ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE are un plan care prevede plasarea industriei europene cu zero emisii nete în poziţia de lider

02 Februarie 2023   |   Agerpres

Planul este articulat în jurul a patru piloni: un mediu de reglementare previzibil şi simplificat, accelerarea accesului la finanţare, consolidarea competenţelor şi comerţul deschis pentru lanţuri de aprovizionare reziliente.

 
 
Comisia Europeană şi-a prezentat miercuri planul industrial pentru a spori competitivitatea industriei Europei cu zero emisii nete şi pentru a sprijini tranziţia rapidă către neutralitatea climatică, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
 
Planul urmăreşte să asigure un mediu mai favorabil pentru extinderea capacităţii UE de producţie a tehnologiilor şi produselor cu emisii nete egale cu zero, necesare pentru a îndeplini obiectivele ambiţioase ale Europei în materie de climă.
 
Planul este articulat în jurul a patru piloni: un mediu de reglementare previzibil şi simplificat, accelerarea accesului la finanţare, consolidarea competenţelor şi comerţul deschis pentru lanţuri de aprovizionare reziliente.
 
"Europa este hotărâtă să conducă revoluţia tehnologiilor curate. Pentru întreprinderile şi cetăţenii noştri, aceasta înseamnă să convertim competenţele în locuri de muncă de calitate şi inovarea în producţie de masă, prin intermediul unui cadru mai simplu şi mai rapid. Facilitarea accesului la finanţare va permite industriilor esenţiale ale tehnologiilor curate să se extindă rapid", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
 
Primul pilon al planului se referă la simplificarea cadrului de reglementare. Comisia va propune un Act legislativ privind o industrie cu zero emisii nete, cu scopul de a identifica obiective pentru o capacitate industrială cu zero emisii nete şi de a oferi un cadru de reglementare adecvat pentru implementarea sa rapidă, asigurând un proces de autorizare simplificat şi accelerat, promovând proiecte strategice europene şi elaborând standarde pentru a sprijini extinderea tehnologiilor în cadrul pieţei unice.
 
Al doilea pilon al planului va accelera investiţiile şi finanţarea producţiei de tehnologii curate în Europa. Finanţarea publică, la care se adaugă progresele din ultima vreme înregistrate în ceea ce priveşte uniunea europeană a pieţelor de capital, poate debloca niveluri considerabile de finanţare privată, necesare pentru tranziţia verde. În cadrul politicii în domeniul concurenţei, Comisia urmăreşte să garanteze condiţii de concurenţă echitabile în cadrul pieţei unice, facilitând în acelaşi timp acordarea de către statele membre a ajutoarelor necesare pentru accelerarea tranziţiei verzi. În acest scop, pentru a accelera şi a simplifica acordarea de ajutoare, Comisia se va consulta cu statele membre cu privire la un cadru temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat modificat şi va revizui Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare din perspectiva Pactului verde, majorând pragurile de notificare pentru sprijinirea investiţiilor verzi.
 
Totodată, Comisia va facilita utilizarea fondurilor UE existente pentru finanţarea inovării, a producţiei şi a implementării în domeniul tehnologiilor curate. De asemenea, Comisia explorează modalităţi de a obţine o finanţare comună mai substanţială la nivelul UE, pentru a sprijini investiţiile în producţia de tehnologii cu zero emisii nete, pe baza unei evaluări continue a nevoilor în materie de investiţii. Comisia va colabora cu statele membre pe termen scurt, punând accentul pe REPowerEU, InvestEU şi Fondul pentru inovare, cu privire la o soluţie tranzitorie pentru a oferi un sprijin rapid şi specific.
 
Pentru a ajuta statele membre să acceseze fondurile REPowerEU, Comisia a adoptat miercuri noi orientări cu privire la planurile de redresare şi rezilienţă, explicând procesul de modificare a planurilor existente şi modalităţile de elaborare a capitolelor privind REPowerEU.
 
Întrucât între 35% şi 40% din totalul locurilor de muncă ar putea fi afectate de tranziţia verde, dezvoltarea competenţelor necesare pentru locuri de muncă de calitate şi bine plătite va fi o prioritate pentru Anul european al competenţelor, iar al treilea pilon al planului se va axa pe acest aspect.Pentru a dezvolta competenţele necesare unei tranziţii verzi centrate pe oameni, Comisia va propune înfiinţarea unor academii industriale pentru zero emisii nete, care să pună în aplicare programe de perfecţionare şi recalificare în industriile strategice. Comisia va analiza, de asemenea, modalităţile de combinare a abordării "competenţele înainte de toate", care recunoaşte competenţele reale, cu abordările existente bazate pe calificări, precum şi modalităţile de facilitare a accesului resortisanţilor ţărilor terţe pe pieţele forţei de muncă din UE în sectoare prioritare şi cu măsurile de promovare şi aliniere a finanţării publice şi private pentru dezvoltarea competenţelor.
 
Al patrulea pilon se va axa pe cooperarea la nivel mondial şi pe asigurarea funcţionării comerţului în sprijinul tranziţiei verzi, în conformitate cu principiul concurenţei loiale şi cu principiul comerţului deschis, pe baza angajamentelor cu partenerii UE şi a activităţii Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). În acest scop, Comisia va continua să dezvolte reţeaua UE de acorduri de liber schimb şi alte forme de cooperare cu partenerii pentru a sprijini tranziţia verde. Ea va explora, de asemenea, ideea creării unui Club pentru materiile prime critice, care să reunească "consumatorii" de materii prime şi ţările bogate în resurse, pentru a asigura securitatea aprovizionării la nivel mondial prin intermediul unei baze industriale competitive şi diversificate, precum şi a unor parteneriate industriale pentru tehnologii curate/cu zero emisii nete.
 
Totodată, Comisia va proteja piaţa unică împotriva comerţului neloial în sectorul tehnologiilor curate şi va utiliza instrumentele de care dispune pentru a se asigura că subvenţiile străine nu denaturează concurenţa pe piaţa unică, inclusiv în sectorul tehnologiilor curate. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4166 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...