ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România, al doilea cel mai mare volum de spaţii industriale şi de logistică închiriate din ECE, în T1 (raport)

09 Mai 2024   |   Agerpres

Din datele citate reiese faptul că, în general, cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv în jurul Bucureştiului (50% din volumul total), Ploieşti (10%) şi Timişoara (6%). Un interes crescut al companiilor s-a manifestat şi în Iaşi, Craiova, Arad şi Oradea.

 
 
România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spaţii industriale şi de logistică închiriate, în primul trimestru al anului, după Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale şi de Est (ECE), relevă datele centralizate de consultanţii Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit analizei de specialitate, publicată joi, companiile au închiriat în România, în primele trei luni ale anului, aproximativ 200.000 metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, cererea venind în principal de la firmele de producţie, operatorii de FMCG şi cei de logistică.

Comparativ, în Cehia, suprafaţa tranzacţionată a fost de 160.000 metri pătraţi, în Slovacia de 107.000 metri pătraţi, iar în Ungaria companiile au închiriat 109.000 metri pătraţi spaţii industriale şi de logistică.


"De remarcat activitatea firmelor de producţie pe piaţa închirierilor de spaţii logistice şi industriale la acest început de an, ponderea spaţiilor contractate de acestea în totalul volumului tranzacţionat (17%) depăşind pentru prima dată ponderile operatorilor logistici (10%) şi ai companiilor din domeniul FMCG (13%)", precizează sursa citată.

Cea mai mare tranzacţie încheiată, în perioada analizată, a fost cea realizată de compania Tenneco, în urma unui proces de tip sale & leaseback, spaţiu care este deţinut acum de WDP. Totodată, Maravet a pre-închiriat 11.000 de metri pătraţi în WDP Park Baia Mare, într-o tranzacţie intermediată de Cushman & Wakefield Echinox, iar Drim Daniel Distribuţie a contractat 10.000 metri pătraţi spaţii de depozitare în cadrul MLP Bucharest West.

Din datele citate reiese faptul că, în general, cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv în jurul Bucureştiului (50% din volumul total), Ploieşti (10%) şi Timişoara (6%). Un interes crescut al companiilor s-a manifestat şi în Iaşi, Craiova, Arad şi Oradea.

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o încetinire a investiţiilor, în condiţiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice şi au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, doar 50.000 de metri pătraţi de spaţii noi au fost livraţi, din ianuarie până la finele lunii martie, faţă de 100.000 metri pătraţi în intervalul corespunzător din 2023.

De asemenea, stocul spaţiilor industriale şi de logistică a ajuns la 7,071 milioane de metri pătraţi, iar rata de neocupare a fost de 6,1% în Bucureşti, respectiv de 5% la nivel regional.

În prezent, dezvoltatorii au în construcţie proiecte ce totalizează 500.000 de metri pătraţi în diverse oraşe din ţară, iar circa 50% dintre proiectele care urmează să fie livrate sunt localizate în Bucureşti, Timişoara şi Braşov, în timp ce Slatina, Arad şi Sibiu vor beneficia de spaţii logistice noi semnificative.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 132 / 16977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociatii recruteaza avocati definitivi (Corporate & Commercial)
NNDKP și Kinstellar, în tranzacția prin care CTP a achiziționat întregul portofoliu logistic deținut integral de Globalworth. Ce avocați au lucrat în tranzacție
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Trei firme de avocați în tranzacția prin care un vehicul de investiții intenționează să preia Telekom România Mobile Communications. Grupul Digi lucrează cu Filip & Company, Clever Media a apelat la avocații Schoenherr, iar grecii și-au păstrat consultanții din tranzacția cu Orange, de acum trei ani
Filip & Company asistă Banca Transilvania în achiziția BRD Pensii. Echipa de avocați, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener)
Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei
Who’s Who Legal by Lexology: Dr. Cosmin Vasile, managing partner ZRVP, considerat Thought Leader în Litigii Comerciale. El este apreciat ca fiind “un avocat de litigii de top pe piața românească”
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații au în derulare în jur de zece proiecte de achiziții, aflate în diferite stadii ale procesului și gestionează în prezent cinci mandate de fuziuni și divizări, incluzând o fuziune transfrontalieră. Laura Toncescu, (Managing Partner): Se observă în ultimul timp o concentrare a cererilor de consultanță pentru tranzacții de M&A din partea celor care au deja experiență pe piața din Europa, spre deosebire de anii trecuți când apetitul pentru risc era mai mare și, prin urmare, clienții proveneau și din alte regiuni
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...