ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează și în ce proiecte sunt implicați avocații RTPR din practica de Energie, care au dus la final achiziția activelor CEZ din România, cea mai mare tranzacție din acest sector, anul trecut | Bogdan Cordoș, Senior Associate: Primim în continuare solicitări de oferte. Toate semnalele arată că sectorul energetic va fi o prioritate pe agenda investitorilor

29 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

Nevoile clienților care au apelat la serviciile echipei de avocați au fost diverse, dar cele mai multe solicitări au vizat proiecte de M&A, în special cu privire la proiecte regenerabile.

Bogdan Cordos, Senior Associate - RTPR

 
 
Pentru echipa RTPR, 2020 a fost un an bogat în proiecte importante, cu impact major în economia locală și regională. Practica de energie din cadrul firmei de avocatură a avut o activitate intensă, în ciuda tuturor neajunsurilor generate de pandemie. Echipa se mândește cu faptul că, într-o perioadă grea pentru întreaga economie, a reușit să ducă la bun sfârșit cea mai mare tranzacție în industria energetică din ultimii ani și cea mai mare tranzacție M&A din România din ultimii 12 ani.Este vorba despre vânzarea activelor din România ale grupului CEZ către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

„În 2020 am continuat să lucrăm pentru proiecte începute în 2019, dar am avut și proiecte noi și continuăm să primim solicitări de oferte. În prezent avem în lucru mai multe mandate în acest sector și avem toate semnalele să credem că sectorul energetic va fi o prioritate pe agenda investitorilor și de acum înainte. Ne bucurăm să fim implicați și în proiecte noi, dezvoltate acum de la zero și considerăm că acesta este încă un semn al potențialului de dezvoltare a domeniului în următoarea perioadă”, declară Bogdan Cordoș, Senior Associate RTPR.


Cele mai multe solicitări ale clienților au vizat proiecte de M&A

Nevoile clienților care au apelat la serviciile echipei de avocați au fost diverse, dar cele mai multe solicitări au vizat proiecte de M&A, în special cu privire la proiecte regenerabile.

De asemenea, experții RTPR sprijină clienți și în faza de dezvoltare a unor proiecte noi, oferind consultanță în probleme de reglementare și structurare. „Vorbim de proiecte solare și eoliene mari care sunt acum în faza de dezvoltare și necesită sprijin juridic specializat în materie de real estate, market acces și tranzacționare, conectare la rețea, structurare joint venture etc. Echipa noastră este foarte bine plasată sa ofere astfel de consultanță având în vedere experiența pe toate ariile de practică și implicarea noastră în proiecte regenerabile încă de la începutul industriei în România”, explică Bogdan Cordoș.

În plus, avocații lucrează frecvent pentru clienții care activează în domeniul energiei și în legătură cu diferite alte aspecte legate de activitatea lor, cum ar fi probleme de concurență, litigii, dreptul muncii. Toate aceste solicitări au existat și înainte de criza medicală, dar și după apariția acesteia.

Firma de avocatură include în portofoliul său de clienți nume sonore din domeniul energiei. „Le mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acordă, oferindu-ne oportunitatea de a-i asista în cele mai interesante și sofisticate mandate. Printre aceștia putem menționa Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), Uniper Global Commodities, grupul Electrica, Engie Romania, grupul Enel, Premier Energy, China Huadian”, declară avocatul RTPR.


Proiectele majore în 2020

Echipa RTPR a bifat în 2020 cele mai importante proiecte din domeniul energetic din România. „La finalul lunii octombrie, s-a semnat cel mai mare proiect în energie din ultimii ani. RTPR a asistat MIRA cu privire la achiziția unui portofoliu energetic deținut de grupul CEZ din România. Tranzacția a vizat segmentele de distribuție și furnizare a energiei electrice, dar și un important portofoliu de regenerabile și anume cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac”, menționează profesionistul RTPR.

Avocatul a observat că anul trecut un interes deosebit a fost generat și de sectorul gazelor naturale. „Piața de gaze naturale din România a început să atragă interesul unor jucători importanți din Occident, atât din perspectiva furnizării de gaze către consumatorii români, dar și ca un punct de plecare pentru exportul de gaze în piețele din est, cum ar fi Ucraina”, detaliază specialistul.

Pe masa de lucru a profesioniștilor RTPR s-au aflat și se află mandate foarte interesante în sectorul gazelor naturale. De exemplu, echipa firmei a asistat Uniper Global Commodities, un nume important în industria energetică la nivel global, în nu mai puțin de nouă mandate diferite în acest sector. Consultanța a cuprins aspecte cu privire la cerințele de reglementare pentru tranzacționarea gazelor naturale în România, exportul și tranzitul de gaze, cadrul general de reglementare al pieței de gaze naturale din România, implicații juridice pentru încheierea tranzacțiilor pe platformele de tranzacționare centralizate, mecanisme de tranzacționare, obligații de raportare și altele.

În plus, echipa este implicată într-o serie de proiecte de M&A ce vizează proiecte regenerabile.
„Categoric, cea mai spectaculoasă tranzacție și în același timp și cea mai complexă este achiziția de către MIRA a activelor grupului CEZ din România. Coordonarea generală a tranzacției a fost asigurată de către Costin Tărăcilă (Managing Partner), iar coordonarea pe multiplele fluxuri de lucru ale proiectului a fost asigurată de mine pe energie și procesul de due diligence, de Victor Rusu pe corporate și aspecte post-privatizare, de Cosmin Tilea - finanțarea proiectului, de Roxana Ionescu pentru aspectele de concurență și controlul investițiilor străine și de Andrei Mihul pentru documentele tranzacției. Echipa de proiect i-a mai inclus pe Alexandru Retevoescu (Partner), Alexandru Stănoiu (Counsel), Bianca Eremia (Managing Associate), Vicu Buzac (Managing Associate), Evelin Grigore, Miruna Enache, Petru Ursache, Cristi Porojanu, Andreea Stoiciu, Cezara Urzică, Codrina Simionescu (Associates) și Laura Costea (Junior Associate)”, punctează Bogdan Cordoș .

Un alt proiect al anului 2020 a vizat încercarea de achiziție a portofoliului grupului Enel din România, tot de către MIRA. Chiar dacă tranzacția nu s-a finalizat, volumul de muncă a fost uriaș până la momentul când Enel a renunțat la vânzarea activelor sale. Alături de echipa RTPR, avocați din birourile Allen & Overy au acordat consultanță cu privire la aspectele de drept englez ale tranzacției.

„În proiectele care implică mai multe jurisdicții lucrăm alături de colegii noștri de la Allen & Overy. Un exemplu recent este chiar achiziția activelor grupului CEZ de către MIRA, proiect în care am asistat clientul alături de avocați de M&A, finanțări, fonduri, concurență, energie și alte specialități de nișă din birourile A&O din Londra, Bratislava și Luxemburg”, mai spune avocatul.

Energia va atrage proiecte noi în 2021

Sectorul energetic din România va continua să atragă proiecte noi și în 2021. Experții RTPR au constatat un interes deosebit pentru investiții în noi proiecte regenerabile, fie dezvoltate de la zero, fie prin achiziția de proiecte operaționale sau greenfield. „Deși nu există un sistem de ajutor de stat pentru proiecte regenerabile noi, investitorii sunt dispuși să aloce resurse în vederea dezvoltării unor noi astfel de proiecte, având în vedere nevoia de decarbonizare a economiei. Interes pentru noi proiecte regenerabile există chiar și din partea marilor consumatori industriali atât din rațiuni economice (control mai bun asupra aprovizionării și costuri optimizate), cât și din rațiuni de responsabilitate corporatistă”, susține Bogdan Cordoș.

În contextul acestui nou avânt pentru proiecte regenerabile, rețelele naționale de transport și distribuție a energiei vor fi puse sub presiune și nevoia de investiții suplimentare în rețele va fi din nou aparentă.
Un alt domeniu în care specialiștii în energie se așteaptă să vadă un interes sporit este cel al gazelor naturale, atât extracție, transport, distribuție și consum, dar și procesare în scopuri industriale.

„Considerăm că posibilitatea încheierii în mod direct (extra bursier) a contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice (PPAs) pentru noi proiecte de producție reprezintă una dintre cele mai importante modificări legislative din ultimii ani. Extinderea acestei posibilități va impulsiona investițiile și ar aduce noi oportunități de business”, mai spune avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Succesul proiectelor este asigurat de o echipă bine construită


RTPR are una dintre cele mai apreciate practici de Energie și Resurse Naturale din România, fapt dovedit de aprecierile venite atât din partea clienților, cât și din partea competitorilor.

Echipa RTPR se clasează în prima poziție a clasamentului realizat de Legal 500 în urma unei analize amănunțite a pieței, în cadrul căreia sunt intervievați deopotrivă avocați și clienți.

Echipa RTPR de avocați specializați în domeniul Energiei & Resurselor Naturale este coordonată de partenerul Victor Pădurari, sprijinit de Mihai Ristici (Partner) și Bogdan Cordoș (Senior Associate) pentru dezvoltări și achiziții de proiecte în domeniul energiei, precum și aspecte de reglementare, și de Cosmin Tilea (Counsel) pentru finanțarea și dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei, avocați cu o bogată experiență în acest domeniu.

Victor Pădurari are experiență în tranzacții din domeniul bancar, financiar și finanțarea de proiecte, parteneriate public-privat, concesiuni. Victor are o experiență semnificativă în sectorul energetic. El a acordat asistență juridică unei importante companii chineze din sectorul energetic în legătură cu două proiecte în desfășurare în România: joint venture-ul cu Complexul Energetic Oltenia și oferta de achiziție a unui pachet majoritar în Hidro Tarnița.
De asemenea, a asistat BERD în legătură cu o finanțare în valoare de 60 milioane USD acordată SNTGN Transgaz SA Mediaș pentru Faza 1 din construcția coridorului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (Proiectul BRUA), precum și un sindicat de bănci cu privire la o facilitate de credit în valoare de 360 milioane dolari acordat KMG International N.V. (fosta The Rompetrol Group N.V.).
Totodată, Victor a fost implicat în numeroase finanțări în segmentul regenerabilelor, printre care finanțarea în valoare de 188 milioane euro a unuia dintre cele mai mari proiecte din sectorul energetic din România acordată către două societăți din România, controlate de EDP Renováveis, pentru construcția și operarea a două parcuri eoliene din Dobrogea, Cernavodă și Peștera; sau o altă finanțare în valoare de 50 milioane euro acordată unei societăți din România, controlată de EDP Renováveis, pentru construcția și operarea parcurilor eoliene Vutcani și Sarichioi, amplasate în județele Vaslui și Tulcea, cu o capacitate totală instalată de 57 MW.
Victor este recunoscut ca Leading Individual în domeniul Energiei și Resurselor Naturale în Legal 500, iar IFLR1000 îl recomandă în categoria Highly Regarded.

Mihai Ristici este specializat atât în domeniul fuziunilor și achizițiilor, cât și în cel al tranzacțiilor de piețe de capital, și are o experiență bogată în sectorul energetic, oferind consultanță în mai multe tranzacții importante din Romania, precum: IPO-ul Electrica, cea mai mare ofertă publică din România până în prezent, și listarea duală în București și Londra; Allianz Capital Partners în legătură cu achiziția unui pachet de 30% în E.ON Distribuție România, cel mai mare operator al rețelei de distribuție de energie electrică și gaze naturale din Transilvania și Moldova; Societatea Energetică Electrica S.A. în legătură cu achiziționarea participațiilor deținute de Fondul Proprietatea în filialele de distribuție și furnizare de energie ale companiei; precum și cu privire la mai multe proiecte eoliene dezvoltate în România.
Prestigiosul ghid juridic internațional IFLR1000 îl recomandă pe Mihai Ristici printre cei mai valoroși avocați din România, cu experiență în tranzacții de energie, incluzându-l în categoria Market Leader.

Cosmin Tilea are o experiență bogată în principal în domeniul bancar și financiar, acordând consultanță juridică băncilor și instituțiilor financiare internaționale, dar și societăților cu privire la tranzacții care implică finanțări, împrumuturi municipale, datoria publică, achiziții publice, proiecte în sectorul energetic.  
Recent, Cosmin a asistat MIRA cu privire la achiziția activelor deținute de grupul CEZ în România. Cosmin acordă asistență juridică unei importante companii chineze din sectorul energetic în legătură cu două proiecte în desfășurare în România joint venture-ul cu Complexul Energetic Oltenia și oferta de achiziție a unui pachet majoritar în Hidro Tarnița.
Cosmin are o bogată experiență în proiecte în sectorul energiei regenerabile, fiind implicat în tranzacții precum finanțarea garantată în valoare de 85 milioane EUR acordată de către Unicredit Bank Austria și Intesa Sanpaolo Bank Ireland unei filiale din România a Samsung C&T Corporation pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 45 MW localizat în județul Giurgiu; sau finanțarea în valoare de 125 milioane euro acordată Crucea Wind Farm SA, filiala românească a STEAG GmbH, pentru construcția și operarea unui parc eolian cu o capacitate de 108 MW situat în Dobrogea.
În ediția din 2018 a publicației Legal 500, clienții îl descriu drept un avocat cu „abilități bune de negociere și o bogată experiență juridică”.

Bogdan Cordoș s-a alăturat echipei RTPR în anul 2011. Bogdan are experiență în diverse arii de practică cum a fi în sectorul energetic, corporate/M&A, imobiliar și financiar-bancar.
Bogdan este expertul RTPR în energie și are cunoștințe solide comerciale și de reglementare cu privire la piața de energie din România. Cel mai recent proiect pe care l-a coordonat împreună cu Costin Tărăcilă este achiziția grupului CEZ de către MIRA.
Un alt mandat recent de anvergură coordonat de Bogdan este asistența acordată Electrica cu privire la procesul de reorganizare a serviciilor de distribuție a energiei electrice, un proiect major pentru Electrica, considerat a fi al treilea moment de referință în istoria societății, după procesul de privatizare și IPO.
De asemenea, Bogdan a fost un membru cheie al echipei care a asistat Allianz Capital Partners cu privire la achiziția unui pachet minoritar în E.On România.
Bogdan a fost implicat în primele proiecte de energie din surse regenerabile din România și a fost printre primii specialiști care au acordat consultanță cu privire la tranzacții cu certificate verzi pe piețele centralizate OPCOM. A făcut parte din echipele care au asistat instituții financiare internaționale și importante bănci europene în legătură cu proiecte în sectorul energetic, cu precădere în domeniul energiei regenerabile, probleme de mediu și tranzacții pe piața de energie electrică.
Bogdan este recomandat în renumita publicație juridică Legal 500 ca Rising Star în domeniul Energiei și Resurselor Naturale, iar clienții îl caracterizează ca un avocat „orientat către business și pasionat”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1050 / 1710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...