ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Salariile nete maxime în 2023 au fost în domeniile IT, energie şi producţie

26 Martie 2024   |   Agerpres

Salariile "maxime cu cele mai mici valori" au fost în domenii precum suport clienţi, contabilitate şi administrativ/operaţiuni, acestea având valori în jurul a 10.000 de lei net pe lună.

 
 
Salariile nete maxime în 2023 au fost în domeniile IT, energie şi producţie, iar cele mai mici au fost în producţie, contabilitate, administrativ&operaţiuni şi vânzări, conform datelor pe care le oferă cei peste un milion de utilizatori ai Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaţilor din România.

Astfel, în 2023, cel mai mare salariu a fost înregistrat în IT, valoarea acestuia fiind de 33.000 de lei net pe lună, mai mult cu 8,9% faţă de 2022. În schimb, valoarea salariului mediu, dar şi a celui minim în IT a crescut cu mult mai puţin (aproximativ 200 - 250 de lei) la 7.654 de lei net pe lună, respectiv 2.650 de lei net pe lună.

Potrivit unui comunicat al platformei, remis marţi, în IT şi energie s-au înregistrat anul trecut cele mai mari salarii maxime, dar şi cele mai mari creşteri ale acestuia, avansul fiind de 2.700 de lei în IT şi de 2.480 de lei în domeniul energiei.


Salariile "maxime cu cele mai mici valori" au fost în domenii precum suport clienţi, contabilitate şi administrativ/operaţiuni, acestea având valori în jurul a 10.000 de lei net pe lună.

Pentru o parte importantă dintre domeniile analizate (marketing, achiziţii, administrativ/operaţiuni, contabilitate, servicii suport) salariul mediu a crescut cu aproximativ 10% în 2023, dar au fost şi creşteri mult mai mari. Astfel, în domeniul energiei, salariul mediu s-a majorat în 2023 cu aproximativ 25%, iar în cel al serviciilor de legal cu 15%.

Şi valoarea salariilor minime a crescut în fiecare industrie, însă nesemnificativ (cu cifre cuprinse între 100 - 340 de lei), arată analiza Undelucram.ro. Cea mai mare creştere a salariului minim a fost în energie, de la 2.350 la 2.690 (340 de lei), domeniul energiei fiind urmat de HR, cu o creştere de aproximativ 300 de lei a salariului minim net lunar.

Cele mai mari salarii minime au fost în 2023 în energie (2.690), IT (2.650 de lei) şi în domeniul achiziţiilor (2.450 de lei). În schimb, cele mai mici salarii minime au fost în domenii precum producţie (2.050 de lei), vânzări, administrativ/operaţiuni şi servicii suport clienţi, în toate aceste trei zone salariul minim fiind de 2.100 de lei.

Totodată, anul trecut, în toate domeniile salariul minim a depăşit 2.000 de lei, comparativ cu 2022, când încă erau domenii (precum producţie, HR, marketing, administrativ/operaţiuni, servicii suport clienţi) în care angajaţii câştigau 1.900 de lei. Creşterea a fost determinată de faptul că salariul minim net pe economie a fost majorat în octombrie la 2.079 (de la 1.898), aproximativ 1,9 milioane de angajaţi beneficiind de această măsură a Guvernului.

"Analiza noastră ne arată că salariile au crescut în 2023 în toate domeniile şi pe toate segmentele valorice. Astfel, deficitul de candidaţi din piaţă determină angajatorii să facă şi mai multe eforturi în găsirea oamenilor potriviţi, iar această situaţie vine la pachet şi cu o calibrare mai bună între profilele acestora şi aşteptările salariale pe măsură. Totodată, modificarea anuală a indicelui preţurilor de consum a pus şi poate pune o presiune şi mai mare pe creşterile salariale. Însă, dincolo de inflaţie sau lipsa de oameni, un factor important în evoluţia salariilor în următorii ani îl va constitui transparentizarea obligatorie a acestora în spaţiul Uniunii Europene, un pas necesar în care noi am crezut încă din 2011, de când am lansat platforma Undelucram", a declarat Costin Tudor, director general şi fondator al Undelucram.ro.

Utilizatorii Undelucram.ro îşi comunică transparent şi deschis salariile în cadrul platformei, iar specialiştii din HR pot afla mai multe detalii despre salarii cu ajutorul serviciului Salary Report.

Platforma Undelucram.ro a fost lansată în 2011 de antreprenorul Costin Tudor şi este cea mai mare comunitate online de angajaţi din România. Din 2019, platforma s-a extins la nivel internaţional, dezvoltând reţeaua regională de platforme de employer branding şi recrutare online WhereWeWork.com, una dintre cele mai mari din CEE şi MENA, cu peste 1,5 milioane de angajaţi la nivel internaţional.

Reţeaua WhereWeWork.com îşi propune să transparentizeze piaţa muncii în cele 14 ţări în care operează, oferind informaţii şi instrumente atât pentru angajaţi, cât şi pentru companii.

Platforma se bazează pe algoritmi de învăţare automată şi pe datele agregate ale utilizatorilor, potrivind interesele candidaţilor de pe piaţa muncii cu cele ale angajatorilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 372 / 16977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociatii recruteaza avocati definitivi (Corporate & Commercial)
NNDKP și Kinstellar, în tranzacția prin care CTP a achiziționat întregul portofoliu logistic deținut integral de Globalworth. Ce avocați au lucrat în tranzacție
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Trei firme de avocați în tranzacția prin care un vehicul de investiții intenționează să preia Telekom România Mobile Communications. Grupul Digi lucrează cu Filip & Company, Clever Media a apelat la avocații Schoenherr, iar grecii și-au păstrat consultanții din tranzacția cu Orange, de acum trei ani
Filip & Company asistă Banca Transilvania în achiziția BRD Pensii. Echipa de avocați, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener)
Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei
Who’s Who Legal by Lexology: Dr. Cosmin Vasile, managing partner ZRVP, considerat Thought Leader în Litigii Comerciale. El este apreciat ca fiind “un avocat de litigii de top pe piața românească”
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații au în derulare în jur de zece proiecte de achiziții, aflate în diferite stadii ale procesului și gestionează în prezent cinci mandate de fuziuni și divizări, incluzând o fuziune transfrontalieră. Laura Toncescu, (Managing Partner): Se observă în ultimul timp o concentrare a cererilor de consultanță pentru tranzacții de M&A din partea celor care au deja experiență pe piața din Europa, spre deosebire de anii trecuți când apetitul pentru risc era mai mare și, prin urmare, clienții proveneau și din alte regiuni
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...