
MUŞAT & ASOCIAŢII

Contact: Bd. Aviatorilor nr. 43, Sector 1, Bucuresti, Codul Postal 011853
E-mail: gheorghe.buta@musat.ro
Telefon: 021 202 59 08
Fax: 021 223 04 95
Dr. Gheorghe Buta coordoneză departamentul de Litigii & Arbitraj, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și respectați experți în domeniul litigiilor comerciale, civile și penale din România. În decursul impresionantei sale cariere judiciare, de peste trei decenii, a acumulat o experiență vastă în instanță, mai întâi ca procuror, apoi în calitate de judecător la toate nivelurile instanţelor judecătorești, inclusiv la Înalta Curte de Casație si Justiție, timp de 6 ani. În plus, a deținut funcția de Președinte al Tribunalului Bistrița Năsăud și al Curții de Apel Cluj, iar în ultima perioadă a carierei sale de magistrat a fost Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Comercială. Pregatirea temeinică și experiența sa îndelungată acoperă domeniile de drept comercial, drept civil, procedură civilă, contencios administrativ, precum și drept penal și procedură penală. Mai mult, Domnul Buta are calitatea de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
Gheorghe Buta este Doctor în Drept „summa cum laude” din anul 2002, fiind recunoscut și pentru activitatea sa științifica și academică. Timp de peste 10 ani, a fost profesor în cadrul Universității „Babes–Bolyai” din Cluj–Napoca, iar de 5 ani este cercetător științific gr. 1 (profesor universitar) în cadrul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și Membru în Consiliul Științific al acestui institut.
Este autor și coautor a peste 10 lucrări de referință în materie civilă, comercială și procedură civilă, cum ar fi: „Codul de Procedură Civilă – comentat și adnotat”, „Jurisdicția Comercială – Teorie și Jurisprudență”, „Procedura Somației de Plată. Doctrină și Jurisprudență”, „Noul Cod Civil – Studii și Comentarii”, cât și a peste 120 de studii, articole și comentarii publicate în cunoscute reviste de specialitate. Este director al Revistei Române de Jurisprudență.
Domnul Buta a fost de două ori membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind propus în 2004 ca președinte al Înaltei Curti de Casație și Justiție, iar în 2007 fiind propus de către Guvern în calitate de candidat al României pentru ocuparea unui post de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Educație
► Diplomă de studii Postuniversitare în Drept Comercial, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj–Napoca (2002)
► Diplomă de studii Postuniversitare în Științe Penale, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj–Napoca (1986)
► Diplomă de Licență în Drept, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj–Napoca (1979)
► Cursuri de perfecționare în cadrul Universite Libre de Bruxelles, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curtea Europeană de Justiție, Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare etc.
Afilieri
Baroul București și Uniunea Națională a Barourilor din România (Admis 1991)
Clasamente
► Leading individual – Litigii (Legal 500, 2015)
► Highly recommended – Litigii (Chambers Europe, 2015)
► Highly recommended – Litigii (Chambers Europe, 2014, Chambers Global, 2014)
CELE MAI COMENTATE
VIZUALIZATE
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
Women Lawyers | Ce spun și cum gândesc doamnele din structura Țuca Zbârcea & Asociații, firmă care etalează femei avocat remarcabile pe toate palierele de activitate. Azi, de vorbă cu Oana Mareș, Managing Associate: ”Femeile au adesea un grad mai mare de răbdare în gestionarea relației cu clienții, aspect esențial în momentele de stres sau incertitudine. Într-un domeniu unde detaliile contează enorm, abilitatea de a observa inclusiv nuanțele emoționale și de a reacționa corespunzător poate reprezenta un atu valoros”
NNDKP aniversează 35 de ani de activitate | Firma fondată de Manuela și Ion Nestor demarează un proces strategic de remodelare a structurii sale de management: Adina Chilim-Dumitriu și Emil Bivolaru devin Parteneri Executivi, domeniile esențiale pentru buna funcționare a firmei vor fi gestionate prin intermediul unor Comitete ale Partenerilor
Studiul CMS European M&A 2025: Romania - locul 2 în CEE, cu o creștere de 80% | Horea Popescu (Managing Partner - CMS România): “Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum”. Rodica Manea (Partener): “În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție și provocările de reglementare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...