ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Implementarea noii Directive NIS2, în linie dreaptă. Care sunt noutățile pentru companii?

23 Ianuarie 2023   |   Robert Gîrdoc (Senior Manager) și Răzvan Cioc (Manager) - PwC România

Noua directivă impune obligații directe asupra managementului companiilor/instituțiilor vizate în ceea ce privește punerea în aplicare și supravegherea respectării legislației de către organizația lor, ceea ce poate duce la amenzi și la interzicerea temporară a exercitării funcțiilor de conducere.

 
 
Directiva NIS2, privind securitatea cibernetică pentru protejarea infrastructurilor critice și digitale, care a intrat în vigoare săptămâna aceasta, actualizează lista sectoarelor și a activităților vizate și prevede căi de atac și sancțiuni pentru a asigura respectarea legislației. Actul normativ trebuie transpus în legislațiile statelor membre în termen de 21 de luni.

În contextul intensificării și agresivității atacurilor cibernetice din ultimii ani marcați de pandemie, război, criză energetică, noile norme vin astfel să consolideze reziliența infrastructurilor critice la o serie de amenințări, inclusiv la riscuri naturale, atacuri teroriste sau sabotaj. În același timp, statele membre vor trebui să adopte o strategie națională și să efectueze evaluări periodice ale riscurilor pentru a identifica entitățile considerate critice sau vitale pentru societate și economie.


Potrivit raportului “PwC 2023 Digital Trust Insights” pentru Europa Centrală și Est, circa 60% dintre directorii generali din această zonă, inclusiv din România, susțin că securitatea cibernetică s-a îmbunătățit ca urmare a investițiilor masive în infrastructura cibernetică și îmbunătățirii colaborării din interiorul companiei, însă mai este mult de lucru având în vedere creșterea complexității, prin interconectarea a tot mai multe sisteme și date, și a atacurilor tot mai elaborate. De altfel, probabilitatea unui atac cibernetic major se află pe locul doi în topul celor cinci scenarii pe care directorii generali le integrează în planurile de reziliență pentru 2023, după recesiunea globală, și au în plan continuarea creșterii bugetului pentru investiții în securitatea cibernetică.

Care sunt principalele modificări aduse de noua directivă

În primul rând, se aplică unui număr mai mare de sectoare și entități decât cele reglementate până acum de NIS1. Astfel, lista de aplicare a NIS2 a fost extinsă de la operatorii de servicii esențiale la toate entitățile mijlocii și mari care își desfășoară activitatea în sectoarele reglementate de directivă sau care furnizează servicii reglementate de directivă. Un număr de 11 sectoare sunt vizate de către noua directiva, printre care: sectorul energetic, transporturi, sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, servicii digitale, sănătate, etc.

Noua directivă impune obligații directe asupra managementului companiilor/instituțiilor vizate în ceea ce privește punerea în aplicare și supravegherea respectării legislației de către organizația lor, ceea ce poate duce la amenzi și la interzicerea temporară a exercitării funcțiilor de conducere.

Entitățile vizate trebuie să implementeze măsuri de gestionare a riscurilor cibernetice, care includ cerințe de atenuare a riscurilor de securitate și obligația de diligență din partea furnizorilor/ furnizorilor de servicii terțe. În același timp, acestea trebui să identifice rapid impactul potențial al incidentelor, înainte sau pe măsură ce acestea se desfășoară, asupra rețelei și sistemelor informatice afectate, cât și asupra dependenței de aceste sisteme, precum și durata și gravitatea întreruperii serviciilor.

Au fost modificate și cerințele privind raportarea incidentelor, NIS2 impunând obligații de notificare în etape, inclusiv o notificare inițială în termen de 24 de ore de la luarea la cunoștință a anumitor incidente sau amenințări cibernetice, iar detaliile trebuie transmise în termen de 72 de ore. O raportare mai detaliată este necesară la o lună de la apariția unui incident semnificativ,ca măsură de monitorizare. Totuși, noul act legislativ raționalizează obligațiile de raportare pentru a evita raportarea excesivă și crearea unei sarcini excesive pentru entitățile vizate.

În ceea ce privește sancțiunile, statelor membre li se acordă libertatea de a stabili măsurile pentru nerespectarea reglementărilor NIS2, precum și amenzi administrative pentru anumite încălcări, de până la 10 milioane euro sau 2% din cifra de afaceri totală.

În plus, Directiva va institui în mod oficial Rețeaua europeană a organizațiilor de legătură în materie de crize cibernetice, UE-CyCLONe, care va sprijini gestionarea coordonată a incidentelor și crizelor de securitate cibernetică de mare amploare.

Textul clarifică, de asemenea, faptul că directiva nu se va aplica entităților care desfășoară activități în domenii precum apărarea sau securitatea națională, siguranța publică și asigurarea respectării legii. Sistemul judiciar, parlamentele și băncile centrale sunt de asemenea excluse din domeniul de aplicare. NIS2 se va aplica, însă, administrațiilor publice de la nivel central și regional. În plus, statele membre pot decide ca aceasta să se aplice unor astfel de entități și la nivel local.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1915 / 8654
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
    CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
    Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
    Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
    Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
    Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...