ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele CCR: Legea fundamentală adoptată în 1991 este o Constituţie a Libertăţii

27 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al CCR, joi, Marian Enache a susţinut comunicarea "Constituţia din 1991: Reluarea sau reinventarea constituţionalismului romanesc?", organizată de Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române (ICJ), cu sprijinul JURIDICE.ro.

 
 
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, a afirmat, joi, că Legea fundamentală adoptată în 1991 este o Constituţie a Libertăţii, care, atât prin conţinutul său, cât şi prin spiritul său a fost menită să exprime în acelaşi timp organizarea puterii statale, dar să asigure şi garantarea libertăţii.
 
Potrivit unui comunicat al CCR, joi, Marian Enache a susţinut comunicarea "Constituţia din 1991: Reluarea sau reinventarea constituţionalismului romanesc?", organizată de Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române (ICJ), cu sprijinul JURIDICE.ro.
 
Prelegerea face parte din ciclul de conferinţe cu tema "Tradiţia constituţională şi perspectivele constituţionalismului în România", consacrat aniversării centenarului Constituţiei României din 29 martie 1923, arată sursa citată.
 
În cadrul expunerii, Marian Enache a arătat că "acest demers inspirat al întâmpinării evenimentului marcării unei sute de ani de la apariţia Constituţiei din 1923 constituie atât o reluare a unei practici de informare şi difuzare a cunoştinţelor şi progreselor din diferite ramuri juridice, din perioada ante şi interbelică, dar constituie, în acelaşi timp, în "cazul nostru" şi o intenţie de revelare şi valorizare a trecutului şi tradiţiilor constituţionalismului românesc".
 
"Niciun popor nu are tradiţii pure, fiecare comunitate umană şi-a conturat propria organizare şi instituţiile prin influenţele celorlalte comunităţi politico-juridice, culturale din arealuri mai extinse, precum şi prin împrejurările istorice concrete care le-au modelat destinul. Ceea ce le diferenţiază, însă, pe fiecare în parte este voinţa de a-şi constitui o tradiţie/un ansamblu de tradiţii, gradul de integrare al acestora, forţa şi respectul pe care îl impun acestora, raportarea la ele ca la un sistem axiologic permanent, armonizarea lor cu noile straturi de inovaţii şi preluarea lor într-un spirit analitic. În realitate, nicio generaţie nu ia totul de la început, nu inventează totul, ci fiecare dintre ele, pentru a putea merge înainte privesc în urma lor pentru a vedea ce a fost bun, valoros şi util, cum poate fi continuată 'ştafeta' existenţială şi culturală a unui popor care-şi caută mereu vitalitatea şi forţa din propriile rădăcini", a punctat Marian Enache.
 
Preşedintele CCR a mai subliniat că "Legea fundamentală adoptată în 1991 este o Constituţie a Libertăţii", care, atât prin conţinutul său, cât şi, mai ales, prin spiritul său a fost menită să exprime în acelaşi timp organizarea puterii statale, dar să asigure şi garantarea libertăţii, ca o valoare cheie din care a decurs întreaga construcţie a edificiului constituţional, adăugând că discuţiile privind măsura în care aceste ţeluri au fost atinse fac obiectul unor evaluări permanente din partea doctrinei.
 
"După schimbarea revoluţionară a regimului comunist şi adoptarea Constituţiei din 1991, statul şi dreptul României au redevenit pe coordonatele noii matrice a dreptului european, reuşind, în cei peste 30 de ani de democraţie, să-şi edifice un stat de drept care să corespundă exigenţelor modelului de civilizaţie al democraţiei de tip european. (...) Sigur că în elaborarea unei noi Constituţii, după schimbarea unui regim totalitar, în România noile forţe politice rezultate din procesul revoluţionar au optat pentru un regim democratic, bazat pe principiile separaţiei puterilor în stat, a pluralismului politic şi social a alegerilor libere efectuate la diferite intervale de timp în condiţiile şi garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a exigenţelor statului de drept", a spus Marian Enache.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1883 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...