ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bruxelles-ul discută în continuare cu statele membre despre acordul privind extinderea energiei regenerabile

07 Iunie 2023   |   Agerpres

Presiunile exercitate de Franţa sunt o ultimă dovadă a opoziţiei faţă de planurile ambiţioase ale blocului comunitar de a face tranziţia la neutralitatea climatică până în 2050.

 
 
Comisia Europeană discută în continuare cu statele membre despre un acord vizând extinderea energiei regenerabile până în 2030, acord care a fost suspendat ca urmare a obiecţiilor ridicate în ultimul moment de Franţa cu privire la rolul energiei nucleare, transmite Bloomberg.

În luna martie, negociatorii din UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol şi pentru energia nucleară. Însă Franţa, Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria şi România au semnalat toate că nu vor sprijini acel acord, susţine o sursă citată de Bloomberg.

"Negociem în continuare cu statele membre", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Bloomberg Television. Kadri Simson a încercat să calmeze îngrijorările cu privire la impactul potenţial al ţintelor stricte de decarbonizare asupra industriilor precizând că blocul comunitar se va asigura că toate industriile vor fi susţinute.


Potrivit Directivei privind energia din surse regenerabile, ponderea energiei eoliene şi a celei fotovoltaice în mixul energetic al UE ar urma să ajungă la 42,5% până la finele deceniului. O nouă dată la care ar urma să aibă loc votul formal cu privire la această directivă nu a fost fixată încă de Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE.

Franţa, care se bazează pe energie nucleară pentru cea mai mare parte a producţiei de electricitate, a presat Executivul comunitar să asigure un rol mai mare pentru energia nucleară în tranziţia energetică. Însă insistenţa Franţei de a redeschide un acord negociat a atras nemulţumiri din partea altor ţări, inclusiv a Spaniei, care susţin că o astfel de iniţiativă ar fi "un exerciţiu foarte periculos".

Kadri Simson nu a dorit să spună dacă Executivul comunitar se va opune redeschiderii acordului convenit în luna martie cu Parlamentul European. "Au fost ridicate unele îngrijorări că orizontul de timp pentru industrie este mult prea ambiţios şi dacă asta ne va afecta competitivitatea. Vă pot asigura că Executivul comunitar nu vrea să creeze o astfel de situaţie", a spus comisarul european.

Presiunile exercitate de Franţa sunt o ultimă dovadă a opoziţiei faţă de planurile ambiţioase ale blocului comunitar de a face tranziţia la neutralitatea climatică până în 2050. La începutul anului Germania şi-a exprimat şi ea, în ultimul moment, opoziţia pentru a-şi proteja industria auto de o legislaţie europeană destinată interzicerii comercializării de noi autoturisme cu motoare pe combustie, începând din 2035.

Luna trecută, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut o pauză în reglementările UE cu privire la climă, subliniind că o nouă modificare a regulilor i-ar descuraja pe investitori. Zece state membre au cerut Suediei, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, să găsească o soluţie cât mai rapid posibil.

Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se reunească din nou la Luxemburg în data de 19 iunie, ocazie cu care va fi discutată şi Directiva privind energia din surse regenerabile, dacă nu se va ajunge la o soluţie până atunci.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2872 / 16816
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...