ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Spaţiile destinate jocurilor de noroc, interzise pe distanţă de 300 de metri faţă de şcoli - proiect adoptat

14 Martie 2023   |   Agerpres

Iniţiatorul proiectului, liberala Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, s-a referit la principala prevedere din proiect, prin care spaţiile destinate jocurilor de noroc sunt interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de şcoli şi locuri de joacă.

 
 
Spaţiile destinate jocurilor de noroc sunt interzise pe o distanţă de 300 de metri pietonali faţă de unităţile şi instituţiile de învăţământ, locurile de joacă pentru copii, potrivit unui proiect adoptat luni de Senat, care vizează modificarea OUG nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Senatorul PSD Radu Oprea a declarat, în plen, că grupul parlamentar social-democrat va vota acest proiect, "o iniţiativă bună care doreşte într-adevăr să îndepărteze păcănelele din drumul copiilor", menţionând că îşi doreşte o lege funcţională care să ajute tinerii şi în special victimele acestei dependenţe.

"Unul dintre amendamentele bune care au fost făcute astăzi este acela de a scoate aparatele de joc din baruri şi din cafenele, acolo unde tânărul poate intra, mai ales într-o zonă de cafenea unde, dacă cumva este şi alcoolul prin preajmă, cu certitudine ideea de a juca devine şi mai presantă. Şi acesta este un lucru bun că am reuşit să scoatem din alte zone decât din sălile de jocuri de noroc astfel de aparate care într-adevăr creează mari probleme multora dintre familiile din România, atât copiilor, dar şi părinţilor", a punctat Oprea.


Iniţiatorul proiectului, liberala Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, s-a referit la principala prevedere din proiect, prin care spaţiile destinate jocurilor de noroc sunt interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de şcoli şi locuri de joacă.

"Le mulţumesc colegilor din Comisia juridică şi Comisia Economică că au acceptat astăzi să dea un vot favorabil pe raport, un raport care prevede câteva lucruri simple, ca sălile, spaţiile în care se desfăşoară jocurile de noroc să nu fie situate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali faţă de acele locuri frecventate de tineri, cum sunt locurile de joacă, şcolile, aşezăminte culturale, instituţii de credit sau instituţii financiar-bancare. De asemenea, cred că un fenomen despre care s-a vorbit foarte puţin este modul, maniera în care populaţia din mediul rural accesează jocul acesta la păcănele. În toate comunele din România veţi vedea că în bar sunt jocuri cu păcănele, (...) care au împânzit mediul rural", a transmis Gorghiu.

Ea a menţionat că, deşi există legislaţie în domeniu, aceasta nu este respectată, motiv pentru care ar trebui impuse "restricţii mai coerente".

"Va trebui să modificăm legislaţia, astfel încât adolescenţii care nu au voie în sălile de păcănele. Deşi legislaţie există, ar trebui să impunem restricţii mai coerente, astfel încât lucrurile să se întâmple. Ar trebui să găsim şi soluţii pentru cei care astăzi sunt dependenţi de jocuri de noroc. Drama nu este numai a adolescenţilor, este inclusiv drama populaţiei paupere, drama unor oameni care cred că soluţii decât câştiguri la jocuri de noroc nu au ca să supravieţuiască. Sunt foarte mulţi adolescenţi care consideră că jocurile de noroc pot fi un mod de viaţă. Aşa cum spuneam, legislaţia le interzice şi cu toate acestea, când ieşi din liceu, te duci la 30 de metri direct în sala de jocuri, fără să-ţi interzică", a punctat Gorghiu.

Senatorul USR Sebastian Cernic a relevat importanţa acestui proiect de act normativ, menit să diminueze efectele dezastruoase ale jocurilor de noroc asupra minorilor.

"Propunerea legislativă pentru interzicerea păcănelelor în preajma elevilor este probabil cea mai importantă iniţiativă legislativă la care lucrăm pentru protejarea vieţii şi a viitorului copiilor noştri. Trebuie să punem stop, este o necesitate să curăţăm de tentaţii şi de minciuni drumul spre şcoală sau spre locul de joacă al copiilor noştri. În acest sens, USR a propus să nu mai existe săli de jocuri de noroc pe o distanţă de 300 de metri în jurul locurilor de joacă pentru minori, a şcolilor, a grădiniţelor şi locurilor de joacă", a susţinut senatorul USR.

Proiectul a fost votat şi de grupurile parlamentare AUR şi UDMR.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 699 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...