ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CJUE pronunță o hotărâre de referință care aduce clarificări importante privind dreptul de deducere a TVA pentru serviciile intragrup. Avocații D&B David și Baias, în prim plan

16 Decembrie 2024   |   BizLawyer

Decizia clarifică interpretarea dreptului de deducere a TVA pentru serviciile administrative intragrup și stabilește limitele în care administrațiile fiscale pot refuza acest drept.

 
 
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat în data de 12 decembrie 2024 o hotărâre în cauza C-527/23 vizând litigiul dintre autoritățile fiscale din România și Weatherford Atlas Gip, asistată de avocații D&B David și Baias, Ana Maria Iordache Partener și Mihaela Ragea, Avocat Senior.

Decizia clarifică interpretarea dreptului de deducere a TVA pentru serviciile administrative intragrup și stabilește limitele în care administrațiile fiscale pot refuza acest drept.

Cazul a avut la bază refuzul autorităților fiscale române de a recunoaște dreptul de deducere a TVA pentru serviciile administrative achiziționate de Weatherford Atlas Gip. Serviciile respective includeau consultanță financiară, juridică, IT și alte servicii administrative, achiziționate de la societăți din cadrul grupului Weatherford, cu sediul în afara României.


În urma unei inspecții fiscale, deși nu a contestat prestarea efectivă a serviciilor și nu a invocat fraude fiscale, administrația fiscală a negat dreptul de deducere a TVA achitată pentru serviciile menționate, bazându-se pe criterii de necesitate și oportunitate. În concret, refuzul dreptului de deducere a fost motivat, pe de o parte, de faptul că nu s-ar fi prezentat acte și documente din care să rezulte legătura dintre serviciile achiziționate și activitatea societății și, pe de altă parte, de faptul că din documentele analizate nu ar rezulta natura serviciului prestat, identitatea persoanelor care au prestat efectiv serviciul, intervalul de timp în care s-au realizat acestea și necesitatea prestării serviciilor menționate pentru Weatherford Atlas Gip.

În plus, autoritățile fiscale au invocat faptul că nu ar fi posibil să se stabilească existența unei legături între aceste servicii și operațiunile sale taxabile, întrucât serviciile menționate ar fi fost prestate mai multor societăți din grupul Weatherford și de ele ar fi beneficiat de fapt și alte entități din grup sau chiar grupul însuși.

În acest context, instanța națională a admis cererea Weatherford Atlas Gip de înaintare a unor întrebări preliminare, solicitând CJUE să stabilească dacă dreptul de deducere a TVA poate fi negat “în baza unei aprecieri subiective a administrației fiscale cu privire la necesitatea și oportunitatea achiziționării unor astfel de servicii, atunci când se dovedește că costurile aferente acestora fac parte din cheltuielile generale ale acestui contribuabil (...)”.

CJUE e hotărât că „Articolul 168 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări sau unei practici naționale în temeiul căreia administrația fiscală refuză beneficiul dreptului de a deduce taxa pe valoarea adăugată achitată în amonte de o persoană impozabilă cu ocazia achiziționării unor servicii de la alte persoane impozabile care fac parte din același grup de societăți, pentru motivul că aceste servicii ar fi fost prestate simultan către alte societăți ale acestui grup și că achiziționarea lor nu ar fi fost necesară sau oportună, atunci când se dovedește că serviciile menționate sunt utilizate în aval de această persoană impozabilă în scopul operațiunilor sale taxabile”

Astfel, în analiza sa, CJUE a stabilit că dreptul de deducere a TVA nu poate fi negat pe baza motivelor subiective legate de necesitatea sau oportunitatea serviciilor achiziționate, având în vedere că Directiva TVA nu condiționează exercitarea dreptului de deducere de astfel de criterii.

CJUE a stabilit totodată că TVA aferentă serviciilor administrative poate fi dedusă chiar dacă aceste servicii nu au o legătură directă și imediată cu operațiuni specifice în aval. Este suficient ca aceste costuri să facă parte din cheltuielile generale ale companiei și să contribuie la activitatea economică generală a acesteia.

Totodată, instanța europeană a statuat faptul că furnizarea simultană a serviciilor către mai mulți beneficiari este lipsită de relevanță.

Curtea a reiterat încă o dată că dreptul de deducere a TVA este un principiu fundamental al sistemului TVA al Uniunii Europene și că acesta nu poate fi limitat, cu condiția ca serviciile achiziționate să fie utilizate în scopul operațiunilor taxabile ale contribuabilului.

Important de evidențiat este faptul că CJUE a subliniat totuși importanța mijloacelor de probă necesare pentru a dovedi achiziția serviciilor în sarcina operațiunilor taxabile statuând că persoana impozabilă are obligația de a demonstra eligibilitatea pentru deducerea TVA, iar instanțele naționale trebuie să analizeze toate faptele și împrejurările relevante pentru a stabili legătura dintre serviciile achiziționate și activitățile supuse impozitării. Mai mult, CJUE atrage atenția asupra faptului că revine instanței naționale sarcina de a se asigura că cota‑parte din costurile aferente acestor servicii, suportată de persoana impozabilă, corespunde efectiv serviciilor de care aceasta din urmă a beneficiat în scopul operațiunilor sale taxabile.

Hotărârea CJUE din cauza C-527/23  consolidează principiul neutralității fiscale si reprezintă un pas important în clarificarea dreptului de deducere a TVA aferent serviciilor intragrup. Aceasta reafirmă principiul neutralității fiscale, având un impact semnificativ asupra modului în care administrațiile fiscale analizează condițiile acordării dreptului de deducere a TVA și  subliniază rolul esențial al instanțelor naționale în aplicarea corectă a Directivei TVA, având în vedere circumstanțele specifice fiecărui caz.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 105
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Schoenherr a asistat Enery în finanțarea de 214,45 mil. Euro pentru extinderea portofoliului de energie regenerabilă din România. Ce avocați au lucrat în acest proiect
Clifford Chance Badea a asistat sindicatul bancar care finanțează cu 214,45 milioane Euro portofoliul Enery Power Holding de energie regenerabilă și baterii din România
CJUE pronunță o hotărâre de referință care aduce clarificări importante privind dreptul de deducere a TVA pentru serviciile intragrup. Avocații D&B David și Baias, în prim plan
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...