ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

MUŞAT & ASOCIAŢII

GHEORGHE BUTA, Co-Managing Partner

Contact: Bd. Aviatorilor nr. 43, Sector 1, Bucuresti, Codul Postal 011853
E-mail: gheorghe.buta@musat.ro
Telefon: 021 202 59 08
Fax: 021 223 04 95

Dr. Gheorghe Buta coordoneză departamentul de Litigii & Arbitraj, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și respectați experți în domeniul litigiilor comerciale, civile și penale din România. În decursul impresionantei sale cariere judiciare, de peste trei decenii, a acumulat o experiență vastă în instanță, mai întâi ca procuror, apoi în calitate de judecător la toate nivelurile instanţelor judecătorești, inclusiv la Înalta Curte de Casație si Justiție, timp de 6 ani. În plus, a deținut funcția de Președinte al Tribunalului Bistrița Năsăud și al Curții de Apel Cluj, iar în ultima perioadă a carierei sale de magistrat a fost Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Comercială. Pregatirea temeinică și experiența sa îndelungată acoperă domeniile de drept comercial, drept civil, procedură civilă, contencios administrativ, precum și drept penal și procedură penală. Mai mult, Domnul Buta are calitatea de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Gheorghe Buta este Doctor în Drept „summa cum laude” din anul 2002, fiind recunoscut și pentru activitatea sa științifica și academică. Timp de peste 10 ani, a fost profesor în cadrul Universității „Babes–Bolyai” din Cluj–Napoca, iar de 5 ani este cercetător științific gr. 1 (profesor universitar) în cadrul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și Membru în Consiliul Științific al acestui institut.

Este autor și coautor a peste 10 lucrări de referință în materie civilă, comercială și procedură civilă, cum ar fi: „Codul de Procedură Civilă – comentat și adnotat”, „Jurisdicția Comercială – Teorie și Jurisprudență”, „Procedura Somației de Plată. Doctrină și Jurisprudență”, „Noul Cod Civil – Studii și Comentarii”, cât și a peste 120 de studii, articole și comentarii publicate în cunoscute reviste de specialitate. Este director al Revistei Române de Jurisprudență.

Domnul Buta a fost de două ori membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind propus în 2004 ca președinte al Înaltei Curti de Casație și Justiție, iar în 2007 fiind propus de către Guvern în calitate de candidat al României pentru ocuparea unui post de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Educație
► Diplomă de studii Postuniversitare în Drept Comercial, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj–Napoca (2002)
► Diplomă de studii Postuniversitare în Științe Penale, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj–Napoca (1986)
► Diplomă de Licență în Drept, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj–Napoca (1979)
► Cursuri de perfecționare în cadrul Universite Libre de Bruxelles, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curtea Europeană de Justiție, Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare etc.  

Afilieri
Baroul București și Uniunea Națională a Barourilor din România (Admis 1991)

Clasamente

► Leading individual – Litigii (Legal 500, 2015)
► Highly recommended – Litigii (Chambers Europe, 2015)
► Highly recommended – Litigii (Chambers Europe, 2014, Chambers Global, 2014)

 
CELE MAI COMENTATE
VIZUALIZATE
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...