ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut 16 investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă (raport)

25 Mai 2023   |   Agerpres

Cele mai multe dintre investigaţiile declanşate în 2022 vizează posibile înţelegeri orizontale şi posibile abuzuri de poziţie dominantă (câte 5 investigaţii).

 
 
Consiliul Concurenţei a declanşat, în 2022, 16 investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă, dintre care 11 declanşate din oficiu şi 5 în urma unor plângeri, conform raportului publicat de instituţie.

Cele mai multe dintre investigaţiile declanşate în 2022 vizează posibile înţelegeri orizontale şi posibile abuzuri de poziţie dominantă (câte 5 investigaţii).

Din perspectiva legislaţiei de concurenţă vizată de investigaţiile iniţiate în anul 2022, 44% dintre acestea privesc posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul concurenţei, iar restul, reprezentând o pondere de 56% din totalul investigaţiilor declanşate în anul 2022, au în vedere posibila încălcare a normelor naţionale în domeniu.


Printre pieţele importante vizate de noile investigaţii se numără: piaţa monetară interbancară pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, produse şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii.

Au fost finalizate 8 investigaţii, dintre care 6 au vizat înţelegeri orizontale, acestea reprezentând o pondere de 75% din totalul investigaţiilor încheiate, şi câte o investigaţie privind înţelegeri verticale, respectiv acţiuni anticoncurenţiale ale administraţiei publice.

Din perspectiva legislaţiei de concurenţă vizată de investigaţiile încheiate, jumătate dintre acestea au presupus încălcări ale legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul concurenţei, iar celelalte patru investigaţii au presupus încălcări ale normelor naţionale în domeniu. Cele mai importante pieţe vizate de aceste investigaţii au fost: serviciile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, asigurările de aviaţie şi distribuţia de camioane noi, medii şi grele marca Renault.

Cea mai mare pondere a amenzilor aplicate în anul 2022, cumulând un total de 178,588 milioane lei (36,213 milioane euro) o reprezintă înţelegerile anticoncurenţiale sub formă de cartel (87%). Cuantumul sancţiunilor aplicate în anul 2022 este de 2,5 ori mai mare decât bugetul instituţiei.

"O investigaţie de amploare a fost cea care a vizat interacţiunea pieţei de reparaţii auto cu cea pe care activează companiile de asigurare. Practic, companiile de reparaţii auto şi-au coordonat comportamentul, prin intermediul Asociaţiei Concesionarilor Dacia, Renault şi Nissan - ACODAREN, stabilind un nivel fix al preţurilor pieselor de schimb şi al tarifelor de manoperă utilizate în relaţia cu anumite societăţi de asigurare. În acest caz au fost sancţionate service-urile auto, ACODAREN şi firmele de asigurare cu amenzi totale de 130 milioane lei", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Anul trecut, au fost iniţiate patru investigaţii sectoriale privind domeniul auto, retail-ul farmaceutic, drepturile de autor, servicii de emitere a avizului tehnic de amplasament privind utilităţile urbane şi infrastructura.

Cele două investigaţii sectoriale finalizate în 2022 de autoritatea de concurenţă au privit lucrările de modernizare, întreţinere şi reparaţii de drumuri şi străzi din municipiile reşedinţă de judeţ şi segmentul serviciilor de transport alternativ.

De asemenea, au fost iniţiate şase studii, vizând energia regenerabilă, grupurile de interes economic, serviciile medicale furnizate în regim de telemedicină, economia circulară, racordarea la Sistemul Energetic Naţional a producătorilor de energie electrică, impactul asupra concurenţei al prevederilor legale care condiţionează înfiinţarea/autorizarea întreprinderilor din domeniul consultanţei fiscale şi cel al auditului financiar.

În 2022, Consiliul Concurenţei a autorizat şi cel mai mare număr de operaţiuni de concentrare economică din ultimii 16 ani, respectiv 94. Dintre acestea, două au presupus acceptarea de angajamente.

În domeniul concurenţei neloiale, instituţia a finalizat un număr de 51 de sesizări, fiind emisă şi o decizie privind interzicerea unei practici de concurenţă neloială.

Raportul mai semnalează că, pe parcursul anului 2022, a avut loc o creştere importantă a numărului total de avize, puncte de vedere şi opinii transmise de către autoritatea de concurenţă, comparativ cu 2021, atât în ceea ce priveşte colaborarea cu Guvernul României, fiind emise 193 avize/puncte de vedere/opinii, cât şi la nivelul Parlamentului, în acest caz înregistrându-se un număr de 174 de puncte de vedere transmise.

"Actele normative transmise spre avizare Consiliului Concurenţei au fost influenţate de actualul context economic şi social, acestea concentrându-se, în special, pe domeniile afectate de criza energetică şi conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina. În acest sens, Consiliul Concurenţei s-a implicat activ în procesul de consolidare a unui cadru normativ echitabil şi pro-concurenţial care să asigure protejarea atât a economiei naţionale, cât şi a consumatorilor finali în contextul creşterii semnificative a preţurilor", subliniază sursa citată.

În anul 2022, Comisia Europeană a aprobat o serie de măsuri din domeniul ajutorului de stat pentru România, care au constat, printre altele, în ajutoare pentru restructurarea unor companii de stat, scheme de ajutor de stat în vederea depăşirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, dar şi scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Dintre cazurile importante finalizate sunt de menţionat: ajutorul de stat individual acordat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia S.A. (251 milioane euro), ajutoare pentru întreprinderile implicate în transportul rutier de mărfuri şi persoane, pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina (700 milioane lei) şi ajutorul de stat acordat TAROM pentru compensarea daunelor provocate de pandemia COVID-19 (1,91 milioane euro).

"În această perioadă economică provocatoare, ajutoarele de stat au reprezentat instrumente importante pentru sprijinirea dezvoltării unor sectoare importante ale economiei noastre. Am devenit, astfel, mai eficienţi şi mai rapizi, oferind expertiza noastră autorităţilor pentru a implementa măsuri de sprijin ce implică fonduri europene (inclusiv PNRR) şi naţionale în valoare totală de circa 145 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 250% faţă de anul anterior", a spus Bogdan Chiriţoiu.

În cadrul procesului de aderare a României la OCDE, demarat în 2022, Consiliul Concurenţei participă ca punct focal de contact cu OCDE. Astfel, prima etapă a constat în realizarea auto-evaluării instrumentelor juridice ale OCDE, raportate la legislaţia, politicile şi practicile din România, pe baza cărora s-a elaborat Memorandumul iniţial de aderare. Consiliul Concurenţei a contribuit la realizarea a 30 de fişe de auto-evaluare, dintre care 11 în calitate de instituţie unic responsabilă şi 19 în colaborare cu alte instituţii, din totalul celor 246 de instrumente juridice solicitate de OCDE la nivel naţional.

Totodată, în cursul anului 2022, Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF) a avut în analiză trei sesizări, respectiv două plângeri, acestea fiind soluţionate până la finalul anului. Organismul de supraveghere din domeniul feroviar a adoptat două decizii prin care a impus trei măsuri administratorului infrastructurii feroviare, Compania Naţională de Căi Ferate (CFR SA), şi o formulat o recomandare pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Măsurile au fost implementate şi monitorizate integral pe parcursul anului 2022.

Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) a analizat o plângere şi o sesizare, ambele fiind soluţionate până la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte avizarea tarifelor, CSDN a avizat normele de fundamentare a tarifelor pentru 10 administraţii portuare şi de căi navigabile interioare, ce conţin 112 tarife, ce urmează a fi practicate în anul 2023.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2922 / 16805
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...