ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NEPI Rockcastle și AFI Europe au închis cea mai mare tranzacție de birouri din istoria pieței din România. Reff & Asociații și Colliers au consiliat vânzătorul, CMS și JLL au fost alături de cumpărător în transferul unui portofoliu de 307 mil. E. Tranzacția reprezintă o treime din piața estimată de investiții în 2020

10 Septembrie 2020   |   A.D.

Aceasta este o tranzacție semnificativă nu doar pentru România, dar și pentru regiune, ținând cont că astfel de preluări nu sunt des întâlnite nici în piețe mult mai ample cum ar fi Polonia, unde lichiditatea pieței este de 4-5 ori mai mare decât în România.

 
 
AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din București, printre altele, a finalizat preluarea portofoliului format din patru proiecte de birouri de la NEPI Rockcastle, în cea mai importantă tranzacție istorică de birouri din România. Cu o valoare de 307 milioane euro, tranzacția prin care NEPI Rockcastle a vândut patru proiecte de birouri către AFI Europe reprezintă o treime din piața de investiții imobiliare estimată la aproximativ un miliard de euro din 2020. Achiziția pune România pe harta marilor investitori strategici și are potențialul să devină un catalizator pentru noi tranzacții semnificative în viitor, fiind un reper important privind lichiditatea pieței locale și contribuind la creșterea încrederii investitorilor, potrivit specialiștilor Colliers International.


Vânzătorul a fost asistat de Herbert Smith Freehils pe chestiunile care privesc dreptul englez, în timp ce Reff & Asociații și Deloitte Legal au asigurat consultanța privind aspectele juridice din România. Colliers International a fost consultantul vânzătorului și a acordat suport suplimentar pentru NEPI Rockcastle și subsidiarele sale.
Pregătirea proiectului și asistența oferită de echipa de drept imobiliar a Reff & Asociații s-au întins pe o durată de peste un an de zile și au vizat toate aspectele tranzacției guvernate de legea română.
Echipa dedicată proiectului a fost condusă de Irina Dimitriu, Partener și liderul practicii de drept imobiliar a Reff & Asociații, și a fost alcătuită din Simona Iacob, Senior Managing Associate, Maria Nițulescu, Senior Associate, Ioana Georgescu-Mureșanu, Senior Associate, Diana Stan, Senior Associate, Călin Georgescu-Mureșanu, Senior Associate, Alexandru Butușină, Associate.

Vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe, agreată inițial la finalul anului 2019, este probabil cea mai mare tranzacție cu imobile comerciale generatoare de venituri din România, concurând cu tranzacții majore din regiunea Europei Centrale și de Est. În plus, este cea mai importantă vânzare strategică a unui portofoliu intermediată de Colliers International în România.




De partea cumpărătorului au acționat CMS (juridic), Ernst & Young (financiar) şi JLL (comercial). CMS a asistat AFI, în această achiziție, cu o echipă coordonată de partenerul Horea Popescu (București) și Roxana Frațilă (Partener și Head of Real Estate & Construction, București), pe partea de drept românesc, și David Cranfield (CMS CEE Corporate/M&A Group), pe partea de drept englez.
Din echipa CMS au mai făcut parte Claudia Popescu (Senior Associate, Corporate), Catalin Vasile (Associate, Corporate), Claudia Nagy (Senior Associate, Competition), Ana Radnev (Partner, Finance), Alina Tihan (Senior Counsel, Finance), Alexandru Dumitrescu (Senior Associate, Real Estate), Alexandru Trandafir (Associate, Real Estate).

Tranzacția dintre NEPI Rockcastle și AFI Europe agreată la finalul anului 2019, întreruptă în contextul actual al pandemiei de COVID19, a fost restartată pe 6 august 2020 prin semnarea unui acord. În conformitate cu prevederile acestuia, preluarea portofoliului de birouri de către AFI era programată să se încheie până în luna decembrie a acestui an, data de finalizare urmând să fie stabilită de către cumpărător.
AFI Europe a plătit către NEPI Rockcastle un avans de 15 milioane euro cash, valoare care reprezintă o garanție pentru finalizarea tranzacției. Rezultat al acestui proces, părțile au renunțat la arbitrajul început ca urmare a întreruperii tranzacției precedente.

„Tranzacția este de referință nu doar prin valoare și prin complexitate. Faptul că a fost finalizată într-un context economic marcat de Covid-19, în termenii stabiliți inițial, confirmă încrederea investitorului în potențialul activelor și al pieței. Totodată, dovedește că există lichiditate în sectorul imobiliar local, fiind de referință pentru tranzacții viitoare și contribuind la creșterea încrederii potențialilor investitori noi în România”, a spus Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers International.

Tranzacția reprezintă o vânzare strategică a fondului de investiții NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est cu un portofoliu total evaluat la circa 6,1 miliarde de euro, axată pe sectorul calitativ și dominant de retail. Totodată, AFI Europe, proprietarul centrului comercial AFI Cotroceni și al aproximativ 92.000 de metri pătrați de birouri în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București, se află într-un proces de extindere pe plan local. Portofoliul vândut de NEPI Rockcastle către AFI Europe cuprinde patru proiecte de birouri: Floreasca 169, The Lakeview, Aviatorilor 8 din București și City Business Centre din Timișoara, toate cu certificări verzi și poziționate strategic în cele mai căutate centre de afaceri din România, cu o suprafață închiriabilă totală de 118.500 de metri pătrați.

„Procesul de vânzare a fost elaborat și a implicat abordarea unor strategii complexe care să răspundă anvergurii tranzacției și să atragă cu succes un investitor strategic major cu forța financiară să susțină o astfel de achiziție. Vorbim de o tranzacție semnificativă nu doar pentru România, dar și pentru regiune, ținând cont că astfel de preluări nu sunt des întâlnite nici în piețe mult mai ample cum ar fi Polonia, unde lichiditatea pieței este de 4-5 ori mai mare decât în România. Așadar, este un mesaj foarte puternic pentru investitorii străini care doresc să investească capital substanțial în piață, uitându-se la achiziții de amploare și având strategii pe termen lung”, a spus Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Tranzacția NEPI Rockcastle și AFI Europe, o treime din piața investițiilor din 2020

Prima jumătate a „anului pandemic” s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de peste 400 de milioane de euro în România, cu aproximativ 18% peste nivelul din primul semestru al anului 2019, tranzacțiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 86% din volum, potrivit unui raport de piață Colliers International pentru primul semestru al anului 2020.

Peste un sfert din volumele înregistrate în primele șase luni au fost generate de vânzarea portofoliului GTC către fondul de private equity Optimum, care include mai multe proiecte de birouri în București (tranzacție estimată în jurul a 116 milioane de euro pentru România). Două tranzacții de dimensiuni similare (care depășesc 50 de milioane de euro) au provenit din încheierea celei de-a treia faze a proiectului de birouri The Bridge (achiziționate de proprietarii lanțului de bricolaj românesc Dedeman) și de birourile Global City Business Park (achiziționate de grecii de la Arion Green).

Împreună cu tranzacțiile dintre NEPI Rockcastle și AFI Europe, respectiv dintre fondul german GLL și compania de investiții Fosun din China pentru proiectul de birouri Floreasca Park, piața de investiții depășește în prezent 800 de milioane de euro și este estimată să depășească pragul de un miliard de euro, similar nivelului din 2019.

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața locală a atras, în primul semestru al anului, aproape 6,5% din volumul total de investiții de circa 6,3 miliarde de euro. Polonia și Cehia sunt liderii regiunii pe piaţa de investiţii, cu o pondere cumulată de circa 78% din total, urmate de Ungaria și România. Cel mai activ sector a fost și în regiune tot cel de spații de birouri, cu o pondere de 41% din volumul total de investiții, urmat la o distanță destul de mare de cel de spații industriale și logistice (22%), în vreme ce sectorul de retail a avut o pondere de 12% din total.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5799 / 8366
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
Managing Partner | Din vorbă în vorbă cu Vasile Băiculescu, unul dintre avocații noii generații și coordonator al firmei Băiculescu & Asociații, despre managementul unei firme de avocatură, strategii de creștere și performanță: ”Planul strategic trebuie să fie aliniat cu valorile și viziunea echipei, astfel încât strategia de dezvoltare să pornească din interiorul firmei și să fie susținută de expertiza externă. De-a lungul timpului, am colaborat frecvent cu experți din diverse domenii pentru a ne asigura că adoptăm cele mai bune practici”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...