprilie 2024   |   Agerpres

Echipa ştiinţifică românească a furnizat date şi dovezi ştiinţifice solide pentru a susţine decizia de a selecta amplasamentul de la Doiceşti pentru prima dezvoltare SMR din România.

 
 
Procesul de selecţie a amplasamentului de la Doiceşti pentru dezvoltarea în condiţii de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România respectă abordarea recomandată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează SN Nuclearelectrica SA.

"Misiunea de follow-up SEED (Site and External Events Design) a AIEA concluzionează că procesul de selecţie a amplasamentului de la Doiceşti respectă abordarea recomandată de AIEA pentru selecţia amplasamentului, aşa cum este stabilită în Standardele de securitate ale AIEA. SN Nuclearelectrica SA şi RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, anunţă încheierea cu succes a misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecţia amplasamentului de la Doiceşti, planificat pentru dezvoltarea în condiţii de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România. Apreciem misiunea profesionistă şi independentă desfăşurată de echipa de experţi a AIEA", se arată în comunicatul Nuclearelectrica.


Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea selecţiei amplasamentului, evaluarea amplasamentului şi proiectarea structurilor, sistemelor şi componentelor, luând în considerare potenţialele evenimente externe şi interne specifice amplasamentului.

Misiunea SEED a fost solicitată de Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selecţie a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranţă ale AIEA şi, în consecinţă, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitării de licenţiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

"Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfăşura un proces de selecţie a amplasamentului din România obiectiv, fezabil şi sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfăşurată în 2022 pentru a evalua procesul de selecţie a amplasamentului este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN faţă de securitate şi a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuţie implementarea în condiţii de securitate a proiectului. Experienţa în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară", a declarat Paolo Contri, şeful echipei de evaluare şi şeful Secţiei de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate şi Siguranţă Nucleară al AIEA, potrivit comunicatului citat.

Echipa ştiinţifică românească a furnizat date şi dovezi ştiinţifice solide pentru a susţine decizia de a selecta amplasamentul de la Doiceşti pentru prima dezvoltare SMR din România. Echipele interne de experţi au efectuat investigaţii, calcule şi studii detaliate care au demonstrat că selecţia finală a site-ului Doiceşti este sustenabilă şi în deplină conformitate cu abordarea recomandată de AIEA pentru selecţia site-ului.

"Considerăm că un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat şi pe baza unor evaluări amănunţite şi independente, de aici şi invitaţia noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esenţial în comun: securitatea nucleară şi dorim să dezvoltăm un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel înalt de securitate nucleară, o selecţie riguroasă a amplasamentului, o analiză completă şi sigură a evenimentelor externe specifice amplasamentului. Pe lângă experţii români, apreciem foarte mult expertiza internaţională obiectivă şi independentă pentru a ne asigura că toate aspectele legate de securitate sunt luate în considerare şi abordate încă din primele etape ale proiectului. Mulţumesc echipei de experţi ai AIEA pentru efectuarea acestei evaluări şi mulţumesc echipei de experţi români pentru reconfirmarea profesionalismului lor", a precizat Cosmin Ghiţă, director general, SN Nuclearelectrica, în comunicat.

Procesul de selecţie a amplasamentului a primit încrederea finanţatorilor externi, respectiv USTDA, care a acordat 1,2 milioane de dolari pentru studiu. Sargent &Lundy, o companie de inginerie solidă şi reputată, a realizat studiul în mod independent. Acest lucru subliniază sprijinul internaţional şi încrederea investită în proiectul SMR Doiceşti din România, în urma unor orientări, sugestii şi recomandări clare făcute de experţii AIEA, se mai arată în document.

"Concluziile echipei de experţi ai AIEA privind procesul de selecţie a amplasamentului reconfirmă strategia şi efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generaţie în România. Salutăm eforturile AIEA şi ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluării selecţiei amplasamentului în conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doiceşti se poziţionează ca un standard de excelenţă în domeniul dezvoltării SMR în România şi în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările şi studiile actuale vor contribui şi vor acţiona ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale şi viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă şi mai multă încredere", a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Potrivit Nuclearelectrica, dezvoltarea proiectului SMR (462 MW capacitate instalată) va contribui la securitatea energetică a României, la obiectivele de decarbonizare, asigurând în acelaşi timp dezvoltarea locală, complementaritatea cu sursele regenerabile şi poziţionarea regională.

Nuclearelectrica SA este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, care se numără printre cele mai performante unităţi dintre peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

RoPower Nuclear este compania de dezvoltare a proiectelor SMR din România, care utilizează tehnologia NuScale. Specializată în dezvoltarea şi implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), RoPower Nuclear este dedicată creşterii independenţei energetice, sustenabilităţii şi creşterii economice a României prin intermediul energiei nucleare curate, sigure şi fiabile.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 233 / 16912
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...