ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi

30 Mai 2023   |   Agerpres

În luna februarie a anului trecut, România a fost dată din nou în judecată de Comisia Europeană, pentru că nu a închis toate cele 68 de gropi de gunoi neconforme.

 
 
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a închis cele 68 de depozite de deşeuri neconforme, a susţinut, marţi, într-o dezbatere de specialitate, Laurenţiu Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

"O categorie cu care ne luptăm destul de de tare la Administraţia Fondului pentru Mediu o reprezintă cele 68 de depozite pentru care România a fost în infringement şi urmează, cel mai probabil, să fie şi condamnată de Curtea Europeană de Justiţie. Administraţia Fondului pentru Mediu a atras băţul scurt, ca să mă exprim plastic, şi noi suntem cei care vor trebui să închidem aceste depozite. Zece depozite municipale au fost deja închise. Mai avem încă şase depozite. Sunt cele pe care le vedeţi acum în categoria depozitelor municipale. De asemenea, o provocare foarte mare o reprezintă categoria de depozite industriale, acele gropi industriale provenite de la foste societăţi demult apuse. România s-a angajat că le va ecologiza, ceea ce nu s-a întâmplat nici până astăzi. Şi asta facem acum la Administraţia Fondului pentru Mediu. Am preluat, prima primul depozit, cel de la Sofert, un depozit de deşeuri periculoase. Am semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic privind închiderea acestui depozit. Urmează cât de curând, probabil luna următoare, să preluăm şi depozitul de Suplacu de Barcău. Vreau să vă spun că nu este o muncă uşoară, este extrem de greu de gestionat această zonă, pentru că discutăm de companii care se află în diverse stadii: fie de insolvenţă, fie de faliment, fie nu au fondurile necesare pentru închiderea acestor depozite", a declarat Neculaescu.


Acesta a adăugat că, după elaborarea studiilor de fezabilitate, se va încerca găsirea soluţiilor de finanţare pentru închiderea depozitelor neconforme.

"Primul lucru pe care l-am făcut a fost că am angajat o analiză-diagnostic pe toate depozitele pentru a vedea exact şi care este stadiul lor şi ce trebuie făcut acolo, astfel încât AFM-ul să intre în administrarea acestor depozite, să le preia şi să le putem închide. Cu ce bani vom închide aceste depozite, vom vedea... Deocamdată suntem în faza în care elaborăm studii de fezabilitate şi proiecte tehnice de închidere. Când vom ajunge acolo, cu siguranţă vom găsi o soluţie, fie că vorbim de fonduri europene, de bugetul naţional, pentru închiderea acestor depozite", a spus oficialul AFM.

România era obligată să închidă şi să reabiliteze gropile de gunoi (municipale şi industriale) care nu respectă standardele, până la data de 16 iulie 2009, moment la care existau 109 depozite neconforme de deşeuri.

Din cauza progreselor lente, Comisia Europeană (CE) a decis să aducă această problemă în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în luna februarie 2017. Hotărârea CJUE a vizat 68 de gropi de gunoi, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în 2020. De altfel, până în luna ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, sigilarea şi regenerarea restului de 48 de gropi de gunoi nu fuseseră încă planificate, aprobate sau iniţiate. De aceea, forul european a decis să trimită României o scrisoare de notificare formală, după decizia CJUE.

În luna februarie a anului trecut, România a fost dată din nou în judecată de Comisia Europeană, pentru că nu a închis toate cele 68 de gropi de gunoi neconforme.

Specialişti din sectorul de mediu, dar şi reprezentanţi ai producătorilor de băuturi participă, marţi, la conferinţa "Soluţiile momentului la criza deşeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare şi economie circulară în România?", organizată în sistem hibrid.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 411 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...