ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România

12 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Cele mai importante mandate de fuziuni și achiziții, aflate în derulare, vizează industria auto, segmentul healthcare și lanțuri distribuție.

 
 
Instabilitatea geo-politică va genera, în continuare, provocări pe piața locală de fuziuni și achiziții. Totodată, vor exista influențe ca urmare a faptului că suntem într-un an electoral, cu alegeri atât la nivel național, cât și european. De asemenea, previziunile referitoare la inflație, dar și instabilitatea legislativă vor avea impact și ar putea temporiza apetitul de investiții al unor jucători regionali/globali.

Avocații Mitel &  Asociații apreciază că anul 2024 a debutat pe fondul unui optimism temperat, justificat în mare parte de evoluția bună a pieței locale din 2023, precum și de tranzacțiile care se regăseau în stadiu incipient la sfârșitul anului trecut și care își vor urma cursul în acest an.


De altfel, după primul trimestru al anului în curs, se poate observa că interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt (atât fonduri de investiții/private equity, cât și investitori strategici), majoritatea acestora provenind din regiuni clasice pentru piața locală (Polonia, Spania, SUA, Germania).  „Totuși, se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia (China sau Singapore), care își fac tot mai mult simțită prezența în România”, punctează Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociații.

La nivelul firmei de avocatură, portofoliul de clienți în materie de M&A este generat atât de mandatele directe primite din partea partenerilor tradiționali pe care avocații îi au, cât și de colaborări cu firme din străinătate.

În acest moment, Departamentul de M&A din cadrul Mitel & Asociații include zece colaboratori, avocați cu o vastă experiență în această arie de practică.




Cele mai multe mandate vizează industria auto, sănătatea și distribuția

Echipa de avocați din cadrul firmei Mitel & Asociații, dedicată practicii de M&A, este implicată într-un număr semnificativ de proiecte. Cele mai importante mandate de fuziuni și achiziții, aflate în derulare, vizează industria auto, segmentul healthcare și lanțuri distribuție.

Fiecare dintre aceste dosare implică echipe formate din trei până la zece avocați, coordonate de Sorin Mitel, Mădălina Mitel sau Șerban Suchea, parteneri în cadrul acestei arii de practică. Consultanții anticipează că tranzacțiile acestea vor fi finalizate în a doua jumătate a anului curent.

Firma de avocatură a lucrat, pe parcursul anului trecut, într-un număr de zece tranzacții de tip M&A, principalele mandate venind din domeniul medical (expansiunea locală a Grupului Medlife sau investițiile strategice ale fondului de tip mezzanine AMC Capital), domeniul securității și managementul riscului (intrarea grupului Avante în acționariatul NSSG România) sau energie. „Am acordat, de asemenea, asistență la vânzarea participației deținute de GED Eastern Fund II în Infopress, cea mai mare tipografie din Europa de sud-est, către compania olandeză Keesing Media Group. Anumite elemente ale tranzacțiilor nu au fost finalizate în întregime, astfel încât nu putem oferi detalii cu privire la ținte sau valoarea investițiilor”, menționează Sorin Mitel.

Pentru fiecare dintre aceste tranzacții, onorariile au fost negociate în mod flexibil pentru a răspunde cerințelor și particularităților fiecărui client/proiect.

Aspectele fiscale sunt în vizorul investitorilor

Atunci când este luată decizia de implicare într-o tranzacție,  cumpărătorii (companii sau fonduri de investiții urmăresc) sunt atenți la mai multe aspecte relevante pentru ei. Aceste aspecte diferă în funcție de industria în care este realizată investiția, de structura afacerii, dar și de riscul pe care investitorul este dispus să și-l asume. Există însă o zonă către care se uită toți cu mare interes, și anume cea care vizează aspectele fiscale.

„Considerentele cheie diferă relativ semnificativ de la un proiect la altul, în funcție de domeniul de activitate al societății țintă, de natura tranzacției și de profilul (inclusiv apetitul de risc) al investitorului. Totuși, în majoritatea tranzacțiilor se poate remarca o importanță sporită acordată aspectelor fiscale”, subliniază coordonatorul Mitel & Asociații.

Avocatul mai spune faptul că nu există o „rețetă” fixă pentru clauzele unei tranzacții, iar importanța oricăror tipuri de clauze este relativă, în funcție de rolul fiecărei părți (investitor, vânzător etc). „Cu titlu de generalitate, se menține interesul părților pentru clauze tip MAC, pentru aspecte fiscale, limitarea răspunderii vânzătorilor/fondatorilor sau limitări convenționale ale termenelor de prescripție pentru răspundere”, nuanțează Sorin Mitel.

Analizând evoluția pe care piața de fuziuni și achiziții a avut-o la acest început de an, reprezentanții Mitel & Asociații sunt de părere că este de estimat apetitul investitorilor pentru 2024. „Totuși, credem că domeniul medical și IT & tehnologie vor păstra în continuare o pondere semnificativă în piața de M&A locală”, a conchis interlocutorul BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 24 / 1708
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...