Legal Tech | Inovația și managerii IT, instrumente de creștere pentru firmele de avocatură
22 August 2019
George Bărcun, CEO SoftVentureUn studiu publicat în 2018 de mai multe reviste internaționale de profil puncta faptul că firmele care nu inovează și nu îmbrațișează tehnologia vor deveni irelevante în următorii câțiva ani, mai ales din cauza faptului că mulți dintre clienți au așteptări din ce în ce în ce mai mari de la partenerii de afaceri, inclusiv de la firmele de avocați, relativ la tehnologie.
George Bărcun, CEO SoftVenture |
Folosirea tehnologiei pentru eficientizarea proceselor din cadrul companiei a devenit o necesitate și pentru firmele de avocatură. Dacă Financial Times vorbește despre ”creșterea rolului managerilor IT și a departamentelor operaționale” și despre un trend ascendent în ce privește introducerea inovației și a instrumentelor tehnologice pentru transformarea firmelor de avocați, diferitele publicații dedicate avocaților punctează că este necesar pentru ”avocatul viitorului să aibă drept ajutor în desfășurarea activității de zi cu zi cel puțin un instrument legal tech”.
Raportul Thompson Reuters Legal Department In-Sourcing and Efficiency Report din 2016 nota că majoritatea marilor companii din domeniul Legal beneficiază de beneficiul dezvoltării departamentelor operaționale, care aduc în companii soluții care ajută la creșterea eficienței și ajută avocații să nu mai piardă timpul cu sarcini repetitive care nu aduc un plus valoare companiei și îi ajută să petreacă mai mult timp cu clienții și dosarele importante.
Raportul Thompson Reuters Legal Department In-Sourcing and Efficiency Report din 2016 nota că majoritatea marilor companii din domeniul Legal beneficiază de beneficiul dezvoltării departamentelor operaționale, care aduc în companii soluții care ajută la creșterea eficienței și ajută avocații să nu mai piardă timpul cu sarcini repetitive care nu aduc un plus valoare companiei și îi ajută să petreacă mai mult timp cu clienții și dosarele importante.
Firmele de avocați au înțeles necesitatea integrării tehnologiei în activitatile de zi cu zi și adoptă acum soluții digitale care le ajută nu doar în desfășurarea taskurilor zilnice, ci și în procesul de luare a deciziilor de business. În ultimii ani, s-a produs o migrare a așteptărilor de la un management simplu al dosarelor și timpilor lucrați spre ceva mult mai complex, unde trebuie să combine timpii lucrati, facturile și încasările într-un sistem unic, peste care aplică unelte de business intelligence. În acest context, BizLawyer și-a propus să abordeze o largă paletă de subiecte legate de Legal Tech în mai multe articole ce vor fi publicate într-o rubrică specială, realizată cu sprijinul SoftVenture, firma fanion a pieței locale de soluții digitale pentru avocați. Azi, primul material pe această temă, sub semnătura lui George Bărcun, CEO SoftVenture. |
Inovația, asul din mâneca companiilor care vor să fie în top
Un studiu publicat în 2018 de mai multe reviste internaționale de profil puncta faptul că firmele care nu inovează și nu îmbrațișează tehnologia vor deveni irelevante în următorii câțiva ani, mai ales din cauza faptului că mulți dintre clienți au așteptări din ce în ce în ce mai mari de la partenerii de afaceri, inclusiv de la firmele de avocați, relativ la tehnologie. În plus, în rândul firmelor de avocați a început deja procesul de tranziție dintre generații, iar noii lideri vin cu un bagaj tehnologic mult mai prezent și cu așteptări clare în ce privește adoptarea tehnologiei.
Cum pot folosi firmele de avocatură inovația? Sunt multe domenii în care aceste companii pot introduce tehnologia – atât în zona financiar-contabilă (facturare și încasare), cât și în aspecte de infrastructură și fluxuri interne - management de documente, managementul taskurilor, rapoarte de eficiență și profitabilitate, dar și knowledge management. Pentru fiecare astfel de zonă există o paletă variată de soluții tehnice care pot să ușureze viața și să conducă la dezvoltare și cresterea profitabilitatii.
Managerii de IT, între ”piloni de creștere” și ”cei care strică lucrurile”
Rolul departamentului operațional sau al managerului IT (în cazul firmelor de avocatură mai mici) este subliniat de cei care au îndeplinit acest rol în diferite companii: de cele mai multe ori cei care susțin introducerea soluțiilor legal tech în companii sunt văzuți drept agenți ai schimbării și priviți în mod diferit de membrii organizației - unii îi consideră drept ”cei care strică lucrurile care merg”, alții însă văd oportunitățile și îi transformă în ”piloni ai evoluției în bine a companiei”.
Specialiștii în soluții legal tech punctează că un manager de IT trebuie să insiste pentru soluțiile în care crede, si, foarte important, ”uneori trebuie să ai pielea groasă, pentru că știi că vei aduce un plus companiei, chiar dacă la început este mai dificil și rezistența la schimbare este mai mare” - așa cum menționa într-un interviu Connie Brenton, cea care a condus Corporate Legal Operations Consortium și specialistul care a adus multe soluții de legal tech în departamente de legal și mari firme de avocatură din Vest, aceste soluții ducând la o creștere a eficienței și profitabilității cu câteva zeci de procente.
În plus, un alt aspect punctat de specialiștii în legal tech este legat de faptul că IT Manager-ul sau șeful departamentului operațional trebuie să fie un om care înțelege nu doar tehnologie, ci și business-ul intern și mixul dintre cele două componente, pentru a urmări și previziona modul în care anumite instrumente tehnologice pot aduce schimbări în bine în interiorul companiei.
Cum pot deveni managerii de IT instrumente de creștere în firmele de avocatură
Managerii de IT se pot transforma în piloni de creștere din firmele lor prin câteva activități foarte importante:
→ Participarea la târguri și conferințe din zona de legal tech și digital transformation – în fiecare an sunt organizate în Europa mai multe evenimente de acest fel, în care specialiști în legal tech și transformare digitală prezintă ultimele trenduri în domeniu și informații proaspete legate de ce ne pregătește viitorul
→ Studierea site-urilor și revistelor de profil și abonarea la newslettere ale publicațiilor care tratează aceste subiecte, pentru a fi mereu în contact cu ultimele informații legate de acest domeniu
→ Să testeze periodic soluții digitale care vin să rezolve problemele curente din cadrul firmei, soluții tehnice dezvoltate preferabil de companii care au istoric în acest domeniu și input real din piața firmelor de avocatură
→ Să fie un "avocat" intern pentru soluțiile de automatizare și digitalizare a întregii activități a firmei, astfel încât eficiența și performanța companiei să crească.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 237 / 263 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...