ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

LEAUA & ASOCIATII

Crenguța Leaua, Managing Partner
Contact:
Mobil: +40 72575255
E-mail: crenguta.leaua@leaua.ro

Activitate profesională
:
    Crenguta Leaua este specializată în arbitraj comercial internațional, având o amplă experiență în soluționarea litigiilor prin metode alternative față de justiția statală ( arbitraj, mediere, conciliere, early neutral evaluation, dispute adjudication board).  Experiența sa ca avocat include reprezentarea în fața mai multor curți de arbitraj din România și străinătate – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI),  Curtea Internațională de Arbitraj ICC Paris,  Centrul de Arbitraj și Mediere de pe lângă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO/OMPI), Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Austriei (VIAC),  Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Ungariei,  Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României etc.

    Este de asemenea arbitru, cu o experiență în peste 50  de arbitraje interne și 40 arbitraje instituționalizate sau ad hoc. Este membră a listei de arbitri a Centrului de Arbitraj și Mediere de pe lângă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO/OMPI), a Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Austriei (VIAC),  a Curți de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei, a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României  și  a fost numită arbitru în mai multe litigii ICC Paris și Institutul Danez de Arbitraj de la Copenhaga. Este membră a London Court of Internațional Arbitration ( LCIA), a Chartered Institute of Arbitration ( CArb) și a Asociației Elvețiene de Arbitraj  (ASA).

   Este vicepreședinte a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României din 2008, reprezentantă a Comitetului Național Român în Comisia de Arbitraj a ICC Paris, membră a ICC Task Force cu privire la dreptul penal și arbitrajul și membră a International Bar Association ( IBA) , Subcomitetul însărcinat cu monitorizarea dezvoltărilor privind IBA Guidelines on Conflicts of Interest in International Arbitration .

  Din 2007 până în prezent este menționată de  “Who is Who in international commercial arbitration”, care reunește doar un număr restrâns de practicieni în arbitraj din toate țările lumii.

   Expertiza din diverse alte domenii de drept material  includ dreptul comerțului internațional,  dreptul societar, dreptul construcțiilor ( contracte FIDIC), dreptul asigurărilor, dreptul aviației, diverse forme de finanțare bancară, prin instituții nebancare sau prin accesarea fondurilor europene pre și post aderare  și dreptul proprietății intelectuale.

   Este autor sau coautor a  3 cărți și peste 40 de articole științifice, precum și a peste 20 de comunicări în diverse conferințe internaționale sau interne în probleme de arbitraj comercial internațional, drept societar, dreptul proprietății intelectuale, dreptul construcțiilor, și membră în mai multe echipe de cercetare în domeniul dreptului comparat în România și străinătate.

    Este lector universitar in Dreptul afacerilor la Academia de Studii Economice din București.

  Vorbeşte fluent limba engleză și franceza, cunoaște bine limba italiană și are noțiuni de limbă germană.

Educaţie:
-   Absolventă a Facultății de Drept a Universității Ecologice din București și Licenţiată în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
-    Licențiată în drept a Facultății de Drept a Universității Lucian Blaga din Sibiu.
-    Doctor în drept „magna cum laude”  la Universitatea București, cu tema „Procedurile speciale privind înființarea, funcționarea și modificarea societăților comerciale”.
-    Pregătire juridică continuă în domeniul dreptului arbitrajului comercial internațional la Paris, Geneva, Beijing, Koln, Viena, Madrid, Londra, Washington.
-    Absolventă a cursului de formare de mediatori, promovând examenul susținut în faţa Consiliului de Mediere.

Experienţă profesională relevantă (selecţie):
-  Apărarea Statului român în două litigii de arbitraj privind investițiile străine aflate pe rolul Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI).
-   Asistență juridică și reprezentare în mai multe litigii de arbitraj comercial internațional la ICC Paris în probleme de drept al construcțiilor cu privire la lucrări de infrastructură cu valori de până la 40 milioane eur.
-   Reprezentare în fața ICC Paris într-un litigiu de arbitraj în legătură cu un combinat siderurgic național.
-    Asistenţă juridică unei importante societăţi din domeniul comerțului exterior în mai multe arbitraje comerciale internaţionale la ICC Paris, în probleme de drept societar și răspundere contractuală.
-    Reprezentarea unor societăți din România și Elveția în fața Centrului de Arbitraj și Mediere de pe lângă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO/OMPI), într-un litigiu decurgând dintr-un contract complex de cercetare –dezvoltare cu privire la o invenție cu aplicații în domeniul energiei.
-    Asistență juridică în mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană cu privire la lucrări de infrastructură, în cadrul programelor de finanțare pre și post-aderare.  Reprezentare în mai multe litigii privind contracte FIDIC ce au fost încheiate în legătură cu aceste lucrări de infrastructură.
-    Diverse opinii juridice în probleme de drept al construcțiilor, drept societar,  drept comercial, dreptul aviației, finanțări europene pre și post-aderare.
-    Coordonator a mai multor echipe de avocați ce acordă consultanță în proiecte complexe de fuziuni și achiziții în domeniul real estate, comunicații, aviație,  energie convențională și regenerabilă.


 
CELE MAI COMENTATE
VIZUALIZATE
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...